Patentti- ja rekisterihallitus täyttää 75 vuotta

Työ- ja elinkeinoministeriö 17.8.2017 14.12
Uutinen
Patentti- ja rekisterihallitus täyttää 75 vuotta

Tänä vuonna vietämme suomalaisen patenttijärjestelmän ja Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) juhlavuotta. Suomalainen patentti täyttää 175 vuotta ja Patentti- ja rekisterihallitus juhlii toimintansa 75-vuotista historiaa.

– Pienimuotoisen alun jälkeen patenttijärjestelmämme on kehittynyt laadukkaaksi ja kansainväliseksi. Patentteja myöntäneen ”manufaktuurijohtokunnan” pohjalta on kehittynyt teollisoikeuksia sekä yritys- ja yhteisötoimintaa edistävä virasto, toteaa Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja Antti Riivari.

Ensimmäinen patentti ”puhallinkoneelle”

Suomalaisen patenttijärjestelmän historia on kansainvälisesti tarkastellen pitkä. Alkunsa se sai vuonna 1842, kun Keisarillinen Suomen senaatti myönsi manufaktuurijohtokunnan lausunnon perusteella patentin nro 1 ruotsalaiselle mekaanikolle L. G. Ståhlelle. Hän sai patentin eli yksinoikeuden hyödyntää keksintöä "rautaiseen puhallinkone.

Aluksi patentteja myönnettiin harvakseltaan. Vauhtiin päästiin Suomen teollistumisen alkaessa 1880-luvun lopulla. Nykyisin PRH myöntää vuosittain hieman yli 800 suomalaista patenttia. Kaiken kaikkiaan 175 vuoden aikana patentteja on myönnetty yli 125 000.

– Tänä päivänä melkein kaikki hakemukset tehdään sähköisesti. Patenttia voi hakea netissä joko ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla ohjelmalla tai helppokäyttöisellä sovelluksella. Nykyisin patenttia voi Suomessa hakea myös englanniksi kotimaisten kielten ohella, kertoo pääjohtaja Riivari.

Suomalaisen patenttijärjestelmän juhlavuosi on myös PRH:n juhlavuosi, sillä virasto perustettiin vuonna 1942 eli 75 vuotta sitten. Manufaktuurijohtokunnasta alkunsa saanut PRH on kasvanut laaja-alaisesti teknistä, taloudellista ja yhteisöllistä kehitystä edistäväksi virastoksi.

Lue lisää PRH:n historiasta

Suomalaisia patentteja eri vuosikymmeniltä

Lisätiedot:
pääjohtaja Antti Riivari, PRH, p. 029 509 5973
ylijohtaja Pekka Timonen, TEM, p. 0295 060 060