Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Alueelliset innovaatiot ja kokeilut käynnistettiin

Työ- ja elinkeinoministeriö
23.11.2015 11.00
Tiedote
Hallituksen työllisyys ja kilpailukyky -kärkihanke on lähtenyt käyntiin Suomen maakunnissa, kaupungeissa ja kasvuvyöhykkeillä. Kärkihanketta vetävä elinkeinoministeri Olli Rehn avasi haun alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin Aluekehittämisen ajankohtaispäivillä Mikkelissä 23.11.2015.

- Tänään avattu kilpailu alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen vauhdittamiseksi on merkittävä aluekehittämisen ja elinkeinorakenteen uudistumisen kannalta. Edistämme koko Suomen kilpailukykyä ja kasvua hyödyntämällä maan eri alueiden omia vahvuuksia, elinkeinoministeri Olli Rehn toteaa.

Innovaatioihin ja kokeiluihin yhteensä 30 miljoona euroa

Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) käsittää ennakoivan rakennemuutoksen toimet maakunnissa, valtion ja kaupunkien väliset kasvusopimukset sekä valtakunnallisesti merkittävien kasvuvyöhykkeiden rakentamisen. Toimenpiteisiin kohdennetaan yhteensä 30 miljoona euroa vuosina 2016-2019.

Ennakoidun rakennemuutoksen hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti uudistavaa toimintatapaa. Alueita kannustetaan omiin vahvuuksiin perustuvaan erikoistumiseen ja kokeiluihin. Keskeisessä roolissa ovat elinkeinojen ja yritystoiminnan uudistuminen, kasvu ja kansainvälistyminen sekä työllisyyttä ja yritystoimintaa edistävät kokeilut.

Kasvusopimusten tavoitteena on elinkeinoelämän kasvun ja kilpailukyvyn vahvistaminen keskittymällä muutamiin strategisiin kehittämisen kärkiin. Kaupunkien ehdotukset pyydetään tammikuun 2016 loppuun mennessä. Ehdotukset arvioidaan ja jatkoon päässeiden kaupunkien kanssa tehdään alkuvuodesta 2016 kasvusopimukset. Pääkaupunkiseudun kanssa solmitaan kasvusopimus osana metropolipolitiikkaa.

Kasvuvyöhykkeiden kehittäminen on uusi aluekehittämisen työkalu. Valtakunnallisesti merkittävien kasvuvyöhykkeiden tavoitteena on lisätä liiketoimintaa, saada työvoima liikkeelle ja sujuvoittaa työssäkäyntiä yli kuntarajojen. Kasvuvyöhykkeet haastetaan kilpailuun, jossa valitaan 1-2, joiden kanssa valtio solmii strategisen sopimuksen vyöhykkeiden kehittämiseksi.

- Alueiden uudistumisen kannalta merkittävää on parhaillaan valmistelussa oleva itsehallintoalueuudistus. Uudistuksen lähtökohtana elinkeinopolitiikan näkökulmasta on kehittää kunkin alueen omia vahvuuksia ja omatoimisuutta vastata rakennemuutostilanteisiin. Valtio on jatkossakin kumppani alueille ja kannustaa alueellisten toimijoiden yhteistyötä Suomen kasvun ja kilpailukyvyn edistämiseksi, elinkeinoministeri Rehn toteaa.

Lisää aiheesta TEM:n verkkosivuilla

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Olli Alho, TEM, puh. 029 506 4914
neuvotteleva virkamies Johanna Osenius, TEM, puh. 029 506 4937
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 2250

Olli Rehn kärkihankkeet
 
Sivun alkuun