Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Elinkeinoministeri Rehnin puhe pääkaupunkiseudun kasvusopimuksen allekirjoitustilaisuudessa

Työ- ja elinkeinoministeriö
24.5.2016 15.37
Puhe

Arvoisat kaupunginjohtajat, maakuntajohtaja, yritysjohtajat, Hyvät naiset ja herrat,

Olen kovin ilahtunut siitä, että olemme tänään koolla allekirjoittamassa pääkaupunkiseudun puhtaita ja älykkäitä ratkaisuja edistävää kasvusopimusta. Taustalla on toimijoiden yhteinen näkemys alueen elinkeinoelämän kehittämisen strategisista painopisteistä.

Pääkaupunkiseutu on monessa suhteessa avainasemassa koko Suomen talouden kannalta. Helsingin seudulla toimii runsaasti globaaleille markkinoille tähtääviä yrityksiä, joiden menestys tuo talouteen uutta dynamiikkaa.

Kasvusopimuksen tavoitteena on luoda alueesta älykkäiden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijä: vuonna 2020 pääkaupunkiseutu ja Lahti tarjoavat parhaita älykkäitä ja puhtaita ratkaisuja koko maailman kaupunkien haasteisiin.

Kaupungit ovat sitoutuneet vähentämään päästöjä, hyödyntämään resursseja aiempaa tehokkaammin sekä rakentamaan puhtaampaa ja älykkäämpää tulevaisuutta. Olen iloinen, että hanke tukee näin myös valmisteilla olevan kansallisen energia- ja ilmastostrategian linjauksia.

Kasvusopimuksella tavoitellaan uusia työpaikkoja, yritysten innovaatioiden kaupallistamista sekä kaupunkien ympäristö- ja ilmastotavoitteiden toteutumista. Konkreettisia työvälineitä ovat esim. julkiset ja yksityiset investoinnit, innovatiiviset julkiset hankinnat, elävät laboratoriot ja kokeiluhankkeet.

Hanke on erinomainen esimerkki siitä, mitä kasvusopimuksilla ylipäänsä tavoitellaan: kansainvälisen tason referenssialueita, jotka tukevat samalla älykästä erikoistumista. Rima on asetettava riittävän korkealle.

Smart& Clean -projektia toteutetaan ”kolmikantaperiaatteella”: kaupungit, valtio ja yritykset. Myös valtio kohdentaa resursseja.  

Työhön on lisäksi sitoutunut laaja joukko muitakin toimijoita: mukana on mm. Sitra, eri koulutus- ja tutkimuslaitoksia sekä Uudenmaan liitto. Tämä kertoo siitä, että valittu painopiste kiinnostaa laajalti ja siinä on potentiaalia.

Lopuksi ja jatkoa varten haluan toivottaa kaupungeille ja muille yhteiseen päämäärään tähtääville tahoille onnea ja menestystä matkalla kohti puhtaampaa ja älykkäämpää pääkaupunkiseutua!

Sivun alkuun