Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

EU:n työ- ja sosiaaliministerit keskustelevat turvapaikanhakijoista

Työ- ja elinkeinoministeriö
2.10.2015 8.52
Tiedote

EU:n työ- ja sosiaaliministerit kokoontuvat Luxemburgissa 5.10.2015. Ministerit keskustelevat turvapaikanhakijoiden saamisesta osaksi työmarkkinoita, pitkäaikaistyöttömyyden hoidosta sekä naisten asemasta pörssiyhtiöiden hallinnossa. Suomea kokouksessa edustaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Turvapaikanhakijat osana työvoimaa on ministereiden lounaskeskustelun aihe. Suomi korostaa, että turvapaikanhakijoiden osaamista tulee kartoittaa jo maahantulovaiheessa, jotta he pääsevät nopeasti osaksi työmarkkinoita. Hallitus selvittää parhaillaan, miten maahanmuuttajien kotouttamista ja työllistymistä voi tehostaa.

Ministerit käsittelevät EU-komission aloitetta pitkäaikaistyöttömyyden hoidosta. Suosituksen mukaisesti työllistämistoimiin tulee ryhtyä ennen kuin työttömyyden alkamisesta on kulunut puolitoista vuotta. Suomi tukee aloitetta ja korostaa, että pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisy on tärkeää.

Naisten asemaa pörssiyhtiöissä halutaan vahvistaa

Ministerit pyrkivät myös löytämään yhteisen näkemyksen naisten osuudesta pörssiyhtiöiden hallinnossa. Direktiiviehdotuksen mukaan naisten osuus suurimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa tai hallintoneuvostoissa tulisi olla 20-25 prosenttia. Suomi tukee direktiiviehdotusta, sillä se parantaisi naisten asemaa johtotehtävissä. Suomessa direktiivi ei aiheuttaisi muutoksia, sillä Suomi täyttää jo vähimmäistason.

Lisäksi euromaiden työ- ja sosiaaliministerit pitävät oman kokouksensa ensimmäisen kerran. Kokouksessa pohditaan, onko työ- ja sosiaaliministereiden syytä kokoontua jatkossakin euroalueen kokoonpanossa. Suomi suhtautuu tähän varauksellisesti, sillä sosiaaliset ongelmat koskettavat kaikkia EU-maita.

Lisätiedot:

hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, puh. 029 506 4131

lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, OM, puh. 029 515 0220 (naiset pörssiyhtiöiden hallinnossa)

 
Sivun alkuun