Hyppää sisältöön

Jakso 11: Politiikka sairastui, mikä hoidoksi?

2.10.2020 8.46

Politiikkaa ja julkista keskustelua nakertaa vakava vaiva, johon ei ole rokotusta – mutta onneksi se tarttuu vain muihin. Moraalinen poseeraus on oman hyveellisyyden markkinointia muita halventamalla. Ei niin pientä asiaa, etteikö siitä saa aikaiseksi julkista raivoa. Kiivailu ajaa ihmisiä kohti ääripäitä, kompromissit käyvät mahdottomiksi ja asiakeskeiset poliitikkotyypit pakenevat. Talouspoliittinen keskustelukin vinoutuu ja ankeutuu.

Talouspoliittinen podcast A/M kertoo miten moraalinen poseeraus paljastetaan, keneen tämä tauti iskee ja miten sitä voidaan torjua.

”Mika, minusta on vastenmielistä ja vastuutonta, että ihmiset esittävät olevansa moraalisempia kuin ovatkaan ja kohottavat sillä tavalla omaa arvoaan. Välillä olen aika lailla kiihdyksissä, kun joudun katsomaan tätä teeskentelyä”, Matti Apunen aloittaa.

”Minäpä olen suunniltani raivosta. Minusta vastenmielisyys ja vastuuttomuus ovat vähätteleviä ilmauksia, Matti”, Mika Maliranta vastaa.

”Tänään puhumme moraalisesta poseerauksesta. Se on sikäli erikoinen vaiva, että se iskee vain eri mieltä oleviin ihmisiin, Apunen jatkaa.

”Muissa ihmisissä on jotain kummallista. Sen lisäksi, että heidän keskuudessa esiintyy niin paljon väärässä olemista, he ovat myös selvästi huonompia ajamaan autoa kuin minä”, Maliranta väittää.

Apunen ja Maliranta väittävät, että moraalinen poseeraus karkottaa hyviä tyyppejä politiikasta ja tekee politiikan tuloksellisuuden mahdottomaksi. Lisäksi he väittävät, että moraalinen poseeraus heikentää esimerkiksi talouspoliittista keskustelua. Toisaalta hyvillä kysymyksillä ja tiedolla saadaan moraaliset poseeraajat horjutettua.

”Hyvä väki, tämä on A/M, Suomen vastuullisin ja ryhdikkäin podcast. Me sanomme suorat sanat muiden moraalittomuudesta”, vakuuttaa Apunen.

Ensin kuitenkin pari sanaa irtisanomisista, ja uudessa osiossa eli sähkeuutisissa sananen kotimaisen omistajuuden ohjelmasta sekä kuluttaja-asiamiehen tutkintavaltuuksien laajenemisesta.

Pääaiheseen eli moraaliseen poseeraukseen eli grandstandingiin päästään näiden verryttelyjen jälkeen

”Moraalinen poseeraus tarkoittaa sitä, että julkisessa keskustelussa joku nostaa omaa häntäänsä moraalin avulla – siis paasaa ja tuomitsee ylemmyydentuntoisesti muita”, Apunen aloittaa.

”Moraalisesta poseeraamisesta puhuminen voidaan helposti tulkita – niin, moraaliseksi poseeraamiseksi. Mehän altistutaan tässä helposti itse samalle taudille”, Maliranta jatkaa.

”Mutta altistuneinakin siis väitämme, että moraalinen poseeraaminen on vahingollinen ilmiö”, Apunen jatkaa.

”On, ja se haittaa mm. talouspoliittista keskustelua. Moraalisen poseeraamisen syytöstä voidaan myös käyttää kielipelin eräänlaisena “vapaudu vankilasta” -korttina. Sillä voi yrittää vaientaa vastapuolen, jolla on kiusallista sanottavaa”, Maliranta sanoo.

Amerikkalaiset filosofit Justin Tosi ja Brandon Warmke ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan nimeltä Grandstanding.

Apunen ja Maliranta käyvät kirjan argumenttien pohjalta pitkällisen ja tyylilleen uskollisen monipolvisen keskustelun moraalisesta poseerauksesta. Lopulta päädytään Kotkaan, Martti Lutheriin ja Petri Laukan ja Ari Turusen kirjaan Solvaajat: Herjaamisen hävytön historia sekä Shakespeareen.

Materiaalia

 

Sivun alkuun