Hyppää sisältöön

Jakso 12: Missä lymyilet, suomalainen omistaja?

23.10.2020 8.16

Suomalainen sijoittaa hyvin seiniin, mutta huonosti liiketoimintaan. Isompikin kotimainen yksityissijoittaja on arka ja vähävarainen. Ostaako ulkomainen suursijoittaja Suomen tyhjäksi – vai onko asialla väliä? Vetääkö ulkomainen sijoittaja kotiinpäin ja onko bisneksen isänmallisuus edes mahdollista? Kysymyksiin vastaamassa myös Juha Sipilä.

Talouspoliittinen podcast A/M paljastaa tuottavuuden Suomi-Ruotsi -ottelun hätkähdyttävät tulokset. Matti Apunen ja Mika Maliranta kertovat myös miksi hyvä tontti kannattaa myydä huutokaupalla eikä halvalla pidä antaa edes räntäistä ilmatilaa.

Matti: Mika, oletko koskaan miettinyt sanontaa ”oma maa mansikka, muu maa mustikka”? Sanottiinko teillä Aittakorvessa niin? Vai sanoiko teidän baarin äijät, että ulkomaisen omistuksen tuotto-odotukset ovat kotimaisen tuoton neliöjuuri potenssiin kaksi?

Mika: Olin kovin nuori noihin aikoihin. En aina ymmärtänyt mitä aikuiset aittislaiset tuolloin oikein puhuivat. Jotain potenssista puhuivat, ja olivat sen jälkeen kovin synkkäilmeisiä. Ilmeisesti puhe oli siitä, että kotimaisten sijoitusten tuotto ei oikein vastannut odotuksia?
Matti: Olisi tietysti kiva, jos suomalaiset omistaisivat paljon Suomessa.
Mika: Paljonhan me omistetaankin, minäkin omistan metritolkulla betoniseinää.

Matti: Siinä mielessä muistutat tavallista suomalaista. Me kaikki omistamme runsaasti kakkosnelosta, peltikattoa ja kulmasohvia. Mutta yritystoiminta on meidän mielestä vähän epäilyttävää. Kun siellä tehdään niitä voittojakin!

Mika: Tosin meidän talon tiiliseinät ja sen osin reikäiset räystäspellit on vielä suurelta osin pankin omaisuutta.

Matti: Tänään puhumme kotimaisesta omistajuudesta. Kysymme mikä itseisarvo sillä on, ja missä kohdassa siitä on iloa vai onko ollenkaan. Tulokset olivat minusta vähän masentavia.

Mika: Älä spoilaa loppuratkaisua! Paljastamme, että kansainvälinen bisnes ei olekaan niin neutraalia kuin kuvittelimme, vaan siellä tapahtuu kotiinpäinvetoa. Esittelemme pienen ja aran olennon nimeltä suomalainen yksityissijoittaja.

Matti: Kurkistamme vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen, jossa Ruotsi-Suomi on syntynyt uudelleen yrityskaupoilla. Lopuksi kerromme mitä on hirvijahtikapitalismi.

Mika: Jossain muualla maailmassa rikkaat makailee auringossa jahdeilla konjakkia siemaillen, meillä omistajapiirit värjöttelee hyttysten purtavana hirvijahdeissa.

Matti: Sanopa muuta. Hyvät kuulijat, tämä on A/M, suomalaisten täysin tekemä ja omistama podcast.

Nopeassa käsittelyssä podcastissa ovat myös huutokaupat ja taloustieteen Nobel-palkinnot, sähkeuutisissa selvitetään mitä ovat luovan alan tiekartat ja TEM:n koronatilannekuva.

TEM:n asettamaa työryhmää, joka tutkii sitä, miten suomalainen omistajuus saataisiin kasvuun tarkastellaan yhdessä työryhmän vetäjän Juha Sipilän kanssa. Valmista pitäisi tulla ensi helmikuussa.

Hyvä hanke, mutta on siinä omat mutkansa, podcastissa pohditaan. Esimerkiksi: Mikä täsmälleen on ”suomalaisten omistama” yritys? Se jonka omistajien enemmistö on suomalaisia? Se jonka pääkonttori on Suomessa?

Seuraa pohdintaa suomalaisen sijoittajan luonteesta ja vertaillaan tietenkin Ruotsiin. Esiin nousee myös Malirannan lempiaihe eli Kalmarin unioni.

Mukana tietenkin myös paljon muuta.

Materiaalia

Hallitus tavoittelee luoville aloille talouskasvua ja lisää työpaikkoja – tiekartta ja ohjausryhmä tukemaan työtä

TEM:n tilannekuva tarjoaa kokonaisnäkemyksen koronan vaikutuksista yrityksiin, työllisyyteen ja toimialoihin

The #NobelPrize committee couldn't reach Paul Milgrom to share the news that he won, so his fellow winner and neighbor Robert Wilson knocked on his door in the middle of the night.

Sivun alkuun