Hyppää sisältöön

Maakuntien omaehtoiseen kehittämiseen ja siltasopimusten toimeenpanoon 6,5 miljoonaa euroa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2020 14.28
Tiedote
Kaupunkikuva, kuvassa autoja, rakennuksia ja puita

Valtioneuvosto on myöntänyt aluekehittämisviranomaisina toimiville maakuntien liitoille 5 miljoonaa euroa maakuntien omaehtoiseen kehittämiseen ja 1,5 miljoonaa euroa siltasopimusten toimeenpanoon.

Omaehtoisen kehittämisen määräraha käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti hallituksen aluekehittämispäätöstä ja maakuntaohjelmien toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin kehittämishankkeisiin sekä monenkeskisiin selvitys- ja kehittämishankkeisiin, jotka edellyttävät nopeaa reagointia ja joihin muiden viranomaisten rahoitusvälineet eivät sovi.

Maakunnan liiton harkinnan mukaan määrärahaa on mahdollista kohdentaa koronavirusepidemian alueen kehitykselle aiheuttamien haitallisten vaikutusten hillintään ja niistä toipumiseen.

– Tässä erittäin haastavassa tilanteessa pidän tärkeänä, että yrityksille kohdennettavan rahoituksen ohella maakunnissa on käytettävissä rahaa, jota voidaan aluelähtöisesti ja joustavasti käyttää erilaisiin kehittämishankkeisiin, elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa.

Määräraha jaetaan maakuntien liitoille siten, että osa rahoituksesta jaetaan tasan kaikkien maakuntien kesken ja osa väkiluvun perusteella.

Kainuulle, Pirkanmaalle ja Pohjois-Savolle 500 000 euroa siltasopimusten toimeenpanoon

Valtioneuvosto on myöntänyt Kainuulle, Pirkanmaalle ja Pohjois-Savolle kullekin 500 000 euroa sopimuksellisen yhteistyön määrärahaa siltasopimusten mukaisiin toimenpiteisiin.

Kasvun turvaamiseksi ja positiivisen rakennemuutoksen edistämiseksi valtio on solminut Kainuun, Pirkanmaan ja Pohjois-Savon kanssa siltasopimukset vuosille 2019-2020. Kyseiset maakunnat kärsivät eniten työvoimapulasta syksyllä 2018, jolloin sopimusalueet valittiin.

Siltasopimuksissa on sovittu toimista, jotka vaikuttavat muun muassa työvoiman saatavuuteen, osaamiseen ja koulutukseen, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan sekä alueen saavutettavuuteen ja tunnettuuden kehittämiseen.

Loput sopimusperusteiseen yhteistyöhön varatusta määrärahasta jaetaan myöhemmin vuoden 2020 aikana.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jenny Hasu, TEM, p. 040 658 3510
erityisasiantuntija Hanna-Maria Urjankangas, TEM, p. 0295 063 739
siltasopimukset: työmarkkinaneuvos Jarmo Palm, TEM, p. 0295 048 065 

 
Sivun alkuun