Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministeri Lindström kuuli ELY-johtajia pakolaisten kotouttamisesta

14.1.2016 8.15
Uutinen

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström tapasi 12.1.2016 ELY-keskusten johtoa. Tapaamisen aiheina olivat turvapaikanhakijat ja kotouttaminen.

Tilaisuudessa kuultiin sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston katsaus turvapaikanhakijoiden vastaanotosta, työ- ja elinkeinoministeriön kuvaus kotouttamistoimista ja ELY-keskusten johtajien näkemyksiä alueiden tilanteesta.

– Jo pelkästään turvapaikkatilanteen mittakaavan vuoksi kotouttamisen toimintatapoja täytyy tarkastella perinpohjaisesti. Keinojen on oltava tehokkaita ja kustannusten pysyttävä kurissa. Tulijoilta edellytämme sitoutumista yhteiskuntamme sääntöihin ja kotouttamistoimiin, ministeri Lindström painotti tilaisuudessa.

Kuntapaikkoja etsitään lisää

ELY-johtajat kertoivat, että juuri nyt alueilla on meneillään urakka kuntapaikkojen löytämiseksi. Monille paikkakunnille pakolaisten vastaanottaminen on uutta. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan erilaisia materiaaleja ja koulutuksia kuntien tukemiseksi.

– Kotouttamisessa lähiaikojen suurin haaste tulee olemaan mahdollisimman tarkoituksenmukainen kuntiin ohjaus heidän osalta, jotka saavat myönteisen oleskelulupapäätöksen, ministeri Lindström korosti.

Haasteisiin tartutaan yhteistyöllä

ELY-johtajien mukaan kotouttamiseen liittyy useita haasteita, kuten työpaikkojen puute pienillä paikkakunnilla, uusien koulutusmuotojen tarve sekä alaikäisten, ilman huoltajaa tulleiden pakolaisten kotouttaminen.

– Yhteistyö eri toimijoiden kesken on erittäin tärkeää. Keskinäisen tiedonvaihdon on toimittava ja parhaat käytännöt on saatava kaikkien käyttöön. Kotouttamisen keinoja kehitetään jatkuvasti, mutta oikoteitä ei ole kuitenkaan aikomus rakentaa, ministeri linjasi.

Lisätiedot:
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Sakari Puisto, puh. 029 504 8150

Sivun alkuun