Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Tutkimus: Kotoutumissuunnitelmat vaikuttavat merkittävästi maahanmuuttajalasten opintomenestykseen

Työ- ja elinkeinoministeriö 16.6.2015 9.30
Tiedote

Työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdyt kotoutumissuunnitelmat vaikuttavat merkittävästi maahanmuuttajien lasten opintomenestykseen ja koulutuspolkuihin, todetaan TEM:n 16.6.2015 julkaisemassa tutkimuksessa.

Ylisukupolviset vaikutukset näyttäytyvät parempana opintomenestyksenä maahanmuuttajien lapsilla, joiden vanhemmille oli tehty kotoutumissuunnitelma verrattuna aiemmin tulleiden maahanmuuttajien lapsiin, joiden vanhemmille ei ollut tehty kotoutumissuunnitelmaa. Toukokuussa 1997 ja sen jälkeen muuttaneiden maahanmuuttajien lapset ovat useammin kirjoittaneet ylioppilaaksi ja opiskelevat todennäköisemmin ammattikorkeakoulussa kuin sitä ennen muuttaneet.

Työ- ja elinkeinotoimistojen kotoutumista tukevat toimenpiteet ovat kustannus-hyöty -vaikutuksiltaan tehokkaita paitsi lyhyellä myös pitkällä tähtäimellä. Maahanmuuttajien asemaa ja kotoutumista uuteen yhteiskuntaan onkin syytä arvioida pitkäjänteisesti. Ensimmäisen sukupolven yksittäisiin maahanmuuttajiin keskittyvä tarkastelu ei huomioi perhekokonaisuutta tai seuraaviin sukupolviin periytyviä vaikutuksia.

Tutkimus hyödyntää vuoden 1999 kotouttamislakia, jonka mukaan TE-toimistoissa ensimmäistä kertaa työnhakijoiksi tulleille maahanmuuttajille täytyi tehdä kotoutumissuunnitelma, jos he olivat muuttaneet Suomeen toukokuussa 1997 tai sen jälkeen. Siirtymäsääntö loi poikkeuksellisen luotettavan tutkimusasetelman, sillä hieman ennen toukokuuta 1997 saapuneet muodostavat uskottavan vertailuryhmän hieman sen jälkeen tulleille.

VATT:n Kari Hämäläisen, Hanna Pesolan ja Matti Sarvimäen tutkimus "Kotoutumissuunnitelmien vaikutukset maahanmuuttajien lasten koulutusvalintoihin"


www.kotouttaminen.fi

Lisätiedot:
erikoistutkija Matti Sarvimäki, VATT, 040 304 5515
kehittämispäällikkö Annika Forsander, TEM, 029 50 60206
Sivun alkuun