Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Työpoliittinen aikakauskirja 1/2016 ilmestynyt

11.3.2016 10.28
Uutinen

Työpoliittisen aikakauskirjan pääkirjoituksessa tutkimusjohtaja Heikki Räisänen käsittelee rakennetyöttömyyttä. Talouden pitkä taantuma näkyy ja tuntuu työmarkkinoilla.

Työttömyys on noussut vuosituhannen ennätyslukemiin. Työttömiä työnhakijoita on selvästi yli 350 000 henkeä. Vaikeasti työllistyviä on heistä liki 210 000 henkilöä, noin kuusi kymmenestä kaikista työttömistä työnhakijoista on vaikeasti työllistyviä.

Jo joitain kuukausia työttömyyden nousu on hidastunut. Suuret investointiuutiset ja rakentamisen jonkinasteinen piristyminen lisäävät uskoa siihen, että talous on hitaasti kääntymässä.

Rakenteellinen työttömyys on kuitenkin talouden kasvulle kuin valtava laahusankkuri: se hidastaa menoa melkoisesti. Työttömyysjaksojen pitkittyminen merkitsee osaamisen kulumista käyttämättömänä ja työnantajien epäilyä henkilön osaamisesta. Laaja pitkäkestoinen työttömyys merkitsee kuitenkin myös velkaongelmia ja terveyden heikkenemistä. Monelle pitkään työttömänä olleelle myöskään työllistymisen kannustimet eivät tällaisessa tilanteessa ole kohdallaan.

Rakennetyöttömyys on laajan mittaluokan talouspoliittinen ongelma. Esimerkiksi perustellusti runsasta huomiota saaneet viime vuonna saapuneet turvapaikanhakijat ovat oleskeluluvan saavien osalta ehkä vain yksi kahdeskymmenesosa rakennetyöttömyydestä.

Sari Pitkänen, Sirpa Mertala ja Mika Ala-Kauhaluoma hahmottelevat artikkelissaan kokonaiskuvaa työvoimapolitiikan toimeenpanosta edellisellä hallituskaudella. Nuorisotakuu ja kuntakokeilu ovat tuottaneet myönteisiä vaikutuksia.

Maahanmuuttajien kotoutumisessa ei saatu aikaan muutoksia. TE-palveluissa verkkopalvelujen käyttö on kasvanut, mutta eri asiakasryhmät eivät kykene käyttämään niitä yhdenvertaisesti. Monikanavaisuuden vaikuttavuus jäi vähäiseksi, tämä johtui mm. verkkopalvelujen keskeneräisyydestä. 

Työpoliittiselle aikakauskirjalle on asetettu uusi toimitusneuvosto. Sen puheenjohtajana aloitti ylijohtaja Tuija Oivo TEM:stä.

Työpoliittinen aikakauskirja on luettavissa osoitteessa www.tem.fi/julkaisut

Lisätiedot: tutkimusjohtaja Heikki Räisänen p. 029 504 7118

Sivun alkuun