A/M Apunen Maliranta podcast, jaksot 1-9

TEM:n ja KKV:n podcastia luotsaavat Matti Apunen ja Mika Maliranta. 

Osa 9: Amatöörit käyvät päälle!

Koronakriisissä vaadimme selkeitä syitä ja seurauksia. Asiantuntija vaikertaa, että tietoa ei ole tarpeeksi, mutta amatööriepidemiologien ja nojatuoliekonomistien sakenevaa joukkoa epävarmuus ei vaivaa. Ketä voimme uskoa? Missä menevät järkevän keskustelun rajat?

Kevään viimeinen A/M -podcast avaa myös etiikan matolaatikon. Matti Apunen ja Mika Maliranta pohtivat ihmiselämän hintaa ja terveydenhuollon valintoja. Rahalla ei voi mitata elämän arvoa, mutta miten sitten voimme päättää, kuka on eniten avun tarpeessa?

 

 

Osa 8: Palaavatko leipäkortit?

Uusi A/M podcast esittää ankaria kysymyksiä koronasta toipuvalle Suomelle. Millä käyrällä Suomen talous palautuu: onko odotettavissa optimistinen V vai kauhujen L?

Hallitsemattoman inflaation ja deflaation pedot ovat asemissa. Riittääkö itseään kokoilevassa taloudessa tavara ja nousevatko hinnat kattoon, vai onko aika ottaa käyttöön digitaalinen säännöstelysovellus? Ja vaikka koronaepidemia hiipuisi ja liikkumisrajoitukset poistuisivat, mitä tapahtuu, jos ihmisille jää kriisivaihde päälle.

 

Osa 7: Korona tuhosi ennusteet – kuka kertoo talouden suunnan?

Talous perustuu ennusteille, mutta mitä teemme nyt kun kaikki ennusteet muuttuivat hetkessä mämmiksi? Ratkaisevat asiat ovat edelleen usvan peitossa ja kiinnekohtia on vähän.

Uusi A/M podcast laskee koronakriisin hinnan, vaatii massatestauksia ja antaa suuntaa yritysten taloudelliselle tukemiselle. Matti Apunen ja Mika Maliranta kertovat miten Big Data voi auttaa meitä löytämään kipeimmin tukea tarvitsevat yritykset tai ne, joiden kaatuminen tuottaisi yhteiskunnalle suurimman vahingon.

 

Osa 6: Haja-Suomen Ilmestyskirja

Metropolien ulkopuolinen Suomi on liemessä. Työt vähenevät, talot rapistuvat ja autoiluakin uhataan ilmastoverolla. Voiko Haja-Suomea auttaa? A/M Apunen Maliranta podcastin lujuuslaskentaosasto testaa kolme talousideaa, joilla halutaan helpottaa alueiden tuskaa. Podcast ottaa kantaa myös siihen, onko aluepolitiikalla vielä tarkoitus, vai onko se pelkkä sentimentaalinen jäänne. Lisäksi A/M paljastaa USA:n presidentinvaalien yllätysmenestyjän Bernie Sandersin todellisen karvan ja vaatii: Näpit irti pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta!

 

Osa 5: Kapealla harjanteella 

Toimiva demokratia on kapea harjanne, jonka toisella puolella väijyy anarkia, toisella itsevaltius. Suomi on vielä polulla, mutta onko meidän uhkamme se, että putoamisen pelossa emme liiku mihinkään? Entä antaisiko ekonomistijuntta vauhtia talouspolitiikan päätöksentekoon? A/M-podcast valvoo myös valvojia ja kysyy, mikä arvo on erilaisilla politiikkaneuvostoilla. Apuna käytetään muun muassa profeetta Acemoglun ja Robinsonin kirjoituksia, tilastoja ja matemaattisia kaavoja.

 

 

Osa 4: Luottamus hyvä, kontrolli parempi

Jos kuvittelit, että suomalainen on epäluuloinen ja ylivarovainen kuluttaja, olet epäluuloinesi väärässä. Luottamuksen EM-kisoissa Suomi on vahvoilla, mutta onko se syvää viisautta vai hupsuutta? Miksi Euroopassa luotto muihin rapistuu, Suomessa vahvistuu?

A/M-podcast kertoo, mitä yhteistä on vahvalla kuluttajansuojalla ja ydinpommilla. Lisäksi paljastamme luottamuksella, miten erotat julkisen keskustelun höpöttäjät tosi tietäjistä.

 

Osa 3: Apua! Rahamarkkinat kangistuvat!  

”Rahamarkkinat kuriin!” on suosittu ja toteutettukin vaatimus. Mutta onko rahoituksen sääntely mennyt liian pitkälle? Onko hoito jo kovempaa kuin tauti? Innovaatiovetoinen yhteiskunta tarvitsee joustavia rahamarkkinoita. Jos ylisäätelemme rahoitusta, tuloksena voi olla kilpailun heikkeneminen ja lihavien lihominen. A/M Apunen ja Maliranta -podcast etsii myös ratkaisua al-Holin pakolaisleirin ongelmaan. Vastauksen antavat klassiset filosofit.  

 

 

Osa 2: Uusi kylmä sota

Matti Apunen ja Mika Maliranta väittävät, että olemme ymmärtäneet Kiinan vahvuuden väärin. Talousmonsterikin voi kompastua omaan kasvuunsa.

 

 

Osa 1: Ajoiko taksiuudistus ojaan?

Kilpailun avaaminen on markkinatalouden juurihoitoa, tuskallista mutta tarpeellista. Ilman kilpailua kieroimmat menestyvät ja yhteiskunta tyhmistyy, mutta lähtikö taksiuudistus silti lapasesta? A/M Apunen Maliranta -podcastin avausjaksossa Matti Apunen ja Mika Maliranta avaavat taksin oven ja kysyvät, miksi hinnat eivät laskeneetkaan kuten piti. Vieraana Valtteri Virtanen KKV:sta.