TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Startup-oleskelulupa lisää kasvua, innovaatiopotentiaalia ja osaamispääomaa

Ilona Lundström Julkaisupäivä 5.4.2018 11.03 Blogit

Suomen ulkomaalaislainsäädännön tulee olla ajan tasalla globaalissa kilpailussa kansainvälisistä osaajista ja yrittäjistä. Startup-oleskelulupa on yksi tärkeä askel tähän suuntaan.

Ollakseen houkutteleva kohdemaa osaajille, ei riitä, että olemme maailman onnellisin maa. Suomen on tehtävä tänne saapumisesta ja asettautumisesta helppoa ja saumatonta. Huhtikuun alussa voimaantulleen startup-oleskeluluvan avulla kasvuyrittäjän maahantulo nopeutuu. Oleskeluluvan kriteerinä on, että yrityksen liiketoimintamallilla on edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun (Lue Business Finlandin tiedote). 

Emme kuvittele, että oleskelulupa yksinään riittäisi houkuttelemaan kasvuyrittäjiä Suomeen. Mutta jos kahdella maalla on muuten tasavahvat vetovoimatekijät ja toisella nopeampi lupaprosessi, voi vaakakuppi kallistua ratkaisevasti nopeamman eduksi. Maantieteellisellä sijainnillamme meidän on vaikea erottua positiivisesti eksotiikasta huolimatta.

Monet maat ovat heränneet startupien houkutteluun ennen Suomea. Pohjoismaista Tanska on ottanut vuoden 2015 alusta käyttöön oman Start-up Denmark -ohjelmansa, jonka tavoitteena on saada kasvuhakuisia ja innovatiivisia ja ideaalitapauksessa teknologiavetoisia startup-yrittäjiä Tanskaan.

Miksi sitten panostaa juuri startup-yrityksiin? Taloutemme rakenteellisen uudistumisen, kilpailukyvyn kehittymisen ja innovaatioiden kannalta startupeilla on suuri merkitys. Liiketoiminnan kasvupyrähdykset tapahtuvat suurelta osin juuri nuorissa ja pienissä yrityksissä. Myös suuret yritykset hyötyvät kumppanuuksista startupien kanssa. Ekosysteemi ei ole vain muotisana, vaan monelle yritykselle aito kehittämisen ympäristö.

Startup-oleskelulupa ei ole ainoa, eikä riittävä tapa saada Suomeen uutta osaamista ja investointeja. Valtioneuvosto on käynnistänyt yhteisen Talent Boost -toimenpideohjelman, jonka tavoitteena on, että Suomi houkuttelee kansainvälisiä osaajia ja hyödyntää heidän verkostojaan yritysten kansainvälistymisessä sekä investointien hankkimisessa.

Kansainväliset osaajat tuovat ydinosaamisensa lisäksi mukanaan kohdemaatuntemusta, kielitaitoa, kansainvälisiä kontakteja ja verkostoja. Innovaatiot syntyvät usein diversiteetistä ja mitä enemmän kansainvälistä osaamista ja kulttuuria täältä löytyy, sitä houkuttelevampi maa Suomi on ulkomaalaisille yrityksille.

Oleskelulupajärjestelmän kehittämisellä vahvistetaan Suomen taloudellista kasvua ja hyvinvointia. Samalla saamme Suomeen uutta innovaatiopotentiaalia ja osaamista sekä avaamme Suomea maailmalle.

Ilona Lundström, ylijohtaja, TEM

#TalentBoost

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.