TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Suomi.fi: Yrityksen perustaminen helpottuu sähköisesti

Mika Lintilä Julkaisupäivä 12.3.2018 13.39 Blogit TEM

Maailmamme on muuttunut yhä enemmän digitaaliseksi. Aikaisemmin odotimme valtion virastossa tai kunnantalon aulassa vuoroamme. Nyt suurin osa palveluista on muutaman klikkauksen päässä.

Tämä pätee myös yrittäjille suunnattuihin palveluihin. Aiemmin yrittäjiä palveli yrityssuomi.fi–verkkopalvelu. Nyt se on jo historiaa, kun julkiset palvelut yhteen kokoava Suomi.fi-verkkopalvelu laajentui vuoden alussa kattamaan myös yrityksille ja yrittäjiksi aikoville suunnatut viranomaispalvelut.

Suomi.fi:n yritysosion kautta löydät kaiken yrittämiseen liittyvän julkisen sektorin tiedon ja tuen, mitä Suomessa on tarjolla. Palvelu täydentyy myös yksityisen ja kolmannen sektorin palveluilla. Sivusto kokoaa yhteen paikkaan yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin liittyvät palvelut ja työkalut, sekä kattavan yrittämisen tietopaketin. Ne löytyvät nyt helposti ”yhden luukun” kautta, maksuttomasti ja kätevästi yrityksen ja yrittämisen kaikissa vaiheissa

Suurta helpotusta aloittavalle yrittäjälle tuovat ohjatut toimintapolut. Niiden avulla tulevaa yrittäjää ohjataan yrityksen perustamiseen liittyvien vaiheiden läpi ja autetaan varmistamaan, että tärkeät asiat tulee huomioitua. Vastaamalla kysymyksiin palvelun käyttäjä saa yrityksen perustamisprosessia helpottavan muistilistan, joka neuvoo, mitä lupia yritys tarvitsee, mihin rekistereihin pitää ilmoittautua ja minkälaisia vakuutuksia tulee hankkia.

Aloittelevalle yrittäjälle Suomi.fi:stä löytyy tietoa esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja rahoituksen hakemiseen liittyen. Kasvavalle yritykselle löytyy tietoa työntekijöiden palkkaamisesta ja työnantajan velvollisuuksista. Suomi.fi-verkkopalvelussa on myös kattavasti tietoa, joka helpottaa liiketoiminnan suunnittelua ja kehittämistä. Verkkopalvelussa kerrotaan myös yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen tarjolla olevista palveluista. Sisällön yhteyteen tuodaan tietoa käyttäjälle relevanteista palveluista mm. paikkakunnan ja toimialan mukaan.

Helpotusta yrittäjille tuo myös se, että Suomi.fi-sivuilta löytyy tietoa ja palveluja kansalaisten tarpeisiin. Yrittäjän kun hoidettava myös henkilökohtaiset viranomaisasiansa. Mitä nopeammin hän saa ne kuntoon, sitä enemmän hänellä on aikaa oman yrityksensä asioihin.

Aivan kaikki ei ole vielä valmiina. Yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen ohjaavat toimintapolut on jo julkaistu. Tulossa on myös ohjattu polku ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Tämän vuoden aikana sivuston palvelut laajenevat kattamaan entistä monipuolisemmin myös yritysten tarpeita, kun Suomi.fi-viestit laajenee kattamaan pk-yritysten viranomaisviestinnän. Suomi.fi-valtuuksissa puolestaan yrityksen edustaja voi jo nyt valtuuttaa esimerkiksi yrityksen työntekijän hoitamaan yrityksen asioita. Mahdollisuus hoitaa asioita sähköisen valtakirjan avulla laajenee kuluvana vuonna merkittävästi.

Kaikki nämä ovat osa suurempaa julkisten palveluiden digitalisoitumista, johon hallitus ja johtamani työ- ja elinkeinoministeriö on panostanut paljon. Ilman digitaalisuutta ja tekoälyä Suomi ei menesty. Suomi.fi-palveluita ovat jo nyt Suomi.fi-verkkopalvelu, -viestit, -valtuudet, -kartat, -maksut, -palvelutietovaranto, -palveluväylä ja -tunnistus. Eikä tarvitse olla suurikaan selvännäkijä, kun sanoo, että tämä on vasta alkua.

Mika Lintilä, elinkeinoministeri

1 Kommentti

Syötä kommenttisi tähän.
JP
Jaana Pakarinen 6 Vuodet sitten
Yrityksille ja aloitteleville yrittäjille suunnattujen palvelujen siirtyminen suomi.fi-sivustolle ja niiden uusi, ensikokemukselta helppokäyttöiseltä ja loogiselta vaikuttava rakenne ovat erinomainen uudistus. On hienoa, että yrittäjyyttä harkitsevan henkilön on mahdollista perehtyä asioihin omaan tahtiin, itse valitulla hetkellä ja itselle sopivassa paikassa. Yksityisten ja erityisesti kolmannen sektorin palvelujen avaaminen sivuilla tulee hyödyttämään niitä henkilöitä, joilla on muita suurempia tuen tarpeita.

Vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden joukossa on monia, joille itsensä työllistäminen yrittäjyyden kautta on eri syistä kiinnostava, joskus myös ensisijainen tapa päästä kiinni työelämään. Suomi.fi -sivusto on tärkeä apuväline oman yritysidean työstämisessä ja yrityksen käynnistämisessä.

Kun hakee suomi.fi:stä hakusanoilla ”vammaisuus”, ”vammainen”, rajauksena yrityksen palvelut, saa satoja tuloksia, mutta nopealla ja pintapuolisella selaamisella niistä mikään ei koske vammaisen henkilön yrittäjyyttä. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa (22/2017) on selvitys Vammaisten henkilöiden yrittäjyys ja sen tuki, jossa kuvataan vammaisten henkilöiden yrittäjyyden esteitä ja mahdollisuuksia, esitetään toimintamalli vammaisten henkilöiden yrittäjyyden lisäämiseksi sekä kuvataan mallin sisältämät toimenpiteet.

Kuten ministeri Lintilä toteaa, aivan kaikki ole vielä valmiina suomi.fi yritysosiossa. Toivomme, että sivustolle tulee ohjattu polku vammaisille henkilöille, jotta tie yrittäjyyteen aukeaa yhdenvertaisesti muiden kanssa. Työ- ja elinkeinoministeriö panostaa digitalisoitumiseen ansiokkaasti, joten myös esimerkiksi aistivammaisten henkilöiden tulee löytää tarvitsemansa tieto myös yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta vaivattomasti.

Jaana Pakarinen ja Jukka Lindberg, Vates-säätiö sr