Sopimuksettoman Brexitin vaikutukset työ- ja elinkeinoelämään

Yhdistyneen kuningaskunnan 30.3.2019 klo 01 Suomen aikaa voimaan tuleva, mahdollinen sopimukseton ero Euroopan unionista vaikuttaa muun muassa Britannian kansalaisten työlupiin Suomessa, yritysten elinkeinolupiin, tavarakauppaan ja IPR- ja patenttikysymyksiin.

Sopimukseton Brexit eli ns. "hard Brexit" tarkoittaisi sitä, että Iso-Britannia jättäisi EU:n sisämarkkinat ilman erosopimusta ja siihen sisältyviä siirtymäaikoja.

Tältä sivulta löydät tietoa ja linkkejä lisätietoon Brexitin vaikutuksista työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla.

Vaikutukset kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset muuttuvat mahdollisen sopimuksettoman Brexitin myötä EU-kansalaisista ns. kolmansien maiden kansalaisiksi. EU:n vapaan liikkuvuuden säännöt eivät enää koske heitä vaan heidän maassaoloaan ja työnteko-oikeuttaan säätelevät EU:n maahanmuuttodirektiivit sekä kansallinen lainsäädäntö.

Suomessa sopimukseton Brexit koskee noin 5 000 täällä asuvaa Britannian kansalaista.

Lisätietoa Brexitin vaikutuksista kansalaisille

Vaikutukset yrityksille

Yhdistyneen kuningaskunnan EU-erolla on vaikutusta myös yritysten elinkeinolupiin, tavarakauppaan Suomen ja Britannian välissä sekä ja IPR- ja patenttikysymyksiin.

Lisätietoa Brexitin vaikutuksista yrityksille

Linkkejä lisätietoon Brexitistä

Erosopimuksesta löytyy tietoa: 
Valtioneuvoston sivuilta 

Yleistä lisätietoa Brexitistä löydät:

Valtioneuvoston tietopaketista
Suomen EU-politiikka -sivustolta
ulkoministeriön sivuilta
Eurooppatiedotuksen sivuilta

Yhteyshenkilö TEM:ssä

Johanna Rihto-Kekkonen, puh. 0295 047 121