Sopimuksettoman Brexitin vaikutukset työ- ja elinkeinoelämään

Britannian tämän hetkisen tiedon mukaan 31.10.2019 voimaan tuleva, mahdollinen sopimukseton ero Euroopan unionista vaikuttaa muun muassa Britannian kansalaisten työlupiin Suomessa, yritysten elinkeinolupiin, tavarakauppaan ja IPR- ja patenttikysymyksiin.

Sopimukseton Brexit eli ns. "hard Brexit" tarkoittaisi sitä, että Iso-Britannia jättäisi EU:n sisämarkkinat ilman erosopimusta ja siihen sisältyviä siirtymäaikoja.

Tältä sivulta löydät tietoa ja linkkejä lisätietoon Brexitin vaikutuksista työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla.

Vaikutukset kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset muuttuvat mahdollisen sopimuksettoman Brexitin myötä EU-kansalaisista ns. kolmansien maiden kansalaisiksi. EU:n vapaan liikkuvuuden säännöt eivät enää koske heitä vaan heidän maassaoloaan ja työnteko-oikeuttaan säätelevät EU:n maahanmuuttodirektiivit sekä kansallinen lainsäädäntö.

Suomessa sopimukseton Brexit koskee noin 5 000 täällä asuvaa Britannian kansalaista. Suomessa asuvat Britannian kansalaiset voivat jatkaa oleskeluaan, asumistaan, työntekoaan ja opiskeluaan sekä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksiaan vuoden 2020 loppuun saakka, jos he ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa ennen sopimuksettoman eron voimaantuloa.

Lisätietoa Brexitin vaikutuksista kansalaisille

Vaikutukset yrityksille

Yhdistyneen kuningaskunnan EU-erolla on vaikutusta myös yritysten elinkeinolupiin, tavarakauppaan Suomen ja Britannian välissä sekä ja IPR- ja patenttikysymyksiin.

Lisätietoa Brexitin vaikutuksista yrityksille

Vaikutukset EU:n tutkimus- ja innovaatioyhteistyöhön

Sopimuksettomassa erossa Britannian osallistujat siirtyvät EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti 2020:ssa määriteltyyn kolmansien maiden asemaan, eli he voivat osallistua ohjelmasta rahoitettuihin hankkeisiin, mutta eivät voi enää saada siitä rahoitusta.

Horisontti 2020 -ohjelman toimeenpanosta vastaava Euroopan komissio linjaa sopimuksettoman eron tapauksessa, kuinka käynnissä olevien hankkeiden kanssa toimitaan.

Lisätietoja:
Iso-Britannian hallituksen sivut 
UK Research Office (UKRO) sivut 
Horisontti 2020 –ohjelman kansallinen yhteystoimisto Suomessa

Linkkejä lisätietoon Brexitistä

Erosopimuksesta löytyy tietoa: 
Valtioneuvoston sivuilta 

Yleistä lisätietoa Brexitistä löydät:

Valtioneuvoston tietopaketista
Suomen EU-politiikka -sivustolta
Ulkoministeriön sivuilta
Eurooppatiedotuksen sivuilta 
Euroopan komission sivuilta

 

Yhteyshenkilö TEM:ssä

Johanna Rihto-Kekkonen, puh. 0295 047 121