Sopimuksettoman Brexitin vaikutukset työ- ja elinkeinoelämään

Eurooppa-neuvosto on myöntänyt Britannialle eropäivän lykkäystä 31.1.2020 saakka.

Britannian pyynnöstä EU-maiden marraskuussa 2018 hyväksymää erosopimusta ja poliittista julistusta neuvoteltiin syksyllä 2019 osin uudelleen. Eurooppa-neuvosto vahvisti saavutetun sovun 17.10.2019 kokouksessaan. Britannian parlamentin ja Euroopan parlamentin tulee vielä antaa sopimukselle hyväksyntänsä

Jos Britannia eroaisi Euroopan unionista ilman sopimusta, vaikuttaisi se muun muassa Britannian kansalaisten työlupiin Suomessa, yritysten elinkeinolupiin, tavarakauppaan ja IPR- ja patenttikysymyksiin.

Sopimukseton Brexit eli ns. "hard Brexit" tarkoittaisi sitä, että Iso-Britannia jättäisi EU:n sisämarkkinat ilman erosopimusta ja siihen sisältyviä siirtymäaikoja.

Tältä sivulta löydät tietoa ja linkkejä lisätietoon Brexitin vaikutuksista työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla.

Vaikutukset kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset muuttuvat mahdollisen sopimuksettoman Brexitin myötä EU-kansalaisista ns. kolmansien maiden kansalaisiksi. EU:n vapaan liikkuvuuden säännöt eivät enää koske heitä vaan heidän maassaoloaan ja työnteko-oikeuttaan säätelevät EU:n maahanmuuttodirektiivit sekä kansallinen lainsäädäntö.

Suomessa sopimukseton Brexit koskee noin 5 000 täällä asuvaa Britannian kansalaista. Suomessa asuvat Britannian kansalaiset voivat jatkaa oleskeluaan, asumistaan, työntekoaan ja opiskeluaan sekä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksiaan vuoden 2020 loppuun saakka, jos he ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa ennen sopimuksettoman eron voimaantuloa.

Lisätietoa Brexitin vaikutuksista kansalaisille

Vaikutukset yrityksille

Yhdistyneen kuningaskunnan EU-erolla on vaikutusta myös yritysten elinkeinolupiin, tavarakauppaan Suomen ja Britannian välissä sekä ja IPR- ja patenttikysymyksiin.

Lisätietoa Brexitin vaikutuksista yrityksille

Vaikutukset EU:n tutkimus- ja innovaatioyhteistyöhön

Sopimuksettomassa erossa Britannian osallistujat siirtyvät EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti 2020:ssa määriteltyyn kolmansien maiden asemaan, eli he voivat osallistua ohjelmasta rahoitettuihin hankkeisiin, mutta eivät voi enää saada siitä rahoitusta.

Horisontti 2020 -ohjelman toimeenpanosta vastaava Euroopan komissio linjaa sopimuksettoman eron tapauksessa, kuinka käynnissä olevien hankkeiden kanssa toimitaan.

Lisätietoja:
Iso-Britannian hallituksen sivut 
UK Research Office (UKRO) sivut 
Horisontti 2020 –ohjelman kansallinen yhteystoimisto Suomessa

Linkkejä lisätietoon Brexitistä

Erosopimuksesta löytyy tietoa: 
Valtioneuvoston sivuilta 

Yleistä lisätietoa Brexitistä löydät:

Valtioneuvoston tietopaketista
Suomen EU-politiikka -sivustolta
Ulkoministeriön sivuilta
Eurooppatiedotuksen sivuilta 
Euroopan komission sivuilta

 

Yhteyshenkilö TEM:ssä

Johanna Rihto-Kekkonen, puh. 0295 047 121