Skip to content
Government and ministries

Ministeri Lindström: Kotouttamista uudistettava ennakkoluulottomasti

Ministry of Economic Affairs and Employment 21.10.2015 10.30
Tiedote
- Kotouttamisen käytäntöjä on heikon taloustilanteen ja ennen näkemättömän turvapaikkahakijoiden määrän takia uudistettava ennakkoluulottomasti, kun kuntien kanssa käynnistetään neuvottelut oleskeluluvan saaneiden turvapaikkahakijoiden ohjaamisesta kuntiin, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Tähän mennessä reilulle 20 000 turvapaikanhakijalle on löytynyt katto pään päälle vastaanottokeskuksissa ja hätämajoitustiloissa. Sisäministeriö arvioi, että tämän vuoden loppuun mennessä maahamme on saapunut arviolta 30 000 - 35000 hakijaa.

- Kielteiset turvapaikkapäätökset palauttamisineen on tehtävä viipymättä. Yhtäältä on tärkeää, että kotouttamisen aloittaminen ei kaadu venyviin käsittelyaikoihin, sanoo Lindström.

Vastaanottokeskuspaikkakuntien päättäjille Helsingissä 21.10.2015 järjestetyssä tilaisuudessa puhuneen Lindströmin mukaan arvioilta yhteensä noin 15000 henkeä saa oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella ja asettuu kuntiin ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Osaamisen kartoitus tärkeää

- Parhaillaan selvitämme sitä, miten tulijoiden osaamisprofiilit saadaan käyttöön niin, että työllistyminen tai koulutukseen ohjaus tapahtuisi joutuisasti. Lyhyellä aikavälillä saamme puuttuvia kausityön tekijöitä. Keskipitkällä aikavälillä voimme kouluttaa osaajia esimerkiksi hoito- ja muille työvoimapula-aloille, Lindström linjaa.

- Nämä uudet maahanmuuttajat tulee saada osaksi yhteiskuntaa. Tulemme vaatimaan maahanmuuttajilta myös aikaisempaa enemmän aktiivisuutta ja vastikkeellisuutta. On korostettava, että Suomeen muuttaminen tuo velvollisuuden noudattaa suomalaisen yhteiskunnan sääntöjä.

- Hallitus päivittää jatkuvasti tilannetta. Tulijamäärät Suomeen ovat viime viikkoina jo laskeneet. Tähän kehitykseen ovat vaikuttaneet hallituksen tekemät tuntuvat tiukennukset, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Lisätiedot:
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Sakari Puisto, p. 029 504 8150
erityisasiantuntija Tarja Rantala, TEM, p. 029 504 7101

Back to top