Skip to content
Government and ministries

Ylijohtaja Tuija Oivo: Haluamme entistä paremmin tukea työnhakijoita työnhaussa

Ministry of Economic Affairs and Employment
9.9.2016 12.33
Tiedote

– Tavoitteenamme on työnhakijoiden entistä parempi tuki työnhaun eri vaiheissa. Siksi vahvistamme työttömän palveluja heti työttömyysjakson alussa. Otamme myös käyttöön työttömien määräaikaishaastattelut kolmen kuukauden välein, kertoo ylijohtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Haastattelut ja muut työvoimapalvelut on tärkeää ajoittaa niin, että työttömyys ei pitkity ja jokaiselle työnhakijalle löydetään tilanteeseen sopiva ratkaisu. Työttömyyden jatkuessa yli kolmen kuukautta todennäköisyys työn löytämiseen pienenee merkittävästi.

Yksityiskohtia selvitetään parhaillaan

– Hallitus on myöntänyt TE-palvelujen tehostamiseen 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Tällä hetkellä valmistelemme sitä, kuinka työttömien vahvistetut palvelut ja määräaikaishaastattelut toteutetaan. Hallituksen päätöksen mukaisesti toimeenpano turvataan tarvittaessa tulosperusteisena ostopalveluna. Viranomaispäätösten ja ostopalveluiden suhde asioissa, joissa käytetään julkista valtaa, tulee tässä yhteydessä selvittää, kertoo Oivo.

Hallituksen päätöksen mukaisesti yksityisten toimijoiden roolia vahvistetaan, millä luodaan pohjaa monituottajamalliin siirtymiselle vuonna 2019 maakuntauudistuksen yhteydessä. Työttömien palveluissa on jo kokeiltu ostopalvelujen hankintaa. Maakuntauudistuksessa yritys- ja TE-palvelut yhdistetään kasvupalveluksi, jota koskeva valmistelutyö on työ- ja elinkeinoministeriössä jo käynnistynyt.

Tihennetyt haastattelut käyttöön ensi vuoden alusta

Kaikkien TE-toimistojen alueilla ei välttämättä ole riittävää palvelumarkkinaa palvelujen tuottamiseen ostopalveluna. Markkinoiden rakentaminen vaatii aikaa, ja ostopalvelujen tulosten ja vaikuttavuuden arviointimenetelmät on rakennettava samaan aikaan.

– Teemme jo tällä hetkellä paljon yhteistyötä yritysten kanssa työttömien koulutuksessa ja valmennuksessa, ja yhteistyö yritysten kanssa on luontevaa jatkoa tälle yhteistyölle. Uudet ostopalvelut ja lisätyt haastattelut otetaan käyttöön ensi vuoden alusta lähtien. Tavoitteena on, että keskeiset kysymykset on selvitetty syyskuun loppuun mennessä, Oivo sanoo.

Lisätiedot:
ylijohtaja Tuija Oivo, TEM, puh. 050 396 0168

Back to top