Euroopan alueellinen yhteistyö (EAY) -tavoite 2014–2020
Euroopan alueellinen yhteistyö (EAY) -tavoite tukee rajat ylittävää, valtioiden välistä sekä alueiden välistä yhteistyötä EU:n jäsenmaiden välillä. EAY-tavoitteeseen on kaudella 2014–2020 osoitettu 10,1 miljardia euroa Euroopan aluekehitysrahastosta, eli noin 3 % rakennerahastovaroista. Lisäksi EU rahoittaa ulkorajayhteistyötä ENI CBC -rahoitusvälineestä.
Suomi osallistuu kaudella 2014–2020 yhdeksään EAY-ohjelmaan. Näistä kuusi on ns. INTERREG-ohjelmia:
- Pohjoisen, Botnia-Atlantica- ja Keskisen Itämeren rajaohjelmat pohjois-, länsi- ja etelärajoillamme,
- alueellisesti laajemmat Itämeren alueen ohjelma ja Pohjoinen periferia ja Arktis-ohjelma, sekä
- koko EU:n kattava INTERREG EUROPE -ohjelma.
Lisäksi Suomi osallistuu kaikkien muiden EU-maiden kanssa INTERREG-ohjelmia tukevaan INTERACT III -ohjelmaan, kaupunkiyhteistyötä tukevaan URBACT III -ohjelmaan sekä ESPON 2020 -tutkimusohjelmaan.
INTERREG- ja URBACT -ohjelmat
INTERREG- ja URBACT -ohjelmien keskeisiä toimintalinjoja ovat innovaatiotoiminta, yrittäjyys ja elinkeinotoiminta (erityisesti pk-yritykset), ympäristö ja luonnonvarat sekä joissain ohjelmissa lisäksi liikenne, vähähiilisyys ja työmarkkinat.
Edellä mainittujen EAY-ohjelmien yhteenlaskettu EAKR-rahoitus on noin yksi miljardi euroa. Rahoitusta ei ole kiintiöity ohjelmiin osallistuvien maiden kesken. Suomen rahoituksen saanti riippuu siten suomalaisten toimijoiden osallistumisesta rahoitettaviin yhteishankkeisiin.
Kullakin ohjelmalla on oma hallintoviranomaisensa, jotka yhtä ohjelmaa lukuun ottamatta sijaitsevat muualla kuin Suomessa.
Työ- ja elinkeinoministeriö toimii EAY-ohjelmien kansallisena vastuuviranomaisena. Ministeriö on edustettuna kaikkien ohjelmien seurantakomiteoissa sekä tiedottaa ohjelmista ja niiden toteuttamisesta Suomessa.
Lisää tietoa EAY-tavoitteista ja -ohjelmista löytyy rakennerahastot.fi-sivustolta sekä ohjelmien omilta kotisivuilta:
- Pohjoisen, Botnia-Atlantica- ja Keskisen Itämeren rajaohjelmat
- Itämeren alueen ohjelma ja Pohjoinen periferia
- INTERREG EUROPE -ohjelma
Lisätietoja: Petri Haapalainen, Tuulia Väliheikki
ESPON 2020 -ohjelma
ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesion) -tutkimusohjelman tavoitteena on parantaa aluesuunnittelun ja aluekehityksen tietoperustaa ja tukea EU-maiden yhteistyötä näillä aloilla. Ohjelmaan osallistuvat kaikki EU-jäsenmaat sekä kumppanimaina Norja, Islanti, Liechtenstein ja Sveitsi.
Ohjelmaa toteutetaan hankkeilla, joihin osallistuu tutkimuslaitoksia eri puolilta Eurooppaa. Valtaosa on soveltavaa tutkimusta, jossa painopiste on Euroopan aluekehityksessä ja -suunnittelussa, aluerakenteessa, kehitysnäkymissä ja politiikkavaikutuksissa. Hankkeiden toteuttajat valitaan vuosittain avoimen tarjouskilpailun perusteella.
Soveltavan tutkimuksen ohella ohjelmassa tehdään myös tiedon käyttäjien tarpeisiin perustuvia kohdennettuja analyyseja. Teemoja voivat ehdottaa paikalliset, alueelliset tai kansalliset toimijat koko ohjelma-alueelta. Ehdotusmenettely on jatkuva ja tapahtuu ohjelman verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.
ESPON 2020 on yksi Euroopan alueellisen yhteistyön rakennerahasto-ohjelmista. Ohjelma tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi niin EU-, kansallisella kuin aluetasollakin. Ohjelmaa on toteutettu 2000-luvun alusta lähtien.
Uusi, ESPON 2030-ohjelma on viimeistelyvaiheessa. Tavoitteena on, että ohjelma käynnistyy 1.7.2022.
Lisätietoja: Satu Tolonen