Kirkkonummella kiitellään pakolaisten omaa aktiivisuutta

Uudellamaalla sijaitsevaan Kirkkonummen kuntaan perustettiin syksyllä 2015 pikavauhtia kaksi vastaanottokeskusta turvapaikanhakijoille. Suomen Punaisen Ristin ylläpitämiin keskuksiin majoitettiin yhteensä noin 600 henkilöä.

Kirkkonummen sosiaalityön päällikön Sirkku Pekkarinen-Kedon  mukaan 38 000 asukkaan Kirkkonummella moni ymmärtää sen, että  Suomi on kansainvälisesti sitoutunut pakolaisten vastaanottamiseen.

- Monet näkevät myös sen, että jos kotouttaminen tehdään hyvin ja huolella, me saamme hyvää työvoimaa näistä ihmisistä. Heistä on myös paljon iloa ja virkistystä kunnan elämään.

Pakolaisten toivotaan muuttavan vastaanottokeskuksista kunnan asukkaiksi. Pekkarinen-Kedon mukaan kotoutumisen alku on sujunut hyvin niillä, jotka ovat aikaisemmin jääneet kuntaan.

Järjestöjen ja asukkaiden tuki on ollut korvaamatonta

Maahanmuuttajatyön resurssit ovat olleet tähän asti melko pienet: asioista on vastannut yksi sosiaalityöntekijä. Nyt kuntaan ollaan mahdollisesti palkkaamassa yksi sosiaaliohjaaja ja yksi sosiaalityöntekijä maahanmuuttajia varten. Korvaamatonta apua on saatu alueen järjestöiltä ja asukkailta, jotka ovat järjestäneet muun muassa avustustempauksia.

Pekkarinen-Kedon mukaan kunnassa toivottiin määrärahojen lisäämistä pakolaisten terveyspalveluihin, mutta sitä ei kunnan taloudellisessa tilanteessa voitu toteuttaa. Lisäpalveluita ei ainakaan toistaiseksi ole kuitenkaan tarvittu. Kirkkonummella asuu 18 tänä vuonna oleskeluluvan saanutta henkilöä.

- Nämä meidän 18 irakilaista ja syyrialaista nuorta miestä ovat terveitä nuoria miehiä, joilla on kova into aloittaa uusi elämä Suomessa. Mitään erityisiä lisäpalveluita ei ole tarvittu. Jos kunnat pelkäävät sitä, että minkälaisia ihmisiä sieltä tulee ja kaatuuko kaikki kunnan maksettavaksi, niin nämä vastaanottokeskuksista tulevat ovat meidän kokemuksen mukaan hyvinkin aktiivisia, omatoimisia ja pärjääviä ihmisiä.

Uusien kuntalaisten kotoutuminen on kaikkien etu

Seuraava tehtävä Kirkkonummella on asuntojen ja työpaikkojen löytäminen oleskeluluvan saaville, kuntaan jääville pakolaisille. Yhteistyötä asuntojen hankkimiseksi aletaan tehdä muun muassa Y-säätiön ja Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n kanssa. Kunnan TE-toimiston kanssa neuvotellaan muun muassa kielikoulutuksista ja työkokeilupaikoista. Uusien kuntalaisten kotoutuminen osaksi yhteisöä on Pekkarinen-Kedon mukaan kaikkien etu.

- Ihmisten asenteet ja mielipiteet muuttuvat vain käytännön kokemuksen ja kohtaamisten myötä. Kun maahanmuuttajaan tutustutaan työkaverina tai naapurina, niin huomataan, että olemme kaikki tavallisia ihmisiä.