- Koronavirus
- Usein kysytyt kysymykset
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta
- Kysymyksiä ja vastauksia kustannustuesta
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja kuluttajista
- Kysymyksiä ja vastauksia energiasta ja huoltovarmuudesta
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja työvoiman liikkuvuudesta
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja työelämästä
- Kysymyksiä ja vastauksia terveydenhuollon työvelvoitteesta
- Kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yksinyrittäjistä
- Kysymyksiä ja vastauksia huoltovarmuudesta
- Kysymyksiä ja vastauksia tuesta ja hyvityksestä ravintoloille
- Kysymyksiä ja vastauksia: korona ja matkustus Suomeen
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja kausityöstä
- Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa
- Tilannetietoa koronakriisin vaikutuksista
- Koronaviruksen vaikutukset työllisyystilanteeseen
- Tietoa koronaviruksen vaikutuksista eri kielillä
- Valtionavustus kunnille yksinyrittäjien tukemiseen
- Kansainvälisiä selvityksiä
- Matkailu koronatilanteessa
- Tilannetietoa yritysrahoituksesta koronatilanteessa
- Usein kysytyt kysymykset
- Tiedotteet
- Uutiset
- Uutiskirjeet
- Puheet
- Päätökset
- TEMatiikkaa-blogi
- Podcastit
- Tapahtumat
- Sosiaalinen media ja verkkolähetykset
- Tarjous- ja lausuntopyynnöt
- Tilaa aineistoja
-
- Toimiva ja häiriötön energiahuolto on elintärkeä yhteiskunnan toimivuuden, muun muassa kuljetusten ja viestinnän kannalta.
- Koronavirustilanteessa sähkön, lämmön ja polttoaineiden saatavuudessa ei Suomessa ole välittömiä ongelmia. Energiamarkkinat toimivat normaalisti. Talouselämän hidastumisen seurauksena sähkön ja päästöoikeuksien hinnat ovat laskeneet. Globaaleilla markkinoilla myös raakaöljyn hinta on tällä hetkellä matala.
-
Öljytuotteita on valtion varmuusvarastoissa sekä yritysten velvoite- ja muissa varastoissa tarvittaessa usean kuukauden tarpeisiin. Kivihiiltä ja muita kiinteitä polttoaineita on samoin varastoissa. Maakaasua tuodaan putkissa sekä Venäjältä että Baltiasta ja myös korvaavia polttoaineita voidaan käyttää.
-
Sähkön toimitusvarmuus on luonteeltaan ajantasaista - kysynnän ja tarjonnan on oltava joka hetki tasapainossa, joten sähkön kanta- ja jakeluverkon sekä suurimpien voimalaitosten keskeytymätön toiminta on tärkeää. Pohjoismaiden ja Baltian yhteiset alueelliset markkinat eivät ole uhattuna viruksen takia. Oman tuotannon lisäksi Suomi saa hyvin sähköä pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta, tarvittaessa myös Baltiasta ja Venäjältä.
-
- Suoraviivaisin koronaviruksen aiheuttama riski on yksittäisen energia-alan laitosvalvomon henkilökunnan yhtäaikainen sairastuminen ja/tai karanteeni. Tärkeintä riskin vähentämiseksi on yritysten ja laitosten oma varautuminen.
- Valmiuslain toimeenpanossa on huomioitu yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö ja esimerkiksi koulussa järjestetään esiopetusta sekä perusopetusta lähiopetuksena 1–3 luokkien oppilaille. Etäopetusta kuitenkin suositellaan, milloin se vanhempien työnteon kannalta on mahdollista.
- Energia-alaa ei koske valtioneuvoston 17.3.2020 valmiuslain nojalla antama asetus, jolla pystytään reagoimaan virusepidemiasta aiheutuvaan henkilöstöpulaan eräissä yhteiskunnan kriittisissä toiminnoissa. Järjestelyt koskevat työaikaa ja vuosilomia sekä irtisanomisaikaa työntekijän irtisanoutuessa työstään. Tätä asetusta voidaan soveltaa terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa työskentelevään henkilöstöön. Normaaliaikojen työaikalainsäädäntö on energia-alalla voimassa, ml. mahdollisuus teettää hätätyötä.
- Ulkomaisten asiantuntijoiden saaminen välttämättömiin korjaus- ja huoltotehtäviin pyritään turvaamaan kaikissa oloissa yhteistyössä rajavalvonnan kanssa.
- Kriittisen henkilöstön koronatestausten osalta sovelletaan THL:n ohjeita.
-
- Sähköä ja ylipäänsä energiaa riittää Suomessa. Sähköjärjestelmän tila on normaali ja sähkön tukkuhinta on varsin alhainen. Sähköä pääsääntöisesti tuodaan normaaliin tapaan muista Pohjoismaista ja viedään Viroon.
- Sähköhuollon toimitusvarmuus on ajantasaista: kysynnän ja tarjonnan on oltava joka hetki tasapainossa, joten sähkön kanta- ja jakeluverkon, suurimpien voimalaitosten ja ulkomaanyhteyksien toiminta on kriittistä. Suoraviivaisin koronaviruksen aiheuttama riski on erilaisten valvomoiden henkilökunnan yhtäaikainen sairastuminen.
- Sähkön ja polttoaineiden saatavuus on elintärkeää koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Korona-tilanteessa korostuvat mm. sairaanhoidon, viestinnän ja logistiikan tarpeet.
- Polttoaineiden saatavuuteen ei odoteta välittömiä ongelmia.
-
- Laitosten turvallisen käytön varmistaminen kaikissa olosuhteissa on sähköntuotannon edellytys Loviisan ja Olkiluodon ydinlaitoksissa. Keskeiset suojattavat toiminnot liittyvät laitosten käytön turvallisuuteen, turvajärjestelyihin ja säteilysuojeluun. Ydinvoimayhtiöt varautuvat virusepidemiaan monin tavoin varmistaen näin myös ydinenergian tuotantoon tarvittavat osaajat laitoksilla.
- Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksilla on toimittu monin tavoin riskien rajaamiseksi henkilöstön osalta. On tärkeää varmistaa, että ammattitaitoista henkilöstöä on aina käytössä. Esimerkiksi TVO on kertonut, että konsernissa varaudutaan mahdollisiin koronavirustartuntoihin ja ennaltaehkäistään monin toimenpitein viruksen leviämistä Olkiluodon saarella. Tulevana haasteena epidemian aikana on laitosten vuosihuollot, joissa tarvitaan ulkopuolisia ammattilaista ja ulkomaisia osaajia.
- Viranomaiset ylläpitävät ajantasaista ydinvoimalaitosten tilannekuvaa nyt myös epidemiaan keskittyen. Keskeisiä energia-alan viranomaistoimijoita mm. tilannekuvan kannalta ovat TEM, Säteilyturvakeskus ja Huoltovarmuuskeskus (ml. HV-organisaation poolit), tarvittaessa myös Energiavirasto.