Ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen Suomessa

COVID-19 koronapandemialla on ollut ennennäkemättömän voimakas vaikutus matkailuun kaikkialla maailmassa. Matkailun ja yritystoiminnan vastuullisen uudelleen käynnistämisen edellytyksenä on, että elinkeinon käyttöön tarjotaan riittävästi tietoa ja ohjeistusta matkailijoiden terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi ja että niin matkailijat kuin matkailuelinkeinon harjoittajat sitoutuvat terveellisiin ja turvallisiin toimintatapoihin.

Ohjeen tarkoitus

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä keväällä 2020 laatiman ohjeen tarkoitus on tukea matkailualan yrityksiä heidän yritystoimintansa turvallisessa toteutuksessa koronaepidemian aikana. Ohjetta noudattamalla voidaan varmistaa henkilökunnan ja matkailijoiden turvallisuus sekä vähentää tartuntariskejä kotimaanmatkailun yhteydessä. 

Ohjeet turvalliseen matkailuun kotimaassa

1. Kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (lisätietoja THL:n sivuilla). Kaikkea matkustamista tulee välttää, mikäli sairastumisen oireita on havaittavissa. Oireisten tulee viipymättä olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin. Mikäli matkailija sairastuu matkan aikana, on hänellä oikeus kiireelliseen terveydenhuoltoon oleskelupaikkakunnalla. Oireilevan matkailijan tulee viipymättä informoida matkailuyrityksen henkilökuntaa asiasta tartunnan leviämisen estämiseksi.

Jos matkan jälkeen epäilet saaneesi tartunnan, mene heti koronavirustestiin. Mene testiin, vaikka sinulla olisi vain lieviä oireita.  Kun toimit näin, voit suojata myös läheisiäsi ja muita ihmisiä. Oirearvion voit tehdä osoitteessa Omaolo.fi.

2. Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvia suositellaan välttämään matkustamista, mikäli heitä hoitava lääkäri arvioi, ettei matkustaminen ole suositeltavaa. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

3. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (lisätietoja THL:n sivuilla). Matkaillessa kuten muussakin arkielämässä tulee välttää tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa. Matkailuyritysten tulee varmistaa riittävistä turvaväleistä viestiminen matkailijoille ja turvavälien säilyminen esimerkiksi yleisissä tiloissa ja opastetuissa matkailupalveluissa.

4. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (lisätietoja THL:n sivuilla). Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia  sekä kasvomaskin käyttö ehkäisevät tartuntojen leviämistä. THL suosittelee tällä hetkellä kasvomaskin käyttöä koko maassa. 

  • Sekä matkailuyritysten henkilökunnan että matkailijoiden tulee huolehtia riittävästä käsihygieniasta. Kädet on syytä pestä aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
  • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Lisätietoa:

5. Siivous

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Työterveyslaitoksen siivousohjeita tulee noudattaa.

  • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, maksupäätteet, vastaanottotiskit ja pöydät, hissipainikkeet, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä.
  • Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

Lisätietoa:

6. Jos matkailuyrityksessä tai matkan aikana todetaan koronavirustartunta

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu sen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille, jonka alueella matkailija oleskelee tai matkailualan yritys sijaitsee. Jos koronavirustartunta todetaan matkailuyrityksen henkilökunnan jäsenellä tai asiakkaalla, selvitetään onko altistumista tapahtunut ja altistuneet voidaan asettaa karanteeniin.

7. Varautuminen tukee toimintaa poikkeustilanteissa

Matkailualan yritysten on suositeltavaa laatia varautumissuunnitelmat sekä kouluttaa henkilökuntaa poikkeustilanteiden varalle.

Ladattavat versiot ohjeista: