Terveys-, hygienia- ja turvallisuusohjeita matkailuyritysten ja matkailijoiden käyttöön
COVID-19 koronapandemialla on ollut ennennäkemättömän voimakas vaikutus matkailuun kaikkialla maailmassa. Pandemian vuoksi asetuilla rajoituksilla ja suosituksilla on ollut välitön vaikutus matkailukysynnän lähes täydelliseen pysähtymiseen. Matkailun ja yritystoiminnan vastuullisen uudelleen käynnistämisen edellytyksenä on, että elinkeinon käyttöön tarjotaan riittävästi tietoa ja ohjeistusta matkailijoiden terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Tälle sivulle on koottu kattavasti tietoa ja ohjeita suositelluista terveys-, hygienia- ja turvallisuustoimenpiteistä matkailualan yritysten ja matkailijoiden käyttöön. Sivustoa päivitetään ja sisältöjä täydennetään jatkuvasti. Sivut päivitetty viimeksi 15.12.2021.
- Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä laatineet ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen Suomessa.
- Työ- ja elinkeinoministeriö on yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön sekä matkailuelinkeinon edustajien kanssa koostanut kansallisen matkailun terveys-, hygienia ja turvallisuusohjeistuksen, jonka sisältöjä päivitetään tälle sivulle. Ohjeistuksen tavoitteena on tarjota matkailuelinkeinon käyttöön selkeät ohjeet keskeisistä turvallisuutta, terveyttä ja hygieniaa koskevista käytännöistä, joiden avulla yritykset voivat taata turvalliset olosuhteet asiakkailleen ja työntekijöilleen.
- THL on koonnut sivuilleen alueiden koronaan liittyviä suosituksia ja rajoituksia. Sivuilla on kerrottu myös epidemiatilanteesta.
Suomessa ei tällä hetkellä ole rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.
- Kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana.
- Matkan aikana tulee muistaa huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
- Tarpeettomia fyysisiä kontakteja pitää välttää.
THL on koonnut sivuilleen alueiden koronaan liittyviä suosituksia ja rajoituksia. Matkailuyritysten ja matkailijoiden on tärkeää sitoutua toimiin, joilla ehkäistään koronavirustartuntojen leviäminen.
Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään ja Suomessa pysyvästi asuvilla on myös aina oikeus palata Suomeen.
Matkustaminen Suomeen ja Suomesta
Suomi rajoittaa maahantuloa muista maista koronaviruspandemian vuoksi. Maahantulon yhteydessä tehtävillä terveysturvallisuustoimilla pyritään hidastamaan pandemian leviämistä. Ajantasaiset maahantulon rajoitukset löydät Rajavartiolaitoksen sivuilta.
Koronatodistus
EU:n koronatodistus sisältää tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja/tai sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta.
EU:n koronatodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa. Kunkin maan käytännöt tulee tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.
Lue lisää: Koronatodistus - sosiaali- ja terveysministeriö
Lisätietoa ja ohjeita matkustamiseen liittyen
- Valtioneuvosto: Matkustaminen Suomeen ja Suomesta koronaepidemian aikana
- Rajavartiolaitos: Koronapandemian vaikutukset rajanylitysliikenteeseen
- Finentry: Matkustamassa Suomeen?
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Omaehtoista karanteenia ja hygieniaa koskeva ohjeistus
- Sosiaali- ja terveysministeriö: Koronatodistus
- STM & TEM: Ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen
- Ulkoministeriö: Matkustustiedotteet
- Ulkoministeriön sivuilta löydät matkustusturvallisuuteen, konsulipalveluihin ja maahantuloon liittyviä ohjeita.
- Suomen ulkomaanedustustot päivittävät verkkosivuilleen ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista matkailuun.
- Business Finland: Matkailun elpyminen
Matkustaminen lentäen
- Finnair on koostanut matkustajilleen ohjeita turvalliseen lentomatkustukseen.
- Finavia ohjeistaa matkustajia turvallisuuskäytännöistä lentokentillä asioitaessa.
Matkustaminen junalla
- VR on koostanut sivuilleen tietoa turvallisesta junamatkustamisesta.
Matkustaminen laivalla
Laivaliikenteessä tulee huomioida, että Suomen suosituksilla ei voida määritellä ulkomaan lipun alla toimivan laivan ohjeita tai suosituksia.
- Eckerö Line: Näin turvallisuudesta huolehditaan laivoilla
- Finnlines: Koronaviruksen vaikutukset Finnlinesin matkustajaliikenteeseen
- Tallink Silja: Matkustajien hyvinvoinnista huolehtiminen
- Viking Line: Koronavirus ja laivamatkustaminen
- Suomen Varustamot: Tietoa koronavirustilanteesta
- Helsingin satama: Päivittyvä uutinen: Koronavirus vaikuttaa Helsingin sataman liikenteeseen
- Työterveyslaitos: Ohje koronavirus (COVID-19)-tartunnan ehkäisyyn satamissa
Julkinen ja tilausliikenne
- Julkisen liikenteen, linja-autojen (sis. charter-liikenteen), pienempien risteilylaivojen ja esimerkiksi lauttaliikenteen toimijoita suositellaan huomioimaan THL:n ohjeet joukkoliikenteeseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi
- Työterveyslaitos: Ohje kuljetusalalle henkilöliikenteeseen COVID-19-tautitartuntojen ehkäisemiseksi
Rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakasmääriin vaihtelevat eri maakunnissa. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, niitä tarkastellaan viikoittain.
Yleiset ravintolarajoitukset
- Ravintoloilla on oltava suunnitelma koronaviruksen leviämisen ehkäisemistä sen tiloissa.
- Asiakkaille annetaan tietoa ja toimintaohjeita.
- Asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet.
- Asiakkaiden välillä on riittävä etäisyys sekä sisällä että ulkona.
- Ravintola ja erityisesti sen pinnat pidetään puhtaina.
Lue lisää
- Valtioneuvosto: Ravintolarajoitukset
- AVI: Usein kysytyt kysymykset – ravintolat ja alkoholi
- STM: Ravitsemisliikkeiden rajoitukset
- Työterveyslaitos: Ohjeistus palvelualoille COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi
Hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä on tärkeää huomioida voimassa olevat terveysviranomaisten ohjeet ja suositukset erityisesti siivous- ja hygieniatoimien osalta.
- Henkilökuntaa tulee ohjeistaa huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä toimimaan poikkeustilanteissa, esimerkiksi koronatartuntaepäilyn ilmetessä.
- Henkilökuntaa ja asiakkaita tulee ohjeistaa jäämään kotiin, jos heillä on lieviäkin flunssan oireita.
- Vastaanottotiskeille on hyvä asentaa läpinäkyvät pleksilasit sekä asiakkaiden että henkilökunnan suojaksi.
- Maksutapahtumissa on syytä suosia korttimaksua käteisen sijaan.
- Asiakkaita tulee muistuttaa turvavälin pitämisestä ja huolehtia, ettei yleisiin tiloihin muodostu ryhmiä.
- Tilojen siivousta ja pintojen desinfiointia on hyvä tehostaa. Saippuan, käsidesin ja kertakäyttöisten käsipyyhkeiden riittävyys kaikissa tiloissa tulee varmistaa.
- Erilaisia kosketuspintoja kuten ovenkahvat, maksupäätteet, vastaanottotiskit ja hissipainikkeet on desinfioitava tehostetusti.
- Asiakkaiden ja henkilökunnan saatavilla on oltava riittävästi tietoa koronavirukselta suojautumisesta ja terveysviranomaisten hygieniasuosituksista.
- Kokoustiloissa, kylpylöissä ja muissa yleisissä tiloissa henkilömäärää tulee rajoittaa siten, että turvavälit toteutuvat.
Hotellien ja majoitusliikkeiden yhteydessä olevia ravintoloita, kahviloita, anniskelupaikkoja ja muita ravitsemisliikkeitä koskettavat yleiset ravitsemistoimintaa koskevat tartuntatautilain säännöt ja terveysviranomaisten ohjeet.
Vuokramökit
Mökinvuokraaja (l. toiminnanharjoittaja) vastaa järjestämänsä palvelun terveellisyydestä sekä turvallisuudesta.
- Mökinvuokraajan vastuulla on kartoittaa palveluun liittyvät riskit ja estää terveyshaittojen synty (omavalvontavelvoite - terveydensuojelulaki 763/1994, 2§)
Koronatartunnan saaneiden henkilöiden työskentelyä tai oleskelua vuokramökeillä tulee välttää
- Mahdollisesta tartunnasta tai sairastumisesta on toivottavaa kertoa mökinvuokraajalle
Mökinvuokraajan tulee
- muistuttaa asiakkaita yleisistä tartuntariskin ehkäisyyn sekä yleisen hygienian parantamiseen liittyvistä ohjeistuksista
- vastata mökin loppusiivouksesta asiakkaiden välillä. Ohjeita siivoukseen on koottu TTL:n nettisivuille.
- asettaa kirjallinen siivoussuunnitelma mökkiin näkyville.
Lue lisää
Kylpylöiden, kylpylähotellien, julkisten saunojen ja muiden saunapalveluiden tarjoajien on huomioitava toiminnassaan THL:n ja viranomaisten ohjeet ja kiinnitettävä erityistä huomiota siivoukseen ja desinfiointiin.
- Sairaana ei saa tulla töihin ja asiakkaita tulee ohjeistaa jäämään kotiin, mikäli he havaitsevat pieniäkin flunssan oireita.
- Puhtaus ja siivous: tiloja on syytä siivota ja desinfioida tehostetusti, erityisesti kosketuspinnoilta, mm. ovenkahvat, kaiteet, tasot ja WC-tilat.
- Turvavälit: kylpylöissä ja saunatiloissa asiakasmääriä on suositeltavaa rajata siten, että turvavälit toteutuvat. Asiakkaita ja henkilökuntaa tulee ohjeistaa riittävistä turvaväleistä ja hygieniatoimenpiteistä kylpylässä tai saunassa asioidessa. Riittävien turvavälien varmistamiseksi tarvittaessa voidaan esim. rajata joka toinen suihku tai pukukaappi pois käytöstä.
- Myös erilaisia ajanvaraus-ratkaisuja voi harkita asiakasmäärien rajoittamiseksi ja turvavälien varmistamiseksi kylpylä- tai saunatiloissa.
Lue lisää
- THL: Koronaviruksen tarttuminen ja tartunnalta suojautuminen
- Sauna from Finland: Sauna- ja märkätilojen puhtaanapito epidemia-aikana
- Sauna from Finland: Puhdas saunaelämys epidemia-aikana: Saunojan muistilista
- Holiday Club: Holiday Club seuraa jatkuvasti koronavirus-tilannetta
- Flamingo Spa: Ajankohtaista koronatietoa
Matkailun ohjelmapalvelutoimintaa, tapahtumia ja tilaisuuksia sekä esimerkiksi huvi- ja eläinpuistojen toiminnan ohjeistusta avataan aluehallintovirastojen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevissa ohjeissa ja säännöissä.
Viranomainen voi asettaa alueellesi rajoituksia tilaisuuksien järjestämiseen, harrastuksiin ja elinkeinotoimintaan, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Rajoituksilla voidaan puuttua esimerkiksi tilojen käyttöön ja osallistujamäärään.
Yleisötilaisuuksia koskevat kokoontumisrajoitukset ovat erilaiset eri puolella Suomea. Kunnat voivat päättää alueillaan kokoontumisrajoituksista, jotka ovat vielä tiukemmat kuin alla kuvatut. Niillä alueilla, joissa ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen edellyttää, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen tartuntatautilain pykälässä 58 c säädettyjä hygieniavaatimuksia.
Löydät kokoontumisrajoitukset paikkakunnittain täältä:
Huom. Kokoontumisrajoituksia koskevissa määräyksissä viitataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeeseen turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä:
Ohjeet hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä ovat voimassa koko maassa. Tapahtuman tai kokoontumisen järjestäjä vastaa siitä, miten ohjeita käytännössä sovelletaan.
- Katso oman kuntasi voimassa olevat tapahtumia ja tilaisuuksia koskevat kokoontumisrajoitukset aluehallintoviraston verkkosivuilta
- Katso oman alueesi voimassa olevat asiakastilojen käyttöä koskevat päätökset aluehallintoviraston verkkosivuilta
Esimerkkejä yleisötilaisuuksista (kokoontumisrajoitukset koskevat näitä)
- Konsertit
- Teatteri- ja kesäteatterinäytökset (myös esimerkiksi huvipuiston tiloissa järjestetyt näytökset)
- Elokuvateatterinäytökset
- Festivaalit
- Markkinat
- Yksittäiset huutokauppatilaisuudet
- Yleisurheilutapahtumat ja muut urheiluottelut ja -turnaukset (esim. pesäpallo, jalkapallo ja jääkiekko), jos paikalla on yleisöä
- Lähtökohtaisesti kaikille avoimet, maksullisetkin koulutustilaisuudet ja seminaarit, myös kaupallisten palveluntarjoajien järjestämät
- Pop-up-kahvilat ja -myymälät ainakin silloin, kun ne eivät ole kauppakeskusten tiloissa
- Päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen järjestämät juhlat, päättäjäistilaisuudet ja ylioppilasjuhlat, jos tilaisuuteen osallistuu muita kuin henkilökuntaa ja lapsia, oppilaita ja opiskelijoita
- Vanhojen tanssit, jos paikalla on yleisöä (esim. oppilaiden vanhempia)
- Penkkariajelut
- Drive-in-tapahtumat
Edellä mainittuja ja vastaavia tilaisuuksia koskevat aluehallintovirastojen määräämät kokoontumisrajoitukset. Aluehallintovirasto korostaa, että jokaisen toimijan on tärkeää huomioida toiminnassaan yleiset ohjeet hygienia- ja muista järjestelyistä, joilla viruksen leviämistä estetään, vaikka toiminta tai tapahtuma ei kuuluisikaan aluehallintovirastojen määräämien rajoitusten piiriin.
Esimerkkejä jatkuvasta normaalitoiminnasta, joka ei ole yleisötilaisuus (kokoontumisrajoitukset eivät koske näitä)
- Huvipuistot ja sisähuvipuistot
- Eläinpuistot
- Liikunta- ja aktiviteettipuistot
- Tivolit
- Toritoiminta
- Huutokauppatoiminta silloin kun yrityksen toimialana on huutokauppojen pitäminen
- Leikkipuistot ja leikkipaikat
- Maauimalat ja uimarannat
- Kesäleirit
- Esitykset, jotka ainoastaan striimataan yleisölle, eli yleisöä ei ole paikan päällä
- Oppilaitosten ja koulujen toiminta sekä sisäiset tapahtumat, joissa ei ole ulkopuolista yleisöä
- Oppilasvalintaan ja opetustoimintaan liittyvät koetilanteet
- Opastetut kierrokset esimerkiksi kaupunginosassa tai luontokohteessa
Kokoontumisrajoitukset eivät koske jatkuvaluonteista, normaalia toimintaa eivätkä työpaikkojen normaalia toimintaa.
Kokoontumisrajoitukset eivät koske myöskään yksityistilaisuuksia, kuten yksityisten henkilöiden järjestämiä hääjuhlia, illanviettoja, yksityisten henkilöiden ulkoilua tai urheilua ulkona. Viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät myöskään kuulu kokoontumisrajoitusten piiriin.
Aluehallintovirasto korostaa, että jokaisen toimijan on tärkeää huomioida toiminnassaan yleiset ohjeet hygienia- ja muista järjestelyistä, joilla viruksen leviämistä estetään, vaikka toiminta tai tapahtuma ei kuuluisikaan aluehallintovirastojen määräämien rajoitusten piiriin.
Myös kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat antaa alueellisia suosituksia yksityistilaisuuksien järjestämisestä. Löydät oman alueesi suositukset kuntasi tai sairaanhoitopiirisi verkkosivuilta.
Tapahtumat ja kongressit
Tapahtumat ja kongressit lasketaan kertaluontoisiksi tilaisuuksiksi, jonka vuoksi niitä koskee eri sääntely kuin esimerkiksi kauppakeskuksia, huvipuistoja tai tivoleita, joiden toiminnan katsotaan olevan jatkuvaa normaalitoimintaa. Konsertit, festivaalit ja esimerkiksi urheilutapahtumat katsotaan näin ollen yleisötilaisuuksiksi, joita yllä olevat aluehallintoviranomaisen määräykset koskevat.
Lue lisää
Komission 13.5.2020 julkaisemaan matkailu- ja liikennepakettiin sisältyvät seuraavat:
- kokonaisstrategia matkailun ja liikenteen elvyttämiseksi vuonna 2020 ja sen jälkeen;
- yhteinen lähestymistapa vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi ja rajoitusten poistamiseksi EU:n sisärajoilta vaiheittain ja koordinoidusti;
- puitteet, joilla tuetaan liikenteen palauttamista vaiheittain normaaliksi matkustajien ja henkilöstön turvallisuutta vaarantamatta;
- suositus, jonka tavoitteena on tehdä matkaseteleistä houkutteleva vaihtoehto käteiskorvauksille;
- kriteerit matkailutoiminnan elvyttämiseksi turvallisesti ja vaiheittain sekä terveyskäytäntöjen laatimiseksi hotelleja ja muita majoitus- ja ravitsemisliikkeitä varten.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on laatinut koronaviruksesta viestintämateriaaleja, jotka käsittelevät käsi- ja yskimishygieniaa, turvavälejä sekä muita tärkeitä suojautumiskeinoja. Tarjolla on videoita, julisteita ja muita ohjeita useilla eri kielillä.
Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä. Voit esimerkiksi tulostaa ja laittaa niitä esille wc-tiloihin, kahvihuoneisiin ja ilmoitustauluille.
Lue lisää
- Ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen Suomessa
- THL: Ajankohtaista koronaviruksesta
- Valtioneuvosto: Koronavirusepidemian aikaiset rajoitukset
- Työterveyslaitos: Ohjeita työpaikoille
- Business Finland: Practical information for travelers to Finland during corona pandemic
- Business Finland: Matkailun elpyminen
- Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC
- Maailman terveysjärjestö WHO