- Koronavirus
- Usein kysytyt kysymykset
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta
- Kysymyksiä ja vastauksia kustannustuesta
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja kuluttajista
- Kysymyksiä ja vastauksia energiasta ja huoltovarmuudesta
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja työvoiman liikkuvuudesta
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja työelämästä
- Kysymyksiä ja vastauksia terveydenhuollon työvelvoitteesta
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja kausityöstä
- Kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan
- Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yksinyrittäjistä
- Kysymyksiä ja vastauksia huoltovarmuudesta
- Kysymyksiä ja vastauksia tuesta ja hyvityksestä ravintoloille
- Kysymyksiä ja vastauksia: korona ja matkustus Suomeen
- Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa
- Tilannetietoa koronakriisin vaikutuksista
- Koronaviruksen vaikutukset työllisyystilanteeseen
- Tietoa koronaviruksen vaikutuksista eri kielillä
- Valtionavustus kunnille yksinyrittäjien tukemiseen
- Kansainvälisiä selvityksiä
- Matkailu koronatilanteessa
- Usein kysytyt kysymykset
- Tiedotteet
- Uutiset
- Uutiskirjeet
- Puheet
- Päätökset
- TEMatiikkaa-blogi
- Podcastit
- Tapahtumat
- Sosiaalinen media ja verkkolähetykset
- Tarjous- ja lausuntopyynnöt
- Tilaa aineistoja
Terveys-, hygienia- ja turvallisuusohjeita matkailuyritysten ja matkailijoiden käyttöön
COVID-19 koronapandemialla on ollut ennennäkemättömän voimakas vaikutus matkailuun kaikkialla maailmassa. Pandemian vuoksi asetuilla rajoituksilla ja suosituksilla on ollut välitön vaikutus matkailukysynnän lähes täydelliseen pysähtymiseen. Matkailun ja yritystoiminnan vastuullisen uudelleen käynnistämisen edellytyksenä on, että elinkeinon käyttöön tarjotaan riittävästi tietoa ja ohjeistusta matkailijoiden terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Tälle sivulle on koottu kattavasti tietoa ja ohjeita suositelluista terveys-, hygienia- ja turvallisuustoimenpiteistä matkailualan yritysten ja matkailijoiden käyttöön. Sivustoa päivitetään ja sisältöjä täydennetään jatkuvasti. Sivut päivitetty viimeksi 16.12. klo 11.00.
- Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä laatineet ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen Suomessa.
- Työ- ja elinkeinoministeriö on yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön sekä matkailuelinkeinon edustajien kanssa koostanut kansallisen matkailun terveys-, hygienia ja turvallisuusohjeistuksen, jonka sisältöjä päivitetään tälle sivulle. Ohjeistuksen tavoitteena on tarjota matkailuelinkeinon käyttöön selkeät ohjeet keskeisistä turvallisuutta, terveyttä ja hygieniaa koskevista käytännöistä, joiden avulla yritykset voivat taata turvalliset olosuhteet asiakkailleen ja työntekijöilleen.
- THL on koonnut sivuilleen alueiden koronaan liittyviä suosituksia ja rajoituksia. Sivuilla on kerrottu myös epidemiatilanteesta.
Hallituksen suositus välttää kotimaanmatkailua on 29.5. alkaen poistettu, eikä Suomessa ole rajoitettu maan sisäistä liikkumista.
Kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.
- Kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana.
- Matkan aikana tulee muistaa huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
- Tarpeettomia fyysisiä kontakteja pitää välttää.
THL suosittelee omaehtoista 10 päivän karanteenia, mikäli esimerkiksi joulun aikana on aikomuksena matkustaa kotimaassa ja tavata ikääntyneitä perheenjäseniä tai riskiryhmiin kuuluvia. Kymmenen karanteenipäivän aikana lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin tulisi välttää huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei karanteenin aikana voi mennä kauppaan, töihin tai harrastuksiin.
THL on koonnut sivuilleen alueiden koronaan liittyviä suosituksia ja rajoituksia. Matkailuyritysten ja matkailijoiden on tärkeää sitoutua toimiin, joilla ehkäistään koronavirustartuntojen leviäminen.
Maahantulon rajoituksia jatketaan 13.12. asti
Valtioneuvosto päätti 19. marraskuuta, että maahantulon rajoituksia jatketaan 13.12.2020 asti. Epidemian kiihtymisvaihe jatkuu edelleen ja erot Suomen ja muun Euroopan välisessä epidemiatilanteessa ovat suuria. Näin ollen rajoitusten höllentäminen ei ole perusteltua ennen kuin valmisteilla olevat korvaavat toimenpiteet ovat riittävällä tavalla käytettävissä.
Päätöksessä sovelletaan koronailmaantuvuuden raja-arvoa 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Tämä koskee Schengen-alueen maita, Schengen-alueeseen kuulumattomia EU-maita ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa.
Käytännössä vapaa-ajan matkustus on mahdollista ilman karanteeni- ja testausvaatimuksia seuraavista maista: Australia, Vatikaani, Japani, Ruanda, Etelä-Korea, Singapore, Thaimaa ja Uusi-Seelanti.
Sisärajaliikenteen rajoituksiin ei muutoksia
Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. Maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Viron välisessä liikenteessä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.
Päivittäinen liikenne Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä on kuitenkin mahdollista. Samoin on mahdollista työmatkaliikenne tai muu välttämätön syy Suomen ja Norjan maarajalla rajayhteisöjen välillä. Lisäksi Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta.
Edellä mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.
Ulkorajaliikenteen rajoituksiin pieniä muutoksia
Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välistä liikennettä. 23.11. alkaen ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset palautetaan Uruguayn asukkaille Uruguaysta Suomeen saapuvassa liikenteessä. 5.11. tehtyyn päätökseen ei tehdä muita muutoksia.
Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Japanin, Ruandan, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.
Rajoitukset poistuvat myös Kiinan sekä Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueiden asukkailta, jotka matkustavat näiltä alueilta Suomeen, mikäli EU:n neuvosto toteaa vastavuoroisuuden riittävän toteutumisen.
Seuraavista Euroopan maista voi edelleen tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania, San Marino ja Yhdistynyt kuningaskunta. Näiden maiden maahantulon rajoitukset ovat sisärajavalvonnan rajoituksia vastaavat. Maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia.
Muiden Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden osalta maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen ja muihin EU- ja Schengen valtioihin, kauttakulkuliikenteen Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä muun välttämättömän liikenteen. Lisäksi maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.
Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista riskimaihin
Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.
Omaehtoinen karanteeni edelleen suosituksena
Omaehtoista karanteenia suositellaan edelleen kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu maahantulon rajoituksia. THL:n ohjeistuksen mukaan 14 vuorokauden omaehtoisessa karanteenissa ei ole suositeltavaa mennä työpaikalle, päiväkotiin tai kouluun. Välttämätön liikkuminen on mahdollista. Tällöin suositellaan kasvomaskin käyttämistä. Maahan saapuvia matkustajia informoidaan ohjeista.
Matkalle lähtijän tulee itse varmistaa kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteenisuositukset. Matkailijan tulee itse selvittää oman matkavakuutusturvansa kattavuus pandemiatilanteessa. Jokaisen matkalle lähtijän kannattaa tarkistaa voimassaolevat ohjeet kohdemaan viranomaisten verkkosivuilta.
Lisätietoa matkustamiseen liittyen
- Valtioneuvosto: Maahantulon rajoituksiin muutoksia
- Suomen rajaliikenteen rajoitukset ja kansalaiskyselyt rajaliikenteestä Rajavartiolaitoksen raja.fi -nettisivustolla.
-
THL: Omaehtoista karanteenia ja hygieniaa koskeva ohjeistus.
- STM & TEM: Ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen.
- Ulkoministeriön sivuilta löydät matkustusturvallisuuteen, konsulipalveluihin ja maahantuloon liittyviä ohjeita.
- Suomen ulkomaanedustustot päivittävät verkkosivuilleen ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista matkailuun.
- Rajavartiolaitos on koostanut sivuilleen ohjeita rajanylitykseen liittyen.
- Business Finland: Matkailun elpyminen.
Matkustaminen lentäen
- Finnair on koostanut matkustajilleen ohjeita turvalliseen lentomatkustukseen.
- Finavia ohjeistaa matkustajia turvallisuuskäytännöistä lentokentillä asioitaessa.
Matkustaminen junalla
- VR on koostanut sivuilleen tietoa turvallisesta junamatkustamisesta.
Matkustaminen laivalla
Laivaliikenteessä tulee huomioida, että Suomen suosituksilla ei voida määritellä ulkomaan lipun alla toimivan laivan ohjeita tai suosituksia.
- Eckerö Line: Näin turvallisuudesta huolehditaan laivoilla
- Finnlines: Koronaviruksen vaikutukset Finnlinesin matkustajaliikenteeseen
- Tallink Silja: Matkustajien hyvinvoinnista huolehtiminen
- Viking Line: Koronavirus ja laivamatkustaminen
- Suomen Varustamot: Tietoa koronavirustilanteesta
- Helsingin satama: Päivittyvä uutinen: Koronavirus vaikuttaa Helsingin sataman liikenteeseen
- Työterveyslaitos: Ohje koronavirus (COVID-19)-tartunnan ehkäisyyn satamissa
Julkinen ja tilausliikenne
- Julkisen liikenteen, linja-autojen (sis. charter-liikenteen), pienempien risteilylaivojen ja esimerkiksi lauttaliikenteen toimijoita suositellaan huomioimaan THL:n ohjeet joukkoliikenteeseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi
- Työterveyslaitos: Ohje kuljetusalalle henkilöliikenteeseen COVID-19-tautitartuntojen ehkäisemiseksi
Tartuntatautilain ja sen nojalla annetun asetuksen mukaiset ravintoloiden aukioloaikojen, alkoholin anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoitukset lopetetaan 13.7.2020. Alkoholijuomien anniskeluaika määräytyy tämän jälkeen alkoholilain mukaisesti.
13.7.-31.8.2020 ravintoloita koskevat edelleen muut tartuntatautilain pykälän 58 a ja sen nojalla 18.6.2020 annetun asetuksen mukaiset velvollisuudet, joita noudattamalla ehkäistään koronaviruksen leviämistä. Käytännössä siis on edelleen huolehdittava hyvästä hygieniasta ja asiakkaiden välisistä turvaetäisyyksistä. Ravintolan on tehtävä suunnitelma, jossa kuvataan toimenpiteet tartuntojen estämiseksi. Alla on lueteltu tiivistetysti keskeiset velvollisuudet, joita ravintoloiden toiminnassa pitää noudattaa 13.7.-31.8.2020:
- Ravintolan pitää ilmoittaa asiakkaikseen saapuville näkyvästi, että henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, ei saa tulla ravintolaan.
- Ravintolan on huolehdittava siitä, että sen
- asiakkaille on varattu näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin tilaan saavuttaessa;
- käyttämät kalusteet, astiat, ruokailuvälineet ja muut asiakkaiden kosketettaviksi tulevat pinnat ja irtaimet esineet pidetään puhtaina siten, etteivät ne aiheuta tartuntataudin leviämisen vaaraa;
- asiakkaat saavat näkyvät toimintaohjeet käsien puhdistamisesta, riittävän etäisyyden ylläpitämisestä ja muista ravintolassa noudatettavista tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista.
- Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä. Baaritiskin ääressä voi istua.
- Asiakkaiden oleskelu pitää järjestää riittävän väljästi ja asiakaspaikat sijoittaa riittävän etäälle toisistaan. Lähtökohtana riittävän etäisyyden määrittämiseen voi pitää vähintään 1–2 metriä, jonka pitäisi THL:n ohjeistuksen mukaan jäädä myös yleisötilaisuuksissa henkilöiden väliin. Etäisyyttä tarkastellaan seurueiden välillä.
- Ravintolan pitää laatia suunnitelma, jossa on kuvattu toimenpiteet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.
- Suunnitelman tiivistelmän pitää olla asiakkaiden näkyvillä näiden saapuessa ravintolaan ja koko suunnitelma täytyy antaa asiakkaiden nähtäväksi sitä pyydettäessä.
- Suunnitelman voi yhdistää alkoholilaissa, elintarvikelaissa ja tupakkalaissa mainittuihin omavalvontasuunnitelmiin.
13.7.2020 julkaistu päivitetty ohje ja liitteet:
- Aluehallintoviraston ohje ravintoloille
- Liite 1: Ohje suunnitelman tekemiseksi
- Liite 2: Suunnitelmapohja (pdf, 233 kt)
Asiakkaalla on velvollisuus noudattaa ravintolan antamia ohjeita
Asiakkaat eivät saa tulla ravintolaan, jos heillä on koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sopivia oireita, kuten yskää tai kuumetta. Aluehallintoviraston ohjeessa on tarkempi kuvaus asiakkaiden ohjeistuksesta.
Jos asiakas ei noudata ravintolan toimintatapoja ja henkilökunnan antamia ohjeita, henkilökunnalla on oikeus poistaa asiakas tiloista majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain nojalla (308/2006 5 §).
Lue lisää
Hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä on tärkeää huomioida voimassa olevat terveysviranomaisten ohjeet ja suositukset erityisesti siivous- ja hygieniatoimien osalta.
- Henkilökuntaa tulee ohjeistaa huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä toimimaan poikkeustilanteissa, esimerkiksi koronatartuntaepäilyn ilmetessä.
- Henkilökuntaa ja asiakkaita tulee ohjeistaa jäämään kotiin, jos heillä on lieviäkin flunssan oireita.
- Vastaanottotiskeille on hyvä asentaa läpinäkyvät pleksilasit sekä asiakkaiden että henkilökunnan suojaksi.
- Maksutapahtumissa on syytä suosia korttimaksua käteisen sijaan.
- Asiakkaita tulee muistuttaa turvavälin pitämisestä ja huolehtia, ettei yleisiin tiloihin muodostu ryhmiä.
- Tilojen siivousta ja pintojen desinfiointia on hyvä tehostaa. Saippuan, käsidesin ja kertakäyttöisten käsipyyhkeiden riittävyys kaikissa tiloissa tulee varmistaa.
- Erilaisia kosketuspintoja kuten ovenkahvat, maksupäätteet, vastaanottotiskit ja hissipainikkeet on desinfioitava tehostetusti.
- Asiakkaiden ja henkilökunnan saatavilla on oltava riittävästi tietoa koronavirukselta suojautumisesta ja terveysviranomaisten hygieniasuosituksista.
- Aamiaistarjoilu tulee muuttaa buffetaamiaisesta esimerkiksi asiakkaalle valmiiksi pakattuihin aamiaisiin.
- Kokoustiloissa, kylpylöissä ja muissa yleisissä tiloissa henkilömäärää tulee rajoittaa siten, että turvavälit toteutuvat.
Hotellien ja majoitusliikkeiden yhteydessä olevia ravintoloita, kahviloita, anniskelupaikkoja ja muita ravitsemisliikkeitä koskettavat yleiset ravitsemistoiminnan uudelleen avaamista koskevat tartuntatautilain säännöt ja terveysviranomaisten ohjeet.
Vuokramökit
Mökinvuokraaja (l. toiminnanharjoittaja) vastaa järjestämänsä palvelun terveellisyydestä sekä turvallisuudesta.
- Mökinvuokraajan vastuulla on kartoittaa palveluun liittyvät riskit ja estää terveyshaittojen synty (omavalvontavelvoite - terveydensuojelulaki 763/1994, 2§)
Koronatartunnan saaneiden henkilöiden työskentelyä tai oleskelua vuokramökeillä tulee välttää
- Mahdollisesta tartunnasta tai sairastumisesta on toivottavaa kertoa mökinvuokraajalle
Mökinvuokraajan tulee
- muistuttaa asiakkaita yleisistä tartuntariskin ehkäisyyn sekä yleisen hygienian parantamiseen liittyvistä ohjeistuksista
- vastata mökin loppusiivouksesta asiakkaiden välillä. Ohjeita siivoukseen on koottu TTL:n nettisivuille.
- asettaa kirjallinen siivoussuunnitelma mökkiin näkyville.
Lue lisää
Kylpylöiden, kylpylähotellien, julkisten saunojen ja muiden saunapalveluiden tarjoajien on huomioitava toiminnassaan THL:n ja viranomaisten ohjeet ja kiinnitettävä erityistä huomiota siivoukseen ja desinfiointiin.
- Sairaana ei saa tulla töihin ja asiakkaita tulee ohjeistaa jäämään kotiin, mikäli he havaitsevat pieniäkin flunssan oireita.
- Puhtaus ja siivous: tiloja on syytä siivota ja desinfioida tehostetusti, erityisesti kosketuspinnoilta, mm. ovenkahvat, kaiteet, tasot ja WC-tilat.
- Turvavälit: kylpylöissä ja saunatiloissa asiakasmääriä on suositeltavaa rajata siten, että turvavälit toteutuvat. Asiakkaita ja henkilökuntaa tulee ohjeistaa riittävistä turvaväleistä ja hygieniatoimenpiteistä kylpylässä tai saunassa asioidessa. Riittävien turvavälien varmistamiseksi tarvittaessa voidaan esim. rajata joka toinen suihku tai pukukaappi pois käytöstä.
- Myös erilaisia ajanvaraus-ratkaisuja voi harkita asiakasmäärien rajoittamiseksi ja turvavälien varmistamiseksi kylpylä- tai saunatiloissa.
Lue lisää
- THL: Koronaviruksen tarttuminen ja tartunnalta suojautuminen
- Sauna from Finland: Sauna- ja märkätilojen puhtaanapito epidemia-aikana
- Sauna from Finland: Puhdas saunaelämys epidemia-aikana: Saunojan muistilista
- Holiday Club: Holiday Club seuraa jatkuvasti koronavirus-tilannetta
- Flamingo Spa: Näin varmistamme sinulle turvallisen kylpyläkokemuksen
Matkailun ohjelmapalvelutoimintaa, tapahtumia ja tilaisuuksia sekä esimerkiksi huvi- ja eläinpuistoja toiminnan ohjeistusta avataan aluehallintovirastojen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevissa ohjeissa ja säännöissä.
Aluehallintovirastojen 19.5.2020 antama määräys sallii järjestää sisä- ja ulkotiloissa enintään 50 hengen yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan tarkemmilla ehdoilla kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia sekä yleisiä kokouksia, joihin osallistuu 51-500 henkeä.
Aluehallintoviraston 1.7. antaman määräyksen mukaan yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia on 1.8. alkaen mahdollista järjestää rajatuissa ulkotiloissa ja sisätiloissa, jos tilaisuuksissa noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Lisäksi toimintaa voi olla syytä tarvittaessa eriyttää jakamalla yleisöä erillisille alueille, jotta tilaisuudessa voidaan tosiasiassa noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeistusta.
Yleisötilaisuuden käsitteen piiriin ei kuulu jatkuvaluonteinen, normaali palvelutoiminta ja muu tiloissa yleisesti harjoitettava toiminta. Jatkuvaluonteinen normaalitoiminta ei ole yleisötapahtuma. Aluehallintovirastojen antamat määräykset kokoontumisrajoituksista eivät koske tällaista toimintaa.
Esimerkkejä yleisötilaisuuksista (määräykset koskevat näitä)
- Konsertit
- Teatteri- ja kesäteatterinäytökset (myös esimerkiksi huvipuiston tiloissa järjestetyt näytökset)
- Elokuvateatterinäytökset
- Festivaalit
- Markkinat
- Yksittäiset huutokauppatilaisuudet
- Yleisurheilu-, pesäpallo- ja jalkapallo-ottelut ja -turnaukset
- Juhannuskokkotapahtuma (ei yksityishenkilöiden järjestämä)
Edellä mainittuja ja vastaavia tilaisuuksia koskevat aluehallintovirastojen määräämät kokoontumisrajoitukset.
Esimerkkejä jatkuvasta normaalitoiminnasta, joka ei ole yleisötilaisuus (määräykset eivät koske näitä)
- Huvipuistot ja sisähuvipuistot
- Eläinpuistot
- Liikunta- ja aktiviteettipuistot
- Tivolit
- Toritoiminta
- Leikkipuistot ja leikkipaikat
- Maauimalat ja uimarannat
- Kesäleirit
Kun kyseessä on 51-500 henkilön yleisötilaisuus sisätiloissa tai alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, järjestäjän on aluehallintovirastojen määräyksellä huomioitava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje hygienia- ja muista erityisjärjestelyistä, joilla viruksen leviämistä estetään.
Hallitus suosittelee, että myös alle 50 hengen yleisötilaisuuksissa noudatetaan edellä mainittuja ohjeita.
Tapahtumat ja kongressit
Tapahtumat ja kongressit lasketaan kertaluontoisiksi tilaisuuksiksi, jonka vuoksi niitä koskee eri sääntely kuin esimerkiksi kauppakeskuksia, huvipuistoja tai tivoleita, joiden toiminnan katsotaan olevan jatkuvaa normaalitoimintaa. Konsertit, festivaalit ja esimerkiksi urheilutapahtumat katsotaan näin ollen yleisötilaisuuksiksi, joita yllä olevat aluehallintoviranomaisen määräykset koskevat.
Tapahtumissa yleisön kanssa välittömästi tekemisissä oleva henkilökunta lasketaan mukaan henkilömäärään (esim. 45 osallistujaa ja 5 henkilökunnan jäsentä = 50hlöä).
Lue lisää
Komission 13.5.2020 julkaisemaan matkailu- ja liikennepakettiin sisältyvät seuraavat:
- kokonaisstrategia matkailun ja liikenteen elvyttämiseksi vuonna 2020 ja sen jälkeen;
- yhteinen lähestymistapa vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi ja rajoitusten poistamiseksi EU:n sisärajoilta vaiheittain ja koordinoidusti;
- puitteet, joilla tuetaan liikenteen palauttamista vaiheittain normaaliksi matkustajien ja henkilöstön turvallisuutta vaarantamatta;
- suositus, jonka tavoitteena on tehdä matkaseteleistä houkutteleva vaihtoehto käteiskorvauksille;
- kriteerit matkailutoiminnan elvyttämiseksi turvallisesti ja vaiheittain sekä terveyskäytäntöjen laatimiseksi hotelleja ja muita majoitus- ja ravitsemisliikkeitä varten.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on laatinut koronaviruksesta viestintämateriaaleja, jotka käsittelevät käsi- ja yskimishygieniaa, turvavälejä sekä muita tärkeitä suojautumiskeinoja. Tarjolla on videoita, julisteita ja muita ohjeita useilla eri kielillä.
Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä. Voit esimerkiksi tulostaa ja laittaa niitä esille wc-tiloihin, kahvihuoneisiin ja ilmoitustauluille.
Lue lisää
- Ohjeet turvalliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen Suomessa
- THL: Ajankohtaista koronaviruksesta
- Valtioneuvosto: Koronavirusepidemian aikaiset rajoitukset
- Valtioneuvosto: Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta
- Työterveyslaitos: Ohjeita työpaikoille
- Business Finland: Practical information for travelers to Finland during corona pandemic
- Business Finland: Matkailun elpyminen
- Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC
- Maailman terveysjärjestö WHO