Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Aineeton arvonluonti on taloudelle yhtä tärkeää kuin aineellinen

Arbets- och näringsministeriet
30.11.2015 12.30
Tiedote
Hyvinvointi perustuu kansakunnan kykyyn luoda arvoa. Arvonluonnin pelikirja kaipaa globaaleilla areenoilla jatkuvaa päivitystä. Hilavitkutin ja hyvin brändätty ja vientimarkkinoilla kysytty suomalainen palvelu ovat yhtä tervetulleita hyvinvoinnin luojia. Politiikan on syytä tunnustaa, että aineeton arvo on taloudelle yhtä tärkeää kuin aineellinen arvo.

Aineeton arvonluonti, sen tunnistaminen ja elinkeinopolitiikan jalostaminen sitä tukevaksi ovat se ehkä eni­ten kehittämistä kaipaava Suomen menestymisen mahdollisuus. Sen sukulainen digitaalinen liiketoiminta saa kasvavaa huomiota, mutta sekin kumpuaa vielä suurelta osin teollisen valmistuksen ajatusmallista.

Nämä ajatukset löytyvät TEM:n julkaisusta "Aineeton arvo - talouden uusi menestystekijä", joka julkistettiin Luovan talouden asiantuntijoiden valtakunnallisessa RYSÄ-tapahtumassa 30.11.2015 Helsingissä. Se järjestettiin jo 11. kerran, tällä kertaa Creative Future Nordic Summitin yhteydessä.

Julkaisun esipuheessa elinkeinoministeri Olli Rehn toteaa, että julkaisu tuo tervetulleen lisän keskusteluun, joka tähtää hyvinvoinnin uusien lähteiden löytämiseen. Julkaisu avaa myös uudenlaisen tarkastelukulman elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaan.

Rehnin mukaan Suomi tarvitsee uuden reitin, jota pitkin yritykset pystyvät nopeasti kasvattamaan arvonlisäänsä globaaleilla markkinoilla. Kun tavoitteena on mittaluokaltaan vientiä kaksinkertaistavia kasvusysäyksiä, niin juuri asiakkaalle arvoa luovat palvelut ovat suurin mahdollisuus sekä valmistavalle teollisuudelle että palveluyrityksille.

- Yksityiset palvelut muodostavat puolet kansantaloudesta ja niiden tuottavuuden kehittäminen on elintärkeää. Aineetonta arvonluontia edistämällä tuottavuus kehittyy oikeaa reittiä, toimintaa laajentamalla, työllistämällä ja jatkuvaan innovointiin perustuen. Toivon, että tämä julkaisu laajentaa keskustelua aineettoman arvonluonnin uusien haasteiden menestyksekkäälle haltuunotolle Suomessa. Meillä on varaa olla vain eturintamassa siinä onnistumisessa, Rehn kirjoittaa.

Julkaisun esitteli Pekka Lindroos työ- ja elinkeinoministeriöstä ja sitä kommentoi toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila Elisa Oyj:stä, joka on myös Palvelualojen työnantajat PALTAn puheenjohtaja.

- Suomen "digipotentiaali" ja aineettoman arvonluonnin edellytykset ovat olleet hyvät, mutta olemme liian hitaita uudistumaan. Elinkeinopolitiikan tulee huolehtia siitä, että yritysten on järkevää kehittää niin aineellista kuin aineetontakin arvonluontia. Esimerkiksi verotussäännöt ja rahoitusmarkkinoiden toiminta kaipaavat uudistamista, jotta Suomessa olisi mahdollista investoida aineettomaan arvonluontiin samalta viivalta kilpailijamaiden kanssa, totesi puheenjohtaja Veli-Matti Mattila.

- Massiivisten, julkisesti rahoitettujen kehityshankkeiden sijaan parempia tuloksia saadaan innovatiivisilla hankinnoilla, ketterillä kokeiluilla ja kilpailuedellytysten turvaamisella. Digitalisaatio muuttaa kaikkia liiketoimintoja ja asiakkaat valitsevat ostokäyttäytymisellään voittajat. Digitaloudessa haastajat - eri alojen "uberit" - tulevat Suomen ulkopuolelta. Kustannuskilpailukyvyn lisäksi on turvattava perinteisten yritysten toimintaedellytykset ja purettava niiden kustannus- ja sääntelytaakkaa, kiteytti Mattila nykytilanteen.

RYSÄ goes Creative Future Nordic Summit -seminaarissa esiintyivät myös Kyrö Distillery Companyn brändivastaava Mikko Koskinen, joka kertoi miten pohjalaisyritys rakensi menestysbrändin, jonka vuonna 2015 lanseerattu gini valittiin maailman parhaaksi viime keväänä.

Tubettamisen anatomiaa avasivat Töttöröö Networksin toimitusjohtaja Joona Haatainen ja Suomen parhaaksi valittu tubettaja Erik Savolainen aka Lakko. Töttöröö edustaa liki 20:tä kotimaista tubettajaa, joista on tullut monelle yritykselle markkinoinnin tärkeimpiä toteuttajia.

Aineeton arvo - talouden uusi menestystekijä -julkaisu on verkossa osoitteessa www.tem.fi/julkaisut

Lisätiedot:

kaupallinen neuvos Pekka Lindroos, TEM, puh. 029 506 3597

neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne, TEM puh. 029 506 3691

Tillbaka till toppen