Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Alueelliset kehitysnäkymät: Suurinvestoinnit alueiden piristysruiskeita

Arbets- och näringsministeriet 24.9.2015 10.00
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö ja ELY-keskukset tiedottavat

Talouskehitys eri puolella Suomea jatkuu lähiajat edelleen alavireisenä. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön sekä ELY-keskusten tuottamassa Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2015 -raportissa, joka julkistettiin 24.9.2015 Jyväskylässä.

Talouden epävarmuus jatkuu edelleen, vaikka keväällä jo ajateltiin, että käänne parempaan on tapahtunut. Kotimarkkinoihin tukeutuvien kaupan ja yksityisten palvelujen näkymät ovat heikot, mikä huonontaa kokonaisnäkymää alueilla. Sen sijaan teollisuudessa on tietyillä alueilla vihdoin nähtävissä heikkoja myönteisiä merkkejä.

Alueelliset kehitysnäkymät -raportti tarkastelee alueellisia kehitysnäkymiä 67 seutukunnan alueella. Raportin mukaan vain 14 seutukunnan elinkeinoelämän tilanne on tällä hetkellä parempi kuin vuosi sitten. Tilanne on pysynyt ennallaan 33 seutukunnassa ja heikentynyt 20 seutukunnassa. Seuraavan puolen vuoden aikana elinkeinoelämän tilanteen odotetaan paranevan vain 14 seutukunnassa.

Pyhäjoen ydinvoimalan rakennustöiden käynnistyminen on merkittävä piristysruiske Pohjois-Pohjanmaalle, varsinkin Raahen seudulle. Raahen seudun myönteisyys perustuu osittain myös terästehtaan investointeihin. Äänekoskelle rakentuva biotuotetehdas on Keski-Suomelle tärkeä hanke, jonka myötä varsinkin Äänekosken seudulla näkymät ovat hyvät pitkälle tulevaisuuteen.

Itä-Lapin positiivisen kehityksen taustalla ovat Kemijärven puutuotetehtaan käynnistyminen ja hiihtokeskuksen avaaminen uudelleen. Vaikka työttömyys onkin alueella kääntynyt laskuun, on Itä-Lapin työttömyys edelleen seutukuntien korkein.

Microsoftin toiminnan päättyminen synkentää työllisyyttä niin Salon seudulla kuin laajemminkin Varsinais-Suomessa. Meriteollisuuden ja lääketeollisuuden kasvu nostavat odotuksia erityisesti Turun seudulla.

Maatalouden heikentynyt tilanne heijastelee useiden alueiden arvioihin selvästi. Selkeimmin tämä näkyy maitotaloudessa, jossa tuottajahinnat ovat laskeneet. Syksyn osalta maatalouden tilannetta heikentävät heikot satonäkymät.

Pitkäaikaistyöttömyys pahenee

Työttömyys on edelleen kasvussa useimmilla alueilla, tosin aiempaa hitaammin. Työttömyyden pitkittyminen on yhä suurempi ongelma. Korkeasti koulutettujen, erityisesti vastavalmistuneiden työllistyminen on vaikeutunut. Lähimmän kuuden kuukauden kuluessa työttömyyden ennakoidaan vaikeutuvan 35 seutukunnassa ja helpottuvan vain viidessä seutukunnassa 67:stä.

Alueelliset kehitysnäkymät on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, jossa tiivistyy aluekehittäjien näkemykset seutukuntien ja ELY-keskusalueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Syksyn 2015 raportti ja videotallenne julkistamistilaisuudesta löytyvät verkosta 24.9. jälkeen osoitteessa www.temtoimialapalvelu.fi

Lisätiedot:

kehittämisasiantuntija Jouko Nieminen, KEHA-keskus, puh. 029 502 2769

kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

Tillbaka till toppen