Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

ESIR-rahoitus tehokkaaseen käyttöön suomalaisissa investoinneissa

Arbets- och näringsministeriet 6.10.2015 9.00
Tiedote

- Suomi tarvitsee investointeja ja investoinnit yrityksiä jotka kehittävät hankeideoita ja toteuttavat ne Suomessa. Pidän tärkeänä, että hyödynnämme tehokkaasti myös Euroopan strategisten investointien rahaston ja muiden EU-lähteiden tarjoamat rahoitusmahdol­lisuudet investointien liikkeelle saamiseksi ja kasvun vauhdittamiseksi, totesi elinkeinoministeri Olli Rehn 6.10.2015 Helsingissä.

Rehn puhui tilaisuudessa, jossa esiteltiin Euroopan strategisten investointien rahastoa (ESIR). Paikalla oli yli 200 yritysten ja eri organisaatioiden edustajaa Varapääjohtaja Jan Vapaavuori kertoi Euroopan investointipankin roolista rahoituksessa. Tilaisuuden avasi pääministeri Juha Sipilä.

- Haastan meidät kaikki nostamaan rimaa kaikissa toimissamme, jotka tähtäävät investointien kääntämiseen uudelleen nousuun. Yhtenä toimena investointien kasvattamiseksi Suomen pitää hakea ESIR:lle kansallisia käyttökohteita, jotka vauhdittavat talouden kasvua. Haluan heittää teille kaksi erityistä haastetta tähän liittyen: 1) Yritysten välirahoituksen sekä referenssi- ja pilottilaitosten rahoitusten lisääminen ESIR-rahalla ja 2) Julkisten infra-investointien kiihdyttäminen uudenlaisilla rahoitusmalleilla ESIR-rahoitusta hyödyntäen, totesi pääministeri Sipilä avauspuheessaan.

EU käynnisti rahaston vauhdittamaan investointeja Euroopassa. ESIR on osa Euroopan investointiohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä yksityisten investointien määrää, nopeuttaa talouden kasvua ja parantaa työllisyyttä. Tavoitteena on 315 miljardin euron investointien käynnistyminen vuoteen 2020 mennessä.

Tarkoituksena on parantaa Euroopan investointiympäristöä yksinkertaistamalla säädösympäristöä kaikilla tasoilla ja lisätä Euroopan investointipankin (EIP) ja Euroopan investointirahaston (EIR) myöntämän rahoituksen volyymia. Erityisesti riskipitoisiin hankkeisiin, joiden takaisinmaksuaika on pitkä, ei nykyisessä taloustilanteessa ole löytynyt pääomaa.

- Euroopan investointitaso on nyt 15 % alempi kuin ennen talouskriisiä. ESIRin on eräs lääke tähän investointianemiaan, mutta lääkekuuri on väliaikainen. Aikataulu on tiukka, sillä rahoitushakemukset on jätettävä kesään 2019 mennessä ja sopimukset allekirjoitetaan kesään 2020 mennessä, Rehn toteaa.

- Meidän täytyy Suomessa tunnistaa ja kohdentaa rahaston mahdollisuudet tehokkaasti. ESIR ei ole kaikkia hankkeita varten, mutta meidän pitää pyrkiä saamaan siitä suurin mahdollinen hyöty irti lähivuosina. Keskeistä on myös se, että investoinnit suuntautuvat taloutta uudistaviin innovatiivisiin hankkeisiin, Rehn painottaa.

- Meillä on suunnittelupöydillä runsaasti investointihankkeita, joita erilaiset epävarmuudet jarruttavat. Biotalous tarjoaa Suomelle edelläkävijän roolin koko Euroopassa. Biojalostamohankkeista Äänekosken biotuotetehdas on jo saanut myönteisen ESIR - rahoituspäätöksen.

- Innovatiivisiin yrityksiin ja ratkaisuihin pitää investoida voimakkaammin. Digitaaliset markkinat kehittyvät nopeasti ja esimerkiksi 5G-teknologia avaa mahdollisuuksia lukemattomiin sovelluskohteisiin. Energian tuotannon ja jakelun investointeihin suuntautuu lähivuosina paljon varoja. Yksityisen ja julkisen rahoituksen yhdistäminen nykyistä laajemmin ja innovatiivisemmin infran rakentamisessa on jatkokehittelyn painopisteitä, ministeri Rehn listaa.

ESIR ei tarjoa vastikkeetonta avustusta, eikä rahoita hankkeita yksinään. Sen tarkoituksena on takuiden, lainojen ja pääomasijoitusrahastojen avulla edistää rahoituksen saamista korkeariskisille hankkeille. 

ESIRin mahdollistama rahoitus kanavoidaan hankkeille Euroopan investointipankin (EIP) ja sen välittäjä­organisaatioiden kautta. Suomessa keskeisiä rahoituksen tai hankeyhteistyön välittäjiä ovat Finnvera, Tekes ja Suomen teollisuussijoitus. Myös pankit, muut rahoitusorganisaatiot ja esimerkiksi rahastot voivat ryhtyä välittäjäorganisaatioiksi ja investointialustoiksi.

Suomen ESIR-investointineuvonta on osoitteessa www.esir.fi. Numerossa 09 6803 5683 toimii neuvonta­puhelin arkisin klo 10-15. Palvelun sp-osoite on esir-investointineuvonta(at)inspira.fi.  Investointineuvonta  toimii TEM:n ohjauksessa ja sitä annetaan yhteistyössä Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy:n kanssa.


Pääministeri Sipilän avaussanat

Tallenne seminaarin suorasta webcasting- lähetyksestä

http://cloud.magneetto.com/tem/2015_1006_ESIR/view

Lisätiedot:

kaupallinen neuvos Pekka Lindroos, TEM, puh. 029 506 3597

elinkeinoministerin erityisavustaja Hannu Väänänen, puh. 050 410 4909

Tillbaka till toppen