Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

EU:lta yli viisi miljoonaa euroa Suomen ja Viron välisen kaasuputken suunnitteluun

Arbets- och näringsministeriet
2.12.2015 10.12
Tiedote
Euroopan komissio on myöntänyt Suomen ja Viron välisen kaasuputken suunnittelutöihin 5,4 miljoonaa euroa Baltic Connector Oy:lle ja Elering Gaas As:lle. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti prosessin jatkamisesta ja hakemuksen täydentämisestä tiistaina 1.12.2015

- Komission viiden miljoonan euron tukipäätös on selkeä signaali siitä, että Suomen ja Viron välinen kaasuputkihanke on liikahtamassa eteenpäin. Hankkeen toteutuminen parantaa Suomen huoltovarmuutta ja auttaa avaamaan kaasumarkkinoita, mikä on kuluttajan etu, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn.

Suomen valtion omistama Baltic Connector ja virolainen Elering Gaas jättivät lokakuussa 2015 yhteisen Balticconnector-kaasuyhdysputken investointitukihakemuksen Euroopan unionin komissiolle. Yhtiöt päättivät vetää pois lokakuussa jätetyn investointitukihakemuksen hankesuunnitelman täsmentämiseksi. Suomalaisen hankepromoottorin vaihtuminen Gasumista Baltic Connector Oy:ksi, joka tapahtui vain muutamia päiviä ennen hakemuksen jättämistä, vaikutti osaltaan hakemuskokonaisuuteen ja suunnittelutyöhön.

Balticconnector-yhdysputki toteuttaisi EU:n energiaunionia koskevia tavoitteita, erityisesti kaasun sisämarkkinoiden osalta sekä vähentämällä riippuvuutta yhdestä toimituslähteestä.

Komissio on todennut, että Baltic Connector on uskottava toimija ja pystyy suoriutumaan hankkeeseen liittyvistä taloudellisista ja teknisistä velvoitteista. Komissio myönsi maanantaina 30.11.2015 Baltic Connector Oy:lle ja Elering Gaas As:lle 5,4 miljoonaa euroa tukea hankkeen suunnitteluun.  Tästä Suomen valtion omistaman Baltic Connector Oy:lle siirtyvä tukiosuus on 4,65 miljoonaa euroa. Tämän tuen avulla hankkeen suunnittelua voidaan jatkaa. Investointitukea haetaan hankkeelle seuraavalla hakukierroksella.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Herkko Plit, TEM, p. 050 4620788
elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, p. 050 3458490
Tillbaka till toppen