Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Graafisista ja multimediasuunnittelijoista ylitarjontaa

Arbets- och näringsministeriet 14.10.2015 11.33
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman Ammattibarometrin (lokakuu, 3/2015) mukaan työvoiman ylitarjonta kasvaa edelleen. Tarkasteluun kuuluvista 70 ammatissa arvioidaan olevan ylitarjontaa, kun kesäkuussa tällaisia ammatteja oli 66. Muutoksia 15 yleisimmän pula- ja ylitarjonta-ammatin listalla ei juuri ole.

Kuten aikaisemminkin, ylitarjontaa on eniten yleissihteerien, johdon sihteerien, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoiden sekä vaatturien, pukuompelijoiden ja turkkurien ammateissa. Graafisista ja multimediasuunnittelijoista ennakoidaan olevan paljon ylitarjontaa etenkin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Ylä-Savossa ja Karjalassa.

Ylilääkäreistä ja yleislääkäreistä arvioidaan olevan suurta pulaa lähiaikoina, vaikka kesällä ei ennakoitu suurta työvoimapulaa mihinkään ammattiin. Vain Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla lääkäreiden työmarkkinat ovat tasapainossa. TE -toimistoissa arvioidaan, että työvoiman kysyntä kasvaa myös monen muun sosiaali- ja terveysalan ammatin kohdalla, muun muassa sosiaalityön erityisasiantuntijoiden sekä sosiaalialan ohjaajien ja neuvojien kohdalla.

Työvoimapula kohdistuu sosiaali- ja terveysalan lisäksi myös myyntityöhön, erityisesti myyntiedustajien sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjiin.

Teollisuudessa monessa ammatissa on ollut viime vuodet ylitarjontaa, mutta suunta näyttää kääntyneen. Hitsaajapulaa ennakoidaan Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Keski-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Koneistajien työmarkkinat vaihtelevat alueellisesti: osassa maata koneistajista on suurta ylitarjontaa, kun taas Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa koneistajista on pulaa.

Kolme kertaa vuodessa ilmestyvässä ammattibarometrissa arvioidaan 200 ammatin kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Uusimman barometrin arvio perustuu tilanteeseen syys-lokakuun vaihteessa. Viimeisimmät ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ammattibarometri.fi

Työvoiman kysyntä ja tarjonta eri ammateissa, lokakuu 2015

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 029 504 8450

Tillbaka till toppen