Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Haku käynnistyy: Järjestöille avustusta maahanmuuttajien kotoutumiseen

Arbets- och näringsministeriet 16.11.2015 14.00
Tiedote

Järjestöt voivat hakea työ- ja elinkeinoministeriöstä valtionavustusta maahanmuuttajien kotoutumista tukevaan toimintaan. Avustuksiin on käytettävissä noin 800 000 euroa. Neljä viikkoa kestävä haku käynnistyi 16.11.2015.

Tarkoitus on tukea turvapaikanhakijoina ja pakolaisina saapuneiden kotoutumista järjestö- ja vapaaehtoistoiminnalla. Järjestöt tarjoavat tärkeän tuen kotoutumiselle viranomaistoimien rinnalla. Niiden työ on erityisen tärkeää alueilla, joilla on vastaanottokeskuksia ja joilla maahanmuuttajien määrät ovat suuria tai nopeasti kasvamassa.

Avustusta voidaan myöntää vakiintuneille, valtakunnallisille järjestöille, jotka tukevat maahanmuuttajien kotoutumista. Tuettavan toiminnan tulee suuntautua vapaaehtoistoiminnan koordinoimiseen tai paikallisesti toimivien yhdistysten osaamisen vahvistamiseen.

Avustus kehittää paikallisia järjestöjä

Saamallaan avustuksella valtakunnalliset järjestöt voivat tukea paikallisia yhdistyksiä esimerkiksi auttamalla niitä vapaaehtoistoiminnan alkuun, vahvistamalla niiden osaamista tai laajentamalla niiden toimintaa. Ne voivat käyttää avustusta myös alueellisen tai paikallisen vapaaehtoistoiminnan koordinoimiseen. 

Paikallisten järjestöjen toiminta voi esimerkiksi kehittää maahanmuuttajan kielitaitoa, tukea työllistymistä tai kouluttautumista, antaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta tai kehittää arjessa toimimisen taitoja. Myös syrjintää ja rasismia ehkäisevää toimintaa voidaan rahoittaa.

Suomeen arvioidaan saapuvan tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, noin 30 000. Hakijoista noin 10 000-15 000 asettunee Suomeen asumaan.

Lisätietoja ja hakulomakkeet ovat osoitteessa www.tem.fi/tyo/maahanmuuttajien_kotouttaminen/jarjestoavustus ja www.kotouttaminen.fi/jarjestoavustus

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Anne Alitolppa-Niitamo, TEM, puh. 029 504 7688

erityisasiantuntija Varpu Taarna, TEM, puh. 029 504 8243

Tillbaka till toppen