Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Ministeri Lindström: Maahanmuuttajien kotouttamiseen uusia keinoja

Arbets- och näringsministeriet
1.12.2015 12.00
Tiedote

Pakolaiskriisin vuoksi Suomeen asettuu ensi vuonna jopa 10 000 maahanmuuttajaa enemmän kuin viime vuosina. Kasvava maahanmuutto edellyttää maahanmuuttajien kotouttamiselta uudenlaista varautumista.  

- Ensivaiheessa on keskeistä, että kuntiin ohjaus toimii mahdollisimman tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Tarvitsemme vahvaa yhteistyötä alueiden, kuntien ja työnantajien kanssa, jotta kuntaan osoittamiseen ja kotoutumiseen saadaan vauhtia, kotouttamisesta vastaava oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoo.

Osaaminen esiin jo vastaanottovaiheessa

Uudessa tilanteessa korostuu maahanmuuttajien koulutuksen, työkokemuksen ja kielitaidon kartoittaminen.

Jatkossa maahanmuuttajien osaamista arvioidaan jo vastaanottovaiheessa. Työ- ja elinkeinoministeriö kehittää parhaillaan verkkotyökalua, jolla turvapaikanhakijat voisivat itse arvioida osaamistaan jo ennen oleskeluluvan saamista.

Oleskeluluvan jälkeen TE-toimisto pyrkii laatimaan jo vastaanottokeskuksessa laajan maahanmuuttajan osaamisen kartoituksen. Kartoitusta hyödynnetään kuntaan ohjaamisessa, jossa otetaan huomioon alueellinen koulutustarjonta ja elinkeinomahdollisuudet.

Nopeasti koulutukseen tai työhön

ELY-keskusten ja TE-toimistojen rooli on keskeinen maahanmuuttajien ohjaamisessa. Kunnissa TE-toimiston tehtävä on tunnistaa maahanmuuttajan osaaminen ja ohjata heidät suoraan työelämään tai yrittäjiksi, ammatillista osaamista täydentäviin koulutuksiin tai muihin työllistymistä tukeviin toimiin.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on käynnistetty hanke, joka edistää maahanmuuttajien tehokasta työllistymistä. Hanke tukee TE-palveluiden työtä ja vahvistaa kytköksiä elinkeinoelämään.

Kotoutumiskoulutusta kehitetään siten, että se kytkeytyy nykyistä vahvemmin työelämään. Myös maahanmuuttajien yrittäjyys- ja innovaatiotoiminnan mahdollisuuksia pyritään hyödyntämään huomattavasti aikaisempaa enemmän.

- Maahanmuuttajien nopea aktivointi on tärkeää myös veronmaksajien kustannusten säästämiseksi ja radikalisoitumisen ehkäisemiseksi. Kannatamme aktiivisuutta ja vastikkeellisuutta. Ohituskaistoja ei ole kuitenkaan tarkoitus rakentaa, ministeri Lindström linjaa.

Uudet keinot käyttöön ripeästi

Arvioiden mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna 35 000 turvapaikanhakijaa, joista kolmannes saanee oleskeluluvan.  

- Kotouttamisen haaste on valtava, ja siksi tarvitsemme uudenlaisia toimintamalleja ja uutta ajattelua. Uusien keinojen ja koordinoinnin täytyy toimia käytännössä eikä jäädä teorian tasolle. Tulijoiden määrän kasvu heijastuu kotouttamistoimiin jo lähikuukausina, joten aikaa ei ole haaskattavana, ministeri Lindström toteaa.

Kotouttamisen uudet toimet perustuvat hallituksen 27.11.2015 hyväksymään kotouttamisen toimintasuunnitelmaan. Suunnitelma on luettavissa työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/kotouttaminen ja usein kysyttyjä kysymyksiä turvapaikanhakijoista, pakolaisista, maahanmuuttajista ja kotoutumisesta osoitteessa www.tem.fi/kotokysymykset   

Lisätiedot:

oikeus- ja työministerin erityisavustaja Sakari Puisto, TEM, puh. 029 504 8150

ylijohtaja Tuija Oivo, TEM, puh. 050 396 0168

neuvotteleva virkamies Sonja Hämäläinen, TEM, puh. 029 504 7112

maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman, TEM, puh. 029 504 7048

Tillbaka till toppen