Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Pk- ja midcap-kasvuyrityksille mahdollisuus Finnveran juniorilainoihin

Arbets- och näringsministeriet
17.12.2015 13.15
Tiedote
Hallitus teki 17.12.2015 päätöksen valtioneuvoston Finnvera Oyj:lle luotto- ja takaustappioiden osittaisesta korvaamisesta antaman sitoumuksen muuttamisesta. Keskeisimmän muutoksen mukaan Finnvera ottaa käyttöön uuden pienten, keskisuurten ja midcap-yritysten kasvua tukevan välirahoitusvälineen.

Mid cap -yrityksiä ovat pk-yrityksiä suuremmat yritykset, joiden liikevaihto on enintään 300 miljoonaa euroa. Uudella lainamuodolla, juniorilainalla, tarkoitetaan vieraan pääoman ehtoista lainaa, jolla on heikompi etusija kuin muilla kulloinkin erikseen sovittavilla yrityksen vastuilla.

Finnvera voi myöntää juniorilainoja enintään 300 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana.

Juniorilainarahoituksen avulla voidaan saada mukaan markkinaehtoisia rahoittajia sellaisiin rahoitushankkeisiin, joihin ne ehkä eivät muuten lähtisi. Juniorilainarahoitusta kohdennetaan erityisesti pk- ja midcap-yritysten merkittävien kasvu- ja kansainvälistymisloikkien rahoitukseen.

Valtion korvausosuus Finnveran myöntämistä juniorilainoista on 75 % syntyneistä luottotappioista koko maassa. Valtion sitoumus koskee ajalla 1.1.2016 - 31.12.2018 myönnettäviä lainoja. Finnvera aloittaa juniorilainojen myöntämisen maaliskuun lopussa 2016, jolloin Finnvera tiedottaa asiasta tarkemmin.

Juniorilainaohjelmasta on arvioitu syntyvän valtiolle menoja luotto- ja takaustappiokorvausten lisäyksenä noin 31 miljoonaa euroa, jos juniorirahoituksen määrä on noin 300 miljoonaa euroa. Tappiokorvausten määrä olisi vuosittain arviolta kolme miljoonaa euroa vuonna 2017 ja neljä miljoonaa euroa vuonna 2018.

Finnveran uuden pk- ja midcap-yritysten kasvua tukevan välirahoitusvälineen käyttöönotosta on linjattu hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelmassa. Hallituksen yhtenä kilpailukykyä edistävänä kärkihankkeena on yritysten rahoitusaseman ja oman pääoman aseman vahvistaminen.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Jyrki Orpana, TEM, puh. 029 506 0133
hallitusneuvos Kari Parkkonen, TEM, puh. 029 506 4938

Team Finland
Tillbaka till toppen