Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Raportti: Leipomoalan haasteena kannattavuuden parantaminen

Arbets- och näringsministeriet
8.12.2015 13.00
Tiedote
TEM:n ja ELY-keskusten tiedote

Leipomoala kamppailee vaatimattoman kannattavuuden kanssa. Kotimaisten leipomotuotteiden kysyntä on laskenut ja korvautunut osittain ulkomaisilla tuotteilla. Haasteita tuovat myös alan kireä kilpailutilanne, kova hintakilpailu, perinteisille leipomotuotteille vaihtoehtoisten tuotteiden lisääntyminen ja kuluttajien ostovoiman heikentyminen.

Leipomoteollisuus on toimipaikkojen ja työpaikkojen määrällä mitattuna elintarviketeollisuuden suurin alatoimiala. Ala työllistää yli 7 800 henkeä lähes 700 yrityksessä. Myös alan välillinen työllistävä vaikutus on merkittävä. Tiedot käyvät ilmi TEM:n ja ELY-keskusten 8.12.2015 Helsingissä julkaisemasta elintarviketeollisuuden toimialaraportista.

- Suurten yritysten kilpailukyky perustuu tehokkuuteen. Erikoistuotteet taas tarjoavat pienille ja keskisuurille yrityksille menestymisen mahdollisuuksia. Pienten leipomoiden menestystekijöitä ovat paikallisuus, tuoreus, erikoistuotteet ja monikanavaisuus, toteaa raportin koonnut toimialapäällikkö Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Kannattava toiminta edellyttää kaikilta alan yrityksiltä tehokkuutta, erikoistumista, osaamista, muutoksiin mukautumista ja jatkuvaa kehittämistä sekä kuluttajalähtöistä tarjontaa, raportissa kerrotaan.

Kuluttajien kasvaneet vaatimukset ja ruuan valintaan vaikuttavat kulutussuuntaukset ovat muuttaneet kulutuskäyttäytymistä. Myymälöissä ja ravintoloissa paistettujen leipomovalmisteiden osuus kulutuksesta kasvaa edelleen, kun taas pakattujen leipomotuotteiden osuus pienenee. Samanaikaisesti leipomotuotteiden tuonti kasvaa.

Leipomoteollisuus on jatkossakin merkittävä toimija Suomessa. Canadean raportin mukaan leipomo- ja viljavalmisteiden ennustetaan kasvavan sekä arvossa että volyymissa vuosina 2014-2019 enemmän kuin vuosina 2009-2014.

- Kotimainen kysyntä on leipomoalalle ja alan työllisyydelle erittäin merkittävä tekijä. Leipä on enemmän kuin vain yksi osa ravintoamme. Leivässä on kyse suomalaisesta ruokatuotannosta, yrittäjyydestä, työllisyydestä, taloutemme hyvinvoinnista ja ruokakulttuurista, Hyrylä painottaa.

Leipomoteollisuuden toimialaraportti on 8.12. lähtien luettavissa verkossa osoitteessa www.temtoimialapalvelu.fi
 
Lisätiedot:
toimialapäällikkö Leena Hyrylä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, puh. 040 574 6220
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

Tillbaka till toppen