Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Saaristolisäjärjestelmän muutostarpeita selvitetään ensi vuonna

Arbets- och näringsministeriet
17.12.2015 13.52
Tiedote
Valtioneuvosto antoi 17.12.2015 asetuksen saaristokunnista ja muiden kuntien saaristo-osista, joihin sovelletaan saaristokuntaa koskevia säännöksiä.  Asetus on voimassa vuoden 2016 lop-puun saakka. Ensi vuoden aikana kartoitetaan, miten saaristolisäjärjestelmää kuntien valtion-osuuslainsäädännössä voidaan kehittää siten, että se ottaa tasapuolisesti huomioon sekä saaristokuntien että saaristo-osakuntien saaristoisuudesta aiheutuvat kustannukset.

Suomessa on vastedes kahdeksan saaristokuntaa ja 40 saaristo-osakuntaa. Uusina tulokkaina saaristo-osakunniksi nimettiin Kirkkonummi ja Pori. Helsingin saaristo-osaa laajennettiin Santahaminan saareen.

Saaristokunnat ja saaristo-osakunnat edustavat suurimpia saaristoalueita, joihin kohdistuvat tehokkaimmat saaristopoliittiset toimet. Saaristolaki velvoittaa kaikkia viranomaisia ottamaan huomioon saariston erityisaseman toiminnassaan. Saaristopäätöksellä on vaikutusta muun muassa kuntien valtionosuuksiin, yritystukiin, kuntien tukialue- ja EU:n tavoitealueasemaan sekä liikenneyhteyksien kehittämiseen.

Saaristokunnista viisi sijaitsee meren rannikolla ja kolme Sisä-Suomessa. Saaristokuntia ovat Parainen sekä Kemiönsaaren, Enonkosken, Puumalan, Sulkavan, Hailuodon, Kustavin ja Maalahden kunnat.  

Nimetyistä saaristo-osakunnista 20 sijaitsee meren rannikolla ja 20 Sisä-Suomessa. Saaristo-osakunniksi nimettiin Joutsa, Jyväskylä, Kivijärvi, Kuhmoinen, Luhanka, Kuopio, Tervo, Kotka, Pyhtää, Parikkala, Ruokolahti, Taipalsaari, Hirvensalmi, Savonlinna, Mikkeli, Vaala, Juuka, Kitee, Lieksa, Liperi, Rääkkylä, Asikkala, Kaarina, Naantali, Salo, Taivassalo, Uusikaupunki, Espoo, Helsinki, Inkoo, Kirkkonummi, Loviisa, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Luoto, Mustasaari, Närpiö, Vöyri ja Pori.

Nimetyt saaristokunnat ja saaristo-osakunnat sijoittuvat 13 maakuntaan. Päätös lisää saaristoväestön määrää 56 083 asukkaasta (vuonna 2014) 58 295 asukkaaseen. Tämän lisäksi Ahvenanmaalla asuu noin 29 000 asukasta. Saaristolaki ei koske Ahvenanmaata.

Saaristokuntien ja saaristo-osakuntien lisäksi Suomessa on 65 kuntaa, joissa on pysyvästi asuttuja, ilman kiinteää tieyhteyttä olevia saaria. Maassamme on kaikkiaan noin 550 kokoaikaisesti ja 19 600 osa-aikaisesti asuttua ilman kiinteää tieyhteyttä olevaa saarta.

Lisätiedot:
saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Jorma Leppänen, TEM, puh. 040 074 4900Tillbaka till toppen