Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Toimittajat nousseet ylitarjonta-ammattien joukkoon

Arbets- och näringsministeriet 12.6.2015 14.37
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman ammattibarometrin (2/2015) mukaan työvoimatilanne on ylitarjonta- ja pula-ammattien valossa hieman parempi kuin edellisessä arviossa helmikuussa. Ylitarjonta-ammateiksi määriteltiin nyt noin kolmasosa 200 arvioidusta ammatista, kun vielä helmikuussa luku oli lähes 40 prosenttia. Pula-ammattien osuus on pysynyt jotakuinkin ennallaan. Työllisyystilanteen uskotaan paranevan loppuvuotta kohden. 

Merkittävin muutos helmikuiseen ammattibarometriin on toimittajien nouseminen ylitarjonta-ammattien top 15 -listan kärkipäähän. Toimittajien ylitarjonta on suurinta Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Toimittajien ammattiryhmässä työmarkkinoiden katsotaan olevan tasapainossa Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Ylitarjonta-ammattien top 15 -listalle ovat nousseet myös tuote- ja vaatesuunnittelijat. Viime helmikuussa listalle nousseet mainonnan- ja markkinoinnin erityisasiantuntijat pysyivät listan kärkijoukossa. Eniten ylitarjontaa on edelleen yleissihteerien ja johdonsihteereiden, vaattureiden ja ompelijoiden ammattiryhmissä. Yleissihteerin ammatissa työvoiman ylitarjontaa on kaikilla ELY-alueilla. Muissa ylitarjonta-ammateissa on alueellisia eroja.

Pula-ammattien listalla viimeaikaiset muutokset ovat olleet vähäisiä. Edelleen touko-kesäkuussa määriteltiin 13 ammattia pula-ammateiksi. Työvoimapulaa on eniten sosiaali- ja terveysalalla sekä myyntityössä. Listan järjestykseen on kuitenkin tullut muutoksia, ja nyt eniten työvoimapulaa on kuulontutkijoiden ja puheterapeuttien ammateissa. Tämän ammattiryhmän osaajista on pulaa erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa.

Joillakin toimialoilla ammattien työmarkkinatilanne vaihtelee koulutus- tai taitotason mukaan. Esimerkiksi rakennusalalla suorittavan työn tekijöistä on yleisesti ylitarjontaa. Toisaalta taas monilla alueilla työnjohtajista on tulossa pulaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Ammattibarometri-järjestelmään on koottu työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdyt arviot noin 200:sta työelämän keskeisestä ammatista. Barometrissa arvioidaan ammattien kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Uusimman barometrin arvio perustuu tilanteeseen touko-kesäkuun vaihteessa. Viimeisimmät ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ammattibarometri.fi

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään lokakuussa 2015.

Työvoiman kysyntä ja tarjonta eri ammateissa, touko-kesäkuussa 2015

Lisätiedot: neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh. 029 504 8450

Tillbaka till toppen