Hoppa till innehåll
Media

Rymdteknologi till himlen

8.5.2017 13.42
Kolumn

Sentinel 2 B fungerar med hjälp av finländsk teknologi

SatellitenI Kourou i Franska Guyana sköts den 5 mars 2017 raketen Vega upp till rymden. Vega tog satelliten Sentinel 2 B upp till 786 km höjd till dess omloppsbana. Sentinel 2 B är för tillfället rymdens mest avancerade fjärranalyssatellit. Satelliten fungerar tack vare finländsk teknologi. Från rymden skickar Sentinel fjärrpositioneringsdata, som också är viktigt för finländare, bl.a. för sjöfarten och datatrafiken.      

RUAG Space Finland Oy levererade den elektroniska styr- och signalhanteringsanordningen för Sentinel 2 B. Anordningen mäter väsentlig utrymmesrelaterad information om satelliten och förmedlar styrorder till andra anordningar i satelliten.

RaketenRymden är en infrastruktur som också behövs i Finland

Sentinel-satelliterna fotograferar jordens yta, dess skogar, konsekvenser av klimatförändringen samt naturfenomen. Alla data och fotografier som fås via satelliterna är avsedda för öppet bruk. Satelliterna är viktiga dygnet runt. De betjänar bl.a. sjöfarten och datatrafiken och tar fram information om naturen och vädret.

Sentinel 2 B går via polerna över himlavalvet med ungefär tre dagars mellanrum. Sentinel 2 B har en tvilling, satelliten Sentinel 2 A, som skickades ut för ungefär ett år sedan. Dessutom finns ett par andra Sentinel-satelliter på omloppsbanorna. Under de kommande åren får vi fler av Europeiska rymdorganisationens och EU:s Copernicus-programmets fjärranalyssatelliter i Sentinel-familjen.

Ladda ner en gratis ESA Sentinel-app i din mobil. Där finns upplysning om satelliterna och information i realtid om var de befinner sig.


                 *******************************************************************************************************

Hur ser det ut och känns när en raket skjuts upp? 

Det är sällan som finländska tjänstemän får vara med om att en rymdraket skjuts upp. Och dessutom en sådan som har finländsk teknologi som är livsviktig för satelliten. Konsultative tjänstemannen Tuija Ypyä, som arbetar med rymdärenden vid arbets- och näringsministeriet, fick uppleva detta.

RaketenFranska Guyana 5.3.2017

I Kourou i Franska Guyana, nära ekvatorn, fick jag i egenskap av statsgäst hos Europeiska rymdorganisationen ESA uppleva dundret och dånet då Vega-raketen sköts upp i cirka 100 inbjudna gästers närvaro.

Först bekantade vi oss med avfyrningsrampen, där Vega-raketen var lastad med satelliten Sentinel 2 B, som är ungefär lika stor som en liten bil. Vega är en ny europeisk raket som är något mindre än Ariane 5, men en effektiv och pålitlig rymdfarkost. Detta var den nionde uppskjutningen för Vega. Vi följde uppskjutningen från kontrollcentret, där de spända ingenjörerna testade de sista programmen och klockan hade redan startats. Jag var mycket imponerad av hur programmet presenterades. Jag kände att vi genuint var med om något stort som det behövs verkligt samarbete för.

100 inbjudna gästerSpänning, tårar, lättnad

Bara två minuter före uppskjutningen öppnades kontrollcentrets dörrar till panoramabalkongen och vi gick dit för att titta på uppskjutningen som skedde mot natthimlen kl. 22.49 lokal tid. Jag kan ärligt säga att situationen var enormt spännande. Skulle allt gå väl? Skulle Vega lyckas komma upp och skulle raketen få sin last till rätt ställe?
Plötsligt fylldes horisonten av ett eldhav och vita Vega flög upp till himlen. Raketen hade redan god fart, när vi nåddes av ett skakande buller. Starten lyckades fint och raketen kunde åka upp mot rymden. Spänningen pågick i ungefär en timme, när vi följde hur Vega steg mot rymden. Vega utförde sitt arbete galant och lämnade sin slutliga last, satelliten Sentinel, i 786 km höjd.

Arbetsmängd som involverar stora känslor

När satelliten som Vega förde med sig slutligen fanns på sin bana, hördes höga hurra-rop och stora applåder. Alla i kontrollcentret kramade om varandra av lättnad. Jag såg också några gråtande gäster och förstod vad det innebär att resultatet av ett långvarigt och mångårigt arbete skickas iväg. Som en rörd inbjuden gäst konstaterade – ”That was my whole life”.

När raketen steg upp tänkte jag för mig själv att jag förhoppningsvis en natt får visa Sentinel-satelliten på himlen för mina barnbarn i Finland och berätta att jag en gång var med om att skjuta upp den lilla punkten i rymden.

Tuija Ypyä
Konsultativ tjänsteman
18.4.2017

***********************************************************************************************************************

Tuija Ypyä är konsultativ tjänsteman på närings- och innovationsavdelningen vid arbets- och näringsministeriet. Tuija har lång
erfarenhet av rymdärenden. För närvarande är Tuija bl.a. Finlands delegat i ekonomi- och förvaltningskommittén
vid Europeiska rymdorganisationen och medlem i arbetsgruppen som bereder den nationella rymdlagstiftningen.

***********************************************************************************************************************

Kolumn
Tillbaka till toppen