- coronaviruset
- Frågor och svar
- Frågor och svar om coronavirus och finansiering för företag
- Frågor och svar: Corona och konsumenter
- Frågor och svar: Corona och arbetskraftens rörlighet
- Frågor och svar: Coronaviruset och arbetslivet
- Frågor och svar om energi och försörjningsberedskap
- Frågor och svar: Corona och arbetsplikt inom hälso- och sjukvården
- Frågor och svår: Corona och säsongsarbete
- Frågor och svar om företagares rätt till utkomstskydd för arbetslösa
- Frågor och svar om stödet för ensamföretagare
- Frågor och svar om försörjningsberedskapen
- Frågor och svar om stöd och gottgörelse till restauranger
- Frågor och svar: Corona och resor till Finland
- Coronavirusets konsekvenser för sysselsättningsläget
- Anvisningar för företag med anledning av co-ronavirusutbrottet
- Anvisningar för kommuner för ansökan om statsunderstöd i syfte att stödja ensamföretagare och ordna ansökan
- Internationella utredningar om coronavirusets konsekvenser
- Resande i coronavirussituation
- Frågor och svar
- Pressmeddelanden
- Nyheter
- Blogg
- Sociala medier och webbsändningar
- Anbudsförfrågningar och begärda utlåtanden
- Beställ material
-
Företagare ska temporärt kunna få arbetsmarknadsstöd på grund av den plötsliga och överraskande nedgång i efterfrågan som coronavirusepidemin har orsakat. Arbetsmarknadsstödet är en form av arbetslöshetsförmån.
Villkor för erhållandet av arbetsmarknadsstöd är
- att företagarens arbete på heltid har upphört eller
- att inkomsten av företagsverksamheten är mindre än 1 089,67 euro per månad för varje person som deltar i arbetet som företagare.
Arbetet på heltid ska ha upphört eller inkomsterna minskat på grund av en allvarlig smittsam sjukdom med stor spridning, det vill säga coronavirusepidemin.
Företagare kan ha rätt till arbetslöshetsförmåner även med stöd av andra bestämmelser i lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
Arbets- och näringsministeriet
-
Möjligheten att få arbetsmarknadsstöd gäller alla företagare oberoende av om de bedriver företagsverksamhet som enskilda näringsidkare eller i bolagsform.
Arbets- och näringsministeriet
-
Betalning av arbetsmarknadsstöd till en person förutsätter att personen anmäler sig som arbetssökande till arbets- och näringsbyrån och att ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om hens rätt till arbetsmarknadsstöd ges till Folkpensionsanstalten.
I praktiken framskrider processen på följande sätt:
-
Företagaren anmäler sig som arbetssökande till arbets- och näringsbyrån och lämnar en redogörelse för att arbetet på heltid har upphört eller inkomsterna har minskat på grund av coronavirusepidemin.
-
Arbets- och näringsbyrån ger till Folkpensionsanstalten ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om företagarens rätt till arbetsmarknadsstöd.
-
Företagaren ansöker om arbetsmarknadsstöd hos Folkpensionsanstalten.
- Folkpensionsanstalten betalar arbetsmarknadsstöd till företagaren.
Arbets- och näringsministeriet
-
-
Den arbetssökande ska ge arbets- och näringsbyrån en redogörelse för företagets bransch och hur COVID-19-pandemin och de begränsningar och rekommendationer som beror på den har gjort att heltidsarbetet har upphört. Alternativt ska den arbetssökande ge arbets- och näringsbyrån en redogörelse för inkomsterna av företagsverksamheten och minskningen ska bero på COVID-19-pandemin.
Arbets- och näringsministeriet
-
Om grunden för ansökan om arbetsmarknadsstöd är minskade inkomster, ska företagaren då denna anmäler sig som arbetssökande sända arbets- och näringsbyrån en redogörelse för inkomsten av företagsverksamheten. Arbets- och näringsbyrån avgör på basis av företagarens beräkning om förutsättningarna för arbetsmarknadsstöd uppfylls.
I praktiken är det företagaren själv som uppskattar hur stora inkomsterna var före epidemin och hur stora de är under epidemin. Företagaren kan i beräkningen av inkomsterna meddela till exempel skillnaden mellan inkomster och uppgifter enligt kassaprincipen ökad med de löner som företaget eventuellt betalar ut. I beräkningen ska man använda bruttoinkomsterna.
Varje månad ska inkomsterna också meddelas till FPA så att de kan beakta inkomsterna vid bedömningen av jämkat utkomstskydd. Arbetsmarknadsstödets belopp minskar om företagaren får inkomst av sin verksamhet vid sidan av arbetsmarknadsstödet. Företagaren kan dock ha en inkomst på högst 300 euro per månad utan att den inverkar på arbetsmarknadsstödet. Enligt huvudregeln minskar varje euro som överstiger 300 euro arbetsmarknadsstödet med 50 cent. Som inkomster beaktas den summa som företagaren har angett som sin månatliga inkomst av företagsverksamheten i sin ansökan.
På grund covid-19-pandemin har det ovan nämnda skyddade beloppet höjts temporärt. Det skyddade beloppet är under medlingsperioder som börjar 1.6–31.12.2020
- 465 euro, om förmånen betalas med 4 veckors mellanrum
- 500 euro, om förmånen betalas med en månads mellanrum.
Vanligen och under medlingsperioder som inleds efter 1.1.2021 är det skyddade beloppet
- 279 euro, om förmånen betalas med 4 veckors mellanrum
- 300 euro, om förmånen betalas med en månads mellanrum.
Regeringen har föreslagit att höjningen av utkomstskyddet för arbetslösa fortsätter att gälla fram till utgången av mars 2021. (Social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande 19.11.2020)
Arbets- och näringsministeriet
-
Studier utgör inget hinder för rätten att få arbetsmarknadsstöd.
Arbets- och näringsministeriet
-
Erhållandet av arbetsmarknadsstöd förutsätter inte att företagsverksamheten upphör.
Arbets- och näringsministeriet
-
Inkomstgränsen är densamma som den månatliga gränsen för intjänande av det arbetsvillkor som är en förutsättning för arbetslöshetsdagpenning för företagare år 2020.
Arbets- och näringsministeriet
-
Arbetsmarknadsstöd kan betalas för tiden 16.3.2020–31.12.2020 på grundval av ett temporärt undantag i anslutning till covid-19-pandemin. Därefter förutsätter erhållandet av arbetslöshetsförmån att personen uppfyller de normala villkoren för företagarens rätt till utkomstskydd för arbetslösa. Normalt berättigar till exempel en minskning av arbetsmängden eller inkomsterna för enbart företagsverksamhet på heltid i regel inte till arbetslöshetsförmån.
Regeringen har lämnat till riksdagen en proposition med förslag att företagarnas rätt till arbetsmarknadsstöd ska fortsätta fram till den 31 mars 2021.
Uppdaterad 19.11.2020 kl. 13.42Arbets- och näringsministeriet
-
Om företagaren registrerade sig som arbetssökande senast 15.4.2020, har hen haft rätt till arbetsmarknadsstöd för tiden innan jobbsökningen inleddes från och med 16.3.2020, även om jobbsökningen inte har varit i kraft. Stödet har dock kunnat beviljas först från och med det att villkoren uppfylls.
De som har anmält sig som arbetssökande från och med den 16 april 2020 kan få arbetsmarknadsstöd från och med anmälningsdagen. Om övriga förutsättningar för att få arbetsmarknadsstöd uppfylls först senare, beviljas stöd från och med den tidpunkten.
Arbets- och näringsministeriet
-
Stödet kan sökas av alla som uppfyller förutsättningarna för arbetsmarknadsstöd. För att få arbetsmarknadsstöd krävs det antingen att företagarens arbete på heltid har upphört eller att inkomsten av företagsverksamheten är mindre än 1089,67 euro i månaden per varje företagare som arbetar i företaget. Arbetet på heltid ska ha upphört eller inkomsterna minskat på grund av coronavirusepidemin.
Arbets- och näringsministeriet
-
Företagare har också tidigare haft rätt till arbetslöshetsförmåner när företagsverksamheten är på deltid, företagsverksamheten läggs ner eller när arbetet för en företagare på heltid har upphört (till exempel på grund av nedsatt arbetsförmåga). Lagändringen medför att de företagare som enligt de nuvarande bestämmelserna inte har fått arbetslöshetsförmåner omfattas av utkomstskyddet för arbetslösa, eftersom dåliga konjunkturer ingår i de risker som hänger samman med företagsverksamhet.
Arbets- och näringsministeriet
-
För att få arbetsmarknadsstöd krävs inte att man har en gällande FöPL-försäkring.
Arbets- och näringsministeriet
-
En arbetssökande vars arbete i företagsverksamhet har upphört har skyldighet att i enlighet med lagen om utkomstskydd för arbetslösa ta emot arbete som en arbetsgivare individuellt erbjuder honom eller henne.
På en företagares rätt att få arbetsmarknadsstöd tillämpas inte bestämmelserna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa om vägran att ta emot ett arbete som arbets- och näringsbyrån erbjuder eller om försummelser med avseende på sysselsättningsplanen eller en plan som ersätter den eller deltagande i service.
Arbets- och näringsministeriet
-
En företagare kan ansöka om stöd för ensamföretagare och utkomstskydd för arbetslösa. Dessa sammanjämkas inte, dvs. att få det ena stödet påverkar inte om man får det andra eller dess belopp.
Arbets- och näringsministeriet
-
Jo, det är möjligt att ansöka om stöd även om man har fått stöd för sin företagsverksamhet.
Arbets- och näringsministeriet
-
Ett arbetsmarknadspolitiskt utlåtande ska ges utan dröjsmål, men inom högst 30 dagar från det att sökanden sände den redogörelse som behövs för utlåtandet eller från det att tidsfristen för lämnandet av redogörelsen gick ut. Arbets- och näringsbyråns utlåtande kan läsas i arbets- och näringsbyråns webbtjänst Mina e-tjänster.
Arbets- och näringsministeriet
-
Arbets- och näringsbyråerna och Folkpensionsanstalten uppdaterar informationen om coronavirusets konsekvenser på sina webbplatser.
- Arbets- och näringstjänster för personkunder under coronavirusutbrottet
- Arbets- och näringstjänster: Viktig information för företagare som anmäler sig som arbetssökande
- FPA: Temporär arbetslöshetsförmån för företagare
- TYJ: Frågor och svar om permitteringar och corona
Arbets- och näringsministeriet
-
Arbets- och näringsbyrån kontaktar företagaren, om företagaren på grund av coronaläget ännu inte har sysselsatt sig i sin företagsverksamhet eller om företagarens situation i övrigt inte har förändrats från och med den 1 januari 2021.
- Mer information på FPA:s webbplats (på finska)
Arbets- och näringsförvaltningen informerar under hösten om situationen från och med den 1 januari 2021.
Uppdaterad 8.1.2021 kl. 9.19