- Frågor och svar
- Frågor och svar om coronavirus och finansiering för företag
- Frågor och svar: Corona och arbetskraftens rörlighet
- Frågor och svar: Corona och konsumenter
- Frågor och svar om nedstängningen av restauranger
- Frågor och svar: Coronaviruset och arbetslivet
- Frågor och svar om energi och försörjningsberedskap
- Frågor och svar: Corona och arbetsplikt inom hälso- och sjukvården
- Frågor och svår: Corona och säsongsarbete
- Frågor och svar om företagares rätt till utkomstskydd för arbetslösa
- Frågor och svar om stödet för ensamföretagare
- Frågor och svar om försörjningsberedskapen
- Frågor och svar: Corona och resor till Finland
- Anvisningar för företag med anledning av co-ronavirusutbrottet
- Resande i coronavirussituation
- Coronavirusets konsekvenser för sysselsättningsläget
- Anvisningar för kommuner för ansökan om statsunderstöd i syfte att stödja ensamföretagare och ordna ansökan
- Internationella utredningar om coronavirusets konsekvenser
-
Till förplägnadsföretag hör bl.a. kaféer, restauranger, barer, nattklubbar som är öppna för allmänheten. Den tidsbegränsade stängningen gäller även kaféer och restauranger som finns i anslutning till någon annan verksamhet, såsom bensinstationer eller innanför butiken.
Stängningsåtgärderna gäller förplägnadsrörelser i områden där coronavirusepidemin är i spridnings- eller accelerationsfasen. Stängningen gäller inte förplägnadsrörelser i områden där en epidemi förekommer på basnivå.
Arbets- och näringsministeriet
-
Stängningen av restauranger gäller inte personalrestauranger där måltiderna har ordnats för sammanslutningens egen personal eller annars för en begränsad personkrets. Det väsentliga är alltså huruvida restaurangen är öppen för utomstående eller endast för en begränsad personkrets.
Matsalar i ålderdomshem, sjukhus, garnisoner, fängelser, daghem och skolor och andra personalmatsalar som är stängda för utomstående kan också i fortsättningen hållas öppna. De ska dock iaktta andra begränsningar som har föreskrivits på grund av coronaepidemin.
Arbets- och näringsministeriet
-
Lagstiftningen hindrar inte att restaurangen ändrar sitt verksamhetskoncept till en personalrestaurang som tillhandahåller mat endast till en viss begränsad personkrets.
I detta sammanhang är det dock bra att se till att ändringen av verksamhetsmodellen genomförs på ett transparent sätt för kunderna och inte ger intryck av att de som ansöker om att bli olika kunder behandlas på ett diskriminerande sätt i situationen.
Arbets- och näringsministeriet
-
Enligt regeringens proposition gäller stängningen alla förplägnadsrörelser som är öppna för allmänheten. Således omfattas också restauranger och kaféer vid servicestationer av stängningen, och inget undantag har gjorts för dem.
Stängningen förpliktar inte till att stänga hela servicestationen, utan den gäller endast kundernas måltider i restaurangutrymmen. Restaurangerna kan fortfarande sälja mat för avhämtning till kunderna, och bensinstationernas eventuella butiker och sanitetsutrymmen kan vara öppna.
Arbets- och näringsministeriet
-
Restauranger och kaféer kan under stängningen sälja sådan mat eller dryck som avnjuts någon annanstans. eller leverera portionerna antingen själva eller via andra tjänsteleverantörer till kunden.
Kunden kan också själv sammanställa sin matportion från en buffé.
Kunden får inte stanna vid ett bord inne i ett café eller en restaurang eller på terrassen för att avnjuta portioner eller drycker, utan de ska ätas och drickas på annat håll.
Försäljningen för avhämtning ska ordnas så att kontakter som medför smittorisk inte kan uppstå när maten avhämtas.
Arbets- och näringsministeriet
-
Alkoholdrycker får inte säljas till kunder i restauranger för förtäring på plats. I Finland finns några hundra restauranger som har ansökt om detaljhandelstillstånd för alkoholförsäljning. Dessa rörelser får även i framtiden sälja alkoholdrycker som innehåller högst 5,5 volymprocent etylalkohol och som kunden kan ta med sig med beaktande av bestämmelserna i alkohollagen. Restaurangernas detaljhandelsverksamhet jämställs med matbutikernas alkoholförsäljning.
Arbets- och näringsministeriet
-
Klassificeringen av områdena i epidemins basnivå, samhällsspridning och accelerationsfas baserar sig på social- och hälsovårdsministeriets handlingsplan för en hybridstrategi för att stävja coronaviruset.
Tillämpningsområdet för de begränsningar som tillämpas med stöd av både lagen om smittsamma sjukdomar och lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet bestäms särskilt i enlighet med dessa epidemiologiska situationer genom förordning av statsrådet. Se svaret på frågan ”Hur vet företaget om det är skyldigt att stänga sina kundutrymmen eller om det omfattas av begränsningarna”.
Arbets- och näringsministeriet
-
I statsrådets förordning finns bestämmelser om de landskap inom vilkas område skyldigheten att stänga kundutrymmena gäller.
Den temporära stängningen gäller alla företag inom förplägnadsbranschen i områden där det är nödvändigt att förhindra att epidemin accelererar, dvs. i områden där coronavirusepidemin sprids och accelererar.
Arbets- och näringsministeriet
-
Den temporära stängningen av restaurangerna och företagen inom förplägnadsbranschen är en åtgärd där regeringen strävar efter att förhindra att coronaepidemin accelererar snabbt och att nya mer smittsamma virusvarianter sprids. Regeringens proposition baserar sig på ett beslut i vilket det konstateras att det råder undantagsförhållanden i Finland.
På restauranger, caféer och serveringsställen är det sociala umgänget tätt och viruset som sprids som droppsmitta sprider sig känsligt. Dessutom påskyndar det muterade coronaviruset epidemin avsevärt.
Det är fortfarande tillåtet att sälja mat och dryck för avhämtning, antingen direkt till kunden eller levererad på olika sätt.
Arbets- och näringsministeriet
-
Nedstängningen av restauranger ska fortsätta fram till den 18 april.
I statsrådets förordning finns bestämmelser om de landskap inom vilkas område skyldigheten att stänga kundutrymmena gäller. Statsrådet är enligt lagen skyldigt att ändra förordningen, om en stängning inte längre är nödvändig i landskapet.
Uppdaterad 28.3.2021 kl. 16.52Arbets- och näringsministeriet
-
Bestämmelser om de landskap där den temporära nedstängningen är i kraft utfärdas genom förordning av statsrådet. Nedstängningsåtgärderna berör cirka 11 500 företag.
Enligt Statistikcentralens uppgifter uppgick antalet företag som bedriver förplägnadsverksamhet i hela Finland år 2019 till sammanlagt 13 473 och omsättningen till 6 390 miljoner euro. Det fanns cirka 60 519 anställda inom branschen.
Förplägnadsbranschen är koncentrerad till Nyland: där finns 35 procent av hela landets företag i branschen, där arbetar 42 procent av de anställda vid företagen i branschen och till Nyland är 43 procent av omsättningen koncentrerad. Härnäst kommer Birkaland och Egentliga Finland med en andel på cirka tio procent var.
Uppdaterad 8.4.2021 kl. 17.26Arbets- och näringsministeriet
-
- Läs mer på regionförvaltningsverkets webbplats
- Läs mer på social- och hälsovårdsministeriets webbplats
Arbets- och näringsministeriet
-
Nedstängningen av restauranger ska fortsätta fram till den 18 april om det inte särskilt föreskrivs om en fortsättning genom lag. Bestämmelser om stängningen finns i lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet.
Uppdaterad 28.3.2021 kl. 16.56Arbets- och näringsministeriet
-
Den temporära nedstängningen gäller företag inom förplägnadsbranschen i områden där det är nödvändigt att förhindra att epidemin accelererar.
Förplägnadsrörelserna ska hållas stängda för kunder i följande landskap från och med 9.4. fram till 18.4.:
- Nyland
- Egentliga Finland
- Satakunta
- Egentliga Tavastland
- Birkaland
- Päijänne-Tavastland
- Kymmenedalen
- Södra Karelen
- Södra Savolax
- Norra Savolax
- Norra Karelen
- Mellersta Finland
- Österbotten.
Stängningen gäller inte Åland, Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland och Norra Österbotten.
Se också begränsningar av restaurangernas verksamhet enligt landskap
I dessa områden ska förplägnadsrörelserna iaktta lagen om smittsamma sjukdomar och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den.
Statsrådet är enligt lagen skyldigt att ändra förordningen, om det regionala epidemiläget förändras och nedstängningen inte längre är nödvändig i något område.
Uppdaterad 8.4.2021 kl. 17.27Arbets- och näringsministeriet
-
Tillsynen över förplägnadsrörelsers skyldighet att stänga hör till polisen, som i praktiken utövar tillsyn vid sidan av sin egen fältövervakning. Polisen ska i fråga om övervakningen av stängningen ha tillgång till de tvångsmedel som ingår i lagen, om skyldigheten inte fullgörs.
I de områden där förplägnadsrörelserna fortfarande kan vara öppna ankommer övervakningen av de förpliktelser till följd av coronapandemin som gäller förplägnadsrörelser på regionförvaltningsverken.
Arbets- och näringsministeriet