- coronaviruset
- Frågor och svar
- Frågor och svar om coronavirus och finansiering för företag
- Frågor och svar: Corona och konsumenter
- Frågor och svar: Corona och arbetskraftens rörlighet
- Frågor och svar: Coronaviruset och arbetslivet
- Frågor och svar om energi och försörjningsberedskap
- Frågor och svar: Corona och arbetsplikt inom hälso- och sjukvården
- Frågor och svår: Corona och säsongsarbete
- Frågor och svar om företagares rätt till utkomstskydd för arbetslösa
- Frågor och svar om stödet för ensamföretagare
- Frågor och svar om försörjningsberedskapen
- Frågor och svar om stöd och gottgörelse till restauranger
- Frågor och svar: Corona och resor till Finland
- Coronavirusets konsekvenser för sysselsättningsläget
- Anvisningar för företag med anledning av co-ronavirusutbrottet
- Anvisningar för kommuner för ansökan om statsunderstöd i syfte att stödja ensamföretagare och ordna ansökan
- Internationella utredningar om coronavirusets konsekvenser
- Resande i coronavirussituation
- Frågor och svar
- Pressmeddelanden
- Nyheter
- Blogg
- Sociala medier och webbsändningar
- Anbudsförfrågningar och begärda utlåtanden
- Beställ material
Frågor och svar om stödet för ensamföretagare
Arbets- och näringsministeriet och Kommunförbundet har tillsammans beskrivit närmare syftet med förordningen och preciserat anvisningen. På denna webbplats har samlats särskilt frågor som bidrar till att säkerställa en jämlik behandling av företagarna. Eftersom det inte är möjligt att kommentera enskilda situationer under frågor och svar, ska den sökande av stödet för ensamföretagare vid tilläggsfrågor kontakta kommunen.
-
Stöd kan också beviljas nya företagare. Om en ensamföretagare på heltid ännu inte har en gällande FöPL-försäkring, ska han eller hon kunna påvisa en årlig företagarinkomst eller fakturering på 20 000 euro.
Om företagaren nyligen har inlett sin verksamhet och ännu inte har tecknat en FöPL-försäkring, ska företagaren kunna visa att omsättningen uppgår till 20 000 euro per år. Detta anvisas på basis av företagarinkomst eller fakturering enligt verksamhetens början (minst en månad) (bokföring, kontoutdrag osv.)
Om det ännu inte har uppkommit tillräckligt med omsättning, kan frågan bedömas från fall till fall på grundval av framlagda bevis. Ett eventuellt bevis kan beroende på verksamheten vara till exempel beställningar, bokningar eller avtal. Det räcker inte med bara en affärsplan eller motsvarande. Dessa principer kan tillämpas vid bedömningen av huruvida försäljningsintäkterna och kundfordringarna efter 16.3.2020 har minskat med minst 30 procent på grund av coronavirusepidemin.
-
Företagsverksamhetens heltidsverksamhet bedöms utifrån den gällande FöPL-försäkringen och omsättningen. Övriga biinkomster påverkar inte stödberättigande. Stöd beviljas också företagare som fortfarande uppfyller de allmänna förutsättningarna för att få stöd (till exempel minskad affärsomsättning och lönsam affärsomsättning), men som på grund av epidemin har sökt sig till lönearbete efter 16.3.
-
Om det är fråga om ett företag där det finns flera personer i företagarställning som de facto arbetar i företaget i fråga, kan de ansöka om coronafinansiering hos NTM-centralen.
-
Företagsverksamhetens juridiska form och finansieringssätt inverkar inte på stödet för ensamföretagare. Det kan alltså beviljas för alla företagsformer under vilka en ensamföretagare kan verka, dvs. privata näringsidkare, firmor, kommanditbolag, aktiebolag eller andelslag. Understöd kan också beviljas s.k. lättföretagare som sysselsätter sig själv och arbetar företagarmässigt utan att grunda ett eget företag. Företagare på frilansbasis kan få stöd när företagaren har verksamhet i någon av ovanstående företagsformer.
-
Stödet för ensamföretagare är avsett för den som bedriver företagsverksamhet på heltid. Med företagande på heltid avses att företagaren är registrerad enligt FöPL eller att den sökande kan påvisa att den årliga (skattepliktiga) inkomsten eller faktureringen omfattar minst 20 000 euro. Verksamhetens juridiska form och finansieringssätt inverkar inte på stödet.
Den som räknas som ensamföretagare på heltid kan få vilken som helst pension, bara han eller hon uppfyller övriga villkor för stödet. Erhållande av pension utgör inte hinder för beviljande av stödet för ensamföretagare när de övriga villkoren uppfylls.
Med ensamföretagare avses en företagare som ensam bedriver ekonomisk verksamhet och som inte har anställd arbetskraft. Huruvida man är ensamföretagare avgörs enligt den sökandes situation vid tidpunkten för ansökan. Om ensamföretagaren har arbetstagare i anställningsförhållande (också kortsiktigt eller permitterade eller moderskaps- eller föräldralediga), omfattas företagaren av närings-, trafik- och miljöcentralernas tjänster enligt en avtalad arbetsfördelning. Om arbetstagaren inte har anställd arbetskraft i arbetsförhållande är han eller hon ensamföretagare och kan ansöka om stöd för ensamföretagare hos kommunen. Om företagaren har sagt upp sina anställda och vid tidpunkten för ansökan inte sysselsätter andra utöver sig själv, betraktas han eller hon som en ensamföretagare.
-
Villkoret för att få stöd är att
- ensamföretagarens ekonomi och omsättning har försvagats efter den 16 mars 2020 på grund av coronavirusepidemin och att företagaren anses ha förutsättningar för lönsam affärsverksamhet.
- Det ekonomiska läget anses ha försämrats om företagets försäljningsintäkter och kundfordringar har sjunkit med över 30 procent efter 16.3.2020. Intäkterna bedöms enligt det månatliga bokslutet för 2020 eller kontoutdragen. Om minskningen av försäljningsintäkterna sker eller kan verifieras senare, är det möjligt för den sökande att ansöka om understöd till och med 30.9.
- I en säsongsbetonad affärsverksamhet jämförs dessa med utvecklingen för försäljningsintäkterna från den föregående säsongen. Vid beslutsfattandet förlitar man sig på företagarens anmälan på ansökningsblanketten och den kopia av bokföringen och/eller kontoutdraget som skickats i samband med ansökan eller ett dokument som lämnats skriftligen och av vilket på annat sätt framgår minskningen av försäljningsintäkterna med 30 % eller mer.
- Det bedöms att det finns förutsättningar för lönsam verksamhet.
- Utgångspunkten för lönsam verksamhet är att det av bokslutet för 2019 eller den lämnade skattedeklarationen framgår att resultatet för räkenskapsperioden har varit positivt. Om resultatet har varit negativt på grund av att företaget haft större avskrivningar än normalt eller att man har betalat lön till sig själv, tolkas resultatet som positivt.
- Som en del av bedömningen av förutsättningarna för lönsam verksamhet ska det utredas om företaget har haft skatteskulder redan före coronaepidemin. Kommunerna ber företagaren att lämna in ett intyg över skatteskulder. Företagare kan kontrollera sina skatteskulder från företagsdatasystemet (YTJ), med undantag för ensamföretagare med firma som använder tjänsten MinSkatt. Om en företagare har skatteskuld, ska han eller hon ha en av Skatteförvaltningen godkänd plan för betalning av skatteskulden eller annan godkänd plan t.ex. en plan i fråga om utsökning eller företagaren ska kunna visa att en inlämnad ansökan om betalningsarrangemang har gjorts. I fråga om mindre skatteskulder kan beviljandet av stöd ske enligt prövning. Kommunerna ger närmare anvisningar om hur de handlar i fråga om skatteskulder.
- Om företagarens försäkring och det material som företagaren har lämnat in är motstridiga kan ombeds den sökande lämna tilläggsinformation. Vid bedömningen av om verksamheten varit lönsam kan ensamföretagarens utredning om en exceptionell situation 2019 beaktas. Om företagsverksamheten har inletts efter den 31 december 2019 ska någon annan tillförlitlig utredning lämnas (kopia av bokföringen och kontoutdraget). Ensamföretagaren får inte vara i ekonomiska svårigheter.
- Understödet är statligt stöd av mindre betydelse (de minimis-stöd) och förutsättningen är att de minimis-stödet för företagare inte har överstigit 200 000 euro under tre på varandra följande beskattningsår. Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse.
Det understöd som kommunen beviljar är beroende av prövning. Den som beviljar stödet, dvs. kommunen, överväger om villkoren för stödet uppfylls.
- ensamföretagarens ekonomi och omsättning har försvagats efter den 16 mars 2020 på grund av coronavirusepidemin och att företagaren anses ha förutsättningar för lönsam affärsverksamhet.
-
Stödet för ensamföretagare är en ersättning av engångsnatur på 2000 euro som beviljas för kostnader som föranleds av ensamföretagares företagsverksamhet. Sådana kostnader är till exempel kostnader för lokaler och utrustning som skaffats för företagsverksamheten samt bokförings- och kontorsutgifter. Lön eller inkomst som företagaren lyft för sig själv räknas inte in i kostnaderna, men stödet kan användas för alla andra kostnader.
-
Ensamföretagare på heltid kan ansöka om stöd oberoende av hur företaget finansieras. Ägare kan inte ansöka om stöd för ensamföretagare, om de inte är ensamföretagare på heltid.
-
Ensamföretagare ska söka stödet i företagets hemkommun, dvs. i den kommun för företaget som angetts i företags- och organisationsregistret. Kommunerna informerar företagare om när stödet utlyses för ansökan.
-
Stödet för ensamföretagare beviljas företagare från fall till fall. Om ensamföretagaren har flera företag där han eller hon är den enda arbetstagaren beviljas understöd till det företag där företagaren arbetar på heltid.
-
En företagare kan ansöka om stöd en gång via ett företag, men inte för alla företag.
-
Avsikten är inte att samtidigt använda stöd avsedda för att företag ska klara sig genom coronaepidemin. Det är inte möjligt att bevilja stödet två gånger för samma ändamål. Stödet för ensamföretagare beviljas av kommunen, för de som sysselsätter 1–5 personer av NTM-centralerna och för större företag av Business Finland. I början av Business Finlands räntestöd (19.3–27.3) hade den som ansöker om finansiering inte ålagts någon begränsning i fråga om antalet anställda. Om en ensamföretagare då har ansökt om och fått stöd från Business Finland, är han eller hon inte längre berättigad till stöd för ensamföretagare. Om en ensamföretagare tidigare har fått stöd avsett för annat än coronavirusläget, görs prövningen av stöd normalt, bland annat med beaktande av de minimis-författningarna.
Uppdaterad 29.10.2020 kl. 8.32 -
Startpeng är inte ett överlappande stöd med stödet för ensamföretagare eftersom startpengen tryggar företagarens utkomst under den tid som startandet och etableringen av företagsverksamheten uppskattas ta. Stödet för ensamföretagare är avsett för kostnader för lokaler och utrustning som skaffats för företagsverksamheten samt bokförings- och övriga kontorsutgifter. En företagare kan alltså få både startpeng och stöd för ensamföretagare.
-
Stödet för ensamföretagare utgör skattepliktigt stöd för mottagaren. Kommunerna anmäler stödet direkt till skattemyndigheten.
-
En företagare kan ansöka om både stöd för ensamföretagare och utkomstskydd för arbetslösa. Dessa sammanjämkas inte, dvs. om man får det ena stödet påverkas inte det andra stödet eller stödbeloppet.
-
Stöd för ensamföretagare kan inte beviljas pälsdjursuppfödare eftersom de minimis-förordningen inte tillämpas på primärproduktion. De minimis-förordningen tillämpas inom alla branscher med undantag för primärproduktion inom jordbruket samt fiskeri och vattenbruk, för vilka det finns egna de minimis-bestämmelser. Dessutom tillämpas förordningen i begränsad utsträckning på företag som är verksamma inom förädling och saluföring av jordbruksprodukter. Pälsdjursuppfödare, liksom även andra lantbruksföretagare, kan ansöka om statsborgen för likviditetslån vars ansökan pågår för närvarande. Finnvera kan också gå i borgen för lån, se föregående fråga.
-
Med stöd av nedanstående kan stöd inte beviljas för lantbrukets kompletterande näringsgrenar:
I förordningen avses med ensamföretagare en företagare som på heltid och ensam bedriver ekonomisk verksamhet i Finland, oavsett verksamhetens rättsliga form och hur den finansieras.
Definitionen av företag motsvarar definitionen av företag i EU:s bestämmelser om statligt stöd. I Finland är största delen av mottagarna av stöd som beviljats för ekonomisk verksamhet registrerade i företags- och organisationsdatabasen. Definitionen av företag i EU:s bestämmelser om statligt stöd inbegriper också stöd för ekonomisk verksamhet som beviljas personer. Också i lagen om allmänna förutsättningar för stöd som beviljas för ekonomisk verksamhet (429/2016) motsvarar begreppet ekonomisk verksamhet definitionen enligt EU-bestämmelserna om statligt stöd. Med företag avses enheter som bedriver ekonomisk verksamhet, oavsett deras rättsliga form och hur de finansieras.
Som ensamföretagare definieras en företagare eller yrkesutövare som inte har anställd arbetskraft (inklusive företagare på frilansbasis). I företaget kan det finnas flera personer i företagarställning som alltså inte är i löntagarställning, dvs. i anställningsförhållande, men inte nödvändigtvis en enda person i arbetsavtalsförhållande.
En privatföretagares binäring tolkas som ensamföretagare som bisyssla, vilket inte berättigar till stöd.
Om en ensamföretagare har flera företag, kan han eller hon ansöka om statsunderstöd endast för ett företag där han eller hon är verksam på heltid. Om det är fråga om ett företag där det finns flera personer i företagarställning som de facto arbetar i företaget i fråga, kan de ansöka om finansiering hos NTM-centralen.
Av en ensamföretagare på heltid förutsätts att företagaren har en företagarpensionsförsäkring (FöPL-försäkringsnummer) eller att sökanden (t.ex. ett företag som har inlett sin verksamhet för mindre än 6 månader sedan) kan visa upp en företagarinkomst eller fakturering på åtminstone 20 000 euro per år.
Lantbruksföretagare omfattas av LFöPL. Understödet för ensamföretagare baserar sig på de minimis-förordningen. De minimis-förordningen tillämpas inom alla branscher med undantag för primärproduktion inom jordbruket samt fiskeri och vattenbruk, för vilka det finns egna de minimis-bestämmelser. Dessutom tillämpas förordningen i begränsad utsträckning på företag som är verksamma inom förädling och saluföring av jordbruksprodukter.
Lantbruksföretagare kan ansöka om statsborgen för likviditetslån vars ansökan pågår för närvarande. Finnvera kan också gå i borgen för lån.
Jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande: Man bereder sig på att lindra gårdarnas svåra situation genom statsborgen för lån
Livsmedelsverket: Statsborgen till gårdar med betalningssvårigheter
Jord- och skogsbruksministeriet utreder stöd för lantbruksföretagare.
-
För att ansöka om stöd ska en ensamföretagare på heltid ha en pensionsförsäkring för företagare eller så ska han eller hon kunna visa upp en årlig företagarinkomst eller fakturering på minst 20 000 euro. Kravet på en företagares pensionsförsäkring innebär att företagaren ska ha en gällande pensionsförsäkring för företagare (FöPL-försäkring) som företagare.
-
För att ansöka om stöd ska en blankett, som företagets hemort tillhandahåller, fyllas i med följande uppgifter:
- Basuppgifter om sökanden
- Beskrivning av verksamheten
- De de minimis-stöd som den sökande fått tidigare under det pågående året och de två föregående beskattningsåren
- En plan för stabilisering av verksamheten (hur företagaren ämnar använda det stöd som han eller hon fått).
Följande bilagor ska bifogas till ansökan:
- Bokslutet för 2019 / senaste bokslutet eller skattedeklarationen för 2019 / senaste skattedeklarationen
- Kopior av bokföringen och / eller kontoutdragen för att verifiera hur försäljningen och kostnaderna har utvecklats 2020
- Ett intyg över skatteskulder och om företaget har en skatteskuld, uppgift om en av Skatteförvaltningen godkänd plan för att betala skatteskulden uppgift om en motsvarande plan i fråga om utsökning eller uppgift om en ansökan om betalningsarrangemang för skatteskulden.
Företagaren ska vid ansökan om stöd försäkra att uppgifterna är riktiga. Om företagaren gör bokföringen själv, behöver uppgifterna inte vara bestyrkta av bokföraren, men företagaren ska försäkra att de är riktiga.
Kommunerna informerar företagare om hur och var blanketten kan fyllas i och vart den ska sändas.
-
Ett avtal mellan kommunen och företagaren uppstår när kommunen fattar ett beslut om stöd och företagaren godkänner villkoren för beviljandet av stödet.
-
Uppgiften är frivillig för kommunerna, men vid beredningen kommer arbets- och näringsministeriet att säkerställa att ensamföretagarna inte blir utan stöd. Kommunerna kan också samarbeta vid beviljandet av stöd. Kommunerna informerar företagare om var och när de kan ansöka om stöd.
-
Kommunerna informerar företagare närmare om när ansökan inleds. Kommunerna kommer att ge närmare anvisningar om tidtabellen.
-
Nej.
-
Kommunerna ska inleda ansökan för ensamföretagare så snart som möjligt. Kommunerna får organisera ansökan på det sätt de anser lämpligt, antingen elektroniskt eller med pappersblanketter. Kommunerna behandlar ansökningarna i den ordning som de kommer in.
Frågor och svar om hur man ansöker om statsunderstöd och hur man ordnar ansökningen för ensamföretagare
-
I regeringens ramförhandlingar ökades stödet för ensamföretagare med 150 miljoner euro, därmed finns det totalt 250 miljoner i stöd. Kommunerna behandlar ansökningarna i den ordning som de kommer in.
-
Kommunen kan ansöka i enlighet med den ursprungliga summa som funnits i bilaga 2. Arbets- och näringsministeriet kommer att fatta beslut om betalningsposter så att de kan delas med 2 000 €, varmed den beslutade summan av denna anledning kan avvika något från siffrorna i den ursprungliga tabellen.
-
Arbets- och näringsministeriet kommer att höra sig för hos kommunerna om den faktiska användningen av finansieringen under tiden för understödet, dock så att begäran om rapportering synkroniseras med Kommunförbundet för att undvika överlappande enkäter.
-
Kommunförbundet har utarbetat en mall för beslut om understöd till ensamföretagare.
-
Vid beslut om statsunderstöd som har fattats före 29.4.2020 betalas 20 % av understödsbeloppet i förskott i och med beslutet. Återstående 80 % betalas i maj enligt en tidtabell som preciseras.
Vid beslut om statsunderstöd som fattats före 29.4.2020 betalas hela stödbeloppet i förskott en gång till kommunen.
Kommunerna får pengarna på kontot inom 2–3 dagar efter beslutet. Kommunerna ska lämna aktuella uppgifter (bankkontakt- och referensuppgifter) på sin ansökningsblankett.
-
Kommunen kan om den så vill inleda ansökningsprocessen, beslutsfattandet och utbetalningen på egen risk. Arbets- och näringsministeriets beslut är i kraft med förbehåll tills tilläggsbudgeten träder i kraft i maj.
-
Jo, kommunerna ansöker om sin andel en gång och den baserar sig på det totala understödet på 250 miljoner till kommunerna för att stödja ensamföretagare.
-
Uppgiften är frivillig för kommunerna och därmed ersätter arbets- och näringsministeriet inte kostnader för beviljandet.
-
Ansökningarna ska behandlas i den ordning som de kommer in för att säkerställa att de sökande behandlas likvärdigt. Arbets- och näringsministeriet följer upp att finansieringen är tillräcklig.
-
Man ska fatta ett förvaltnings-/tjänsteinnehavarbeslut i vilket ändring kan sökas när stöd inte beviljas.
-
Ansökningsblanketten för ensamföretagare 9.4 är slutlig. Ansökan kallas för utkast för att företagare av misstag inte ska använda den ansökan som finns på arbets- och näringsministeriets webbplats, utan ansökan styrs alltid i enlighet med kommunens anvisningar.
-
Kommunerna beslutar själva hur de ordnar ansökan om stöd för ensamföretagare. Om stark autentisering saknas, ska den sökandes identitet bestyrkas på annat sätt.
-
Kommunerna skickar ansökningarna om understöd till ministeriets e-post [email protected] senast 29.5.2020.
-
Det är inte obligatoriskt med ett referensnummer i kommunens ansökan utan kommunen kan själv välja genomförandesätt enligt den egna bokföringens behov.
-
Stödbeslutet är offentligt.
I beslutet ska inte ingå affärs- och yrkeshemligheter och andra sekretessbelagda uppgifter som ansökan kan innehålla.