- Lagberedning
- Projektsökning
- Aktuella utvecklingsprojekt
- Färdplaner för ett koldioxidsnålt samhälle 2035
- Kommunförsök med sysselsättning
- Talent Boost
- Den nationella färdplanen för forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet
- Digitalisering av företagens affärsverksamhet
- Projektet Tillstånd och tillsyn
- Ministerarbetsgruppen för främjande av sysselsättningen
- EU4FairWork-kampanj
- Framtidsredogörelse för handeln
- Finansieringsekosystem för hållbar utveckling
-
Talent Boost är ett förvaltningsövergripande åtgärdsprogram för att främja lockandet av internationella experter till Finland, invandringen av dem och att de stannar i landet. Målet med programmet är att göra Finland bättre känt och mer lockande för internationella talanger och att kanalisera expertisen hos dem som redan finns i Finland för att stödja företagens tillväxt och internationalisering samt innovationsverksamheten. Programmet strävar efter att stärka arbetsmarknadens öppenhet och attraktivitet för internationella experter. Talent Boost bildar en nationell samarbetsplattform för utveckling av tjänster som hänför sig till internationella experter.
Genom programmet samordnas sysselsättnings-, närings-, innovations-, utbildnings- och invandringspolitiken för att stärka tillgången till kunnig arbetskraft, matchningen av arbetsmarknaden, tillväxten och internationaliseringen såväl i fråga om företag som inom forskning, utveckling och innovationer, lockandet av investeringar, sysselsättningen i Finland av utländska studerande, forskare och experter som flyttat som make eller maka samt arbetsgivarnas kunskaper om rekrytering och mångfald.
-
Med internationella talanger avses invandrare eller finländska återflyttare som har kompetens, internationell erfarenhet och expertis samt nätverk som kan tillföra näringslivet ett mervärde och svara på arbetskraftsbehovet. De kan vara till exempel utländska studerande, forskare, expater, personer som flyttat till Finland som maka eller make, eller återflyttare. Det har ingen betydelse varför man har kommit till landet, utan kompetensen avgör. Även personer som flyttat till Finland av humanitära orsaker kan vara internationella talanger.
-
Tillgången till kompetent arbetskraft har i olika utredningar identifierats som en av de finländska företagens största utmaningar när det gäller tillväxt och internationalisering. Företagen behöver mer kompetens än vad som står till buds i Finland.
Vi har redan hela branscher där tillväxten är hotad på grund av bristen på kompetent arbetskraft: till exempel IKT-branschen behöver redan nu tusentals nya förmågor. Bristen på kompetent arbetskraft inom social- och hälsovården förvärras i och med att befolkningen åldras.
För att kunna nå toppen inom sina respektive områden måste de finländska företagen, högskolorna och innovationsaktörerna kunna locka de bästa eller mest potentiella medarbetarna från olika länder. Detta är en förutsättning för vår innovationsverksamhet samt för att våra företag ska kunna växa och internationaliseras, och samtidigt också en förutsättning för att företagen ska kunna sysselsätta finländare.
Finland behöver fler internationella talanger också för att klara sig i den globala konkurrensen om investeringar. En mångkunnig och lätt tillgänglig arbetskraft är en av de främsta orsakerna för företag att investera i ett visst land eller en viss region.
-
De internationella talangerna tillför kunskap om målländerna, språkkunskap, internationella kontakter och nätverk. De har också ofta insikt i globala trender.
Inom organisationer som är öppna för internationella experter är expertpoolen global och de har möjlighet att konkurrera om världens bästa och mest potentiella experter.
Företagen kan dra nytta av internationella talanger i till exempel produktutvecklingen, inträdet på nya marknader och etableringen av kundkontakter i målländerna. Internationella talanger kan hjälpa företagen och innovationsaktörerna att hitta idéer och nya internationella partner samt stärka det tänkesätt som krävs i en global affärsverksamhet. Internationella talanger stärker finländska organisationers attraktionskraft också för finländska talanger som vill arbeta i mångkulturella och internationella team.
Internationell arbetskraft kan dessutom för sin del bidra till att avhjälpa bristen på arbetskraft.
-
Finland behöver experter. Kompetens har en allt större betydelse för ländernas konkurrensförmåga och konkurrensen om den är hård globalt sett. Lockandet av experter till Finland och att ha dem kvar här kräver förvaltningsövergripande samarbete, som Talent Boost ger ramarna för.
Syftet med programmet Talent Boost är att locka internationella talanger till Finland. Visserligen finns det redan internationella talanger i Finland, men deras expertis och nätverk nyttjas inte till fullo för företagens tillväxt och internationalisering eller innovationsverksamheten. Avsikten är att också få till stånd en ändring i detta.
Programmet Talent Boost syftar även till att väcka debatt om hur öppen den finländska arbetsmarknaden egentligen är. Attitydklimatet och principen om icke-diskriminering och mångfald i arbetslivet påverkar de internationella talangernas sysselsättning, deras vilja att stanna i Finland och hur attraktivt de tycker att Finland är.
-
Syfte: Utländska experter stärker sysselsättningsgraden i Finland, högskolornas internationalisering, företagens och forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhetens tillväxt, internationalisering och förnyelse samt möjligheterna att få investeringar i Finland.
Mål:- Finland är en internationellt attraktiv plats för arbete, studier och forskning.
- Arbetsgivarna kan och vill rekrytera internationella experter.
- De internationella experternas sakkunskap stärker finländska företags och organisationers internationalisering och förnyelse.
-
Talent Boost skapar en plattform för internationellt expertarbete både nationellt och regionalt. På det sättet förblir utvecklingsprojekten inte enbart enskilda övningar utan kopplas till den fortlöpande verksamheten. Befintliga tjänster för utnyttjande av internationell kompetens samlas ihop, eftersom servicefältet ur företagens och andra organisationers synvinkel är splittrat och oklart.
Till åtgärderna hör bl.a. att
- påskynda processerna för uppehållstillstånd på grund av arbete eller studier
- rikta kommunikationen om Finlandsbilden och den globala marknadsföringskommunikationen till experter med hjälp av konceptet #Finlandworks och webbplatsen Workinfinland.fi
- skapa en verksamhetsmodell för internationell rekrytering, inkl. identifiering av efterfrågan och utbud samt formulering av etiska principer
- göra etableringen i landet smidigare, bl.a. genom att utveckla myndighetstjänsterna
- utveckla företags- och myndighetstjänsterna så att de stöder internationell rekrytering
- uppmuntra företag att anställa internationella experter, t.ex. med hjälp av Business Finlands Talent Explorer-finansiering
- utveckla modeller för mentorskap och gemensam utveckling samt program för medföljande make eller maka
- öka arbetslivets mottaglighet och mångfald samt organisationernas interna förmåga att internationaliseras
- bekämpa grå ekonomi och utnyttjande av utländsk arbetskraft
-
I programmet ligger fokus dels på sådana experter som är väsentliga med tanke på företagens tillväxt och internationalisering samt spets- och tillväxtbranscherna inom forskning, utveckling och innovationer, dels på branscher där det råder brist på arbetskraft.
-
De internationella talanger som redan bor i Finland är fortfarande en potential som utnyttjas alltför sällan. I programmet utvecklas åtgärder för att effektivare föra samman företag och andra organisationer och internationella talanger, stöds arbetsplatsernas mångkulturella kompetens och uppmuntras företag att rekrytera internationella talanger för att stödja internationaliseringen. Dessutom utvecklar programmet samordnade tjänster för tillväxtcentrumen.
-
I verksamheten deltar de ministerier som är de viktigaste med tanke på temat (ANM, UKM, IM, UM, SRK, FM, SHM), städerna, Business Finland, arbets- och näringsförvaltningen och högskolorna. Dessutom förs en kontinuerlig dialog med företag och andra berörda grupper.
Arbets- och näringsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet ansvarar för samordningen av programmet. Ordförande för styrgruppen för programmet Talent Boost är arbets- och näringsministeriets kanslichef Jari Gustafsson och undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen.
-
Städernas roll är central eftersom en majoritet av de internationella experterna flyttar till stadsregionerna och betydelsen av den livsstil och en smidig vardag som orten erbjuder är stor när en expert överväger att flytta till ett annat land. Stadsregionerna har varit föregångare i det utvecklingsarbete som gäller internationella experter.
I åtgärdsprogrammet Talent Boost utvecklas samordnade servicemodeller för tillväxtcentrum.
För genomförandet av Talent Boost på regions- och stadsnivå har projekt inletts på olika håll i Finland:
- Åtta Tillväxt genom internationella talanger ESF/ERUF-projekt inleddes 2018
- Projekt som gäller internationella experter med finansiering från regionala innovativa försök (AIKO) i huvudstadsregionen, Tammerfors och Åbo.
- Pilotprojekt för tillväxttjänster vid närings-, trafik- och miljöcentralerna i Sydöstra Finland och Österbotten.
- ESF-projektet Kokka kohti Suomea, som inleddes i januari 2019
- Regionstadsprojektet för utnyttjande av internationaliseringen i tillgången på utländsk arbetskraft, som inleddes sommaren 2019
Därtill utvecklar de största städerna sitt utbud av tjänster på engelska, inkl. internationella skolor och småbarnspedagogik.
-
Under beredningen har i synnerhet Sveriges och Danmarks modeller varit aktuella. Statens tekniska forskningscentral genomförde ett forskningsprojekt i statsrådets regi, Maahanmuuttajat ja innovaatiotalous (Invandrare och innovationsekonomi). I projektet kartlades god praxis i Kanada, Danmark, Holland och Österrike när det gäller utnyttjande av internationell expertis i företagens tillväxt, internationalisering och innovationsverksamhet.
I Danmark är lockandet av talanger starkt kopplat till lockandet av investeringar. Nya Zeeland har i sin tur på ett lyckat sätt utnyttjat den synergi som uppstår i arbetet för att attrahera turister och talanger.
-
Konkurrensen om globala talanger blir allt hårdare världen över. Många länder har utarbetat program som syftar till att locka talanger (attraction) och att hålla dem kvar (retention). Finland har tillsvidare inga motsvarande program eller strategier på nationell nivå.
För närvarande tappar vi internationella talanger till andra länder, eftersom den finländska arbetsmarknaden, våra yrkesnätverk och businessekosystem fortfarande är alltför slutna.
-
Våra högskolor lockar tusentals internationella talanger till Finland – såväl forskare som utländska studerande. År 2017 var andelen utländska studerande av alla högskolestuderande 7,1% i Finland, vilket överskrider medeltalet i OECD-länderna. År 2018 inledde 2 671 nya utländska studerande sina studier vid universitet och 2 796 vid yrkeshögskolor i Finland (Statistikcentralen 05/2019). Över 4 900 internationella examensstuderande avlade högskoleexamen i Finland 2018. Över 500 av dessa examina var doktorsexamina. För att svara på behovet av arbetskraft bör allt fler som avlagt högskoleexamen i Finland få arbete i Finland. I och med Talent Boost intensifierar högskolorna samarbetet med företag och stadsregionernas företagsservice ända från marknadsföring till studerande till främjande av sysselsättningen efter utexamineringen.