-
Talent Boost är ett förvaltningsövergripande åtgärdsprogram för att främja lockandet av internationella experter till Finland, invandringen av dem och att de stannar i landet. Målet med programmet är att göra Finland bättre känt och mer lockande för internationella experter och att kanalisera expertisen hos dem som redan finns i Finland till stöd för företagens tillväxt och internationalisering samt innovationsverksamheten. Programmet strävar efter att stärka arbetsmarknadens öppenhet och attraktivitet för internationella experter. Talent Boost bildar en nationell samarbetsplattform för utveckling av tjänster som hänför sig till internationella experter.
Genom programmet samordnas sysselsättnings-, närings-, forsknings-, utbildnings-, innovations- och invandringspolitiken för att stärka tillgången på kompetent arbetskraft, matchningen på arbetsmarknaden, kvaliteten på företagens verksamhet och FoUI-verksamheten och internationaliseringen. Programmet ska dessutom främja lockandet av investeringar, göra det lättare för utländska studerande, forskare och personer som flyttat till Finland som make eller maka att bli sysselsatta samt främja arbetsgivarnas rekryterings- och mångfaldskompetens.
På grund av vår befolkningsstruktur behöver Finland invandring för att säkra arbetsmarknadens funktionsduglighet och välfärden. Coronaepidemin har påverkat arbetsmarknadens behov betydligt men pandemin ändrar inte befolkningsprognosen.
-
Med internationella experter avses invandrare eller finländska återflyttare som har kompetens, internationell erfarenhet och expertis samt nätverk som kan tillföra samhället och näringslivet ett mervärde och möta arbetskraftsbehovet. De kan vara till exempel utländska studerande, forskare, utsända arbetstagare, personer som flyttat till Finland som maka eller make, eller återflyttare. Det har ingen betydelse av vilken anledning man har kommit till landet, utan det är kompetensen som avgör. Även personer som flyttat till Finland av humanitära orsaker kan vara internationella experter.
-
Tillgången på kompetent arbetskraft har i olika utredningar identifierats som en av de finländska företagens största utmaningar när det gäller tillväxt och internationalisering i företagen. Företagen behöver fler experter, och dels experter inom olika specialområden, än vad som finns i Finland.
För att kunna nå toppen inom sina respektive områden måste de finländska aktörerna kunna locka de bästa experterna eller experterna med störst potential från olika länder. Det här gäller så väl företag och högskolor som innovationsaktörer.
Finland behöver fler internationella experter också för att klara sig i den globala konkurrensen om investeringar. En mångkunnig och lätt tillgänglig arbetskraft är en av de främsta orsakerna för företag att investera i ett visst land eller en viss region.
-
De internationella experterna tillför kunskap om målländerna, språkkunskap, internationella kontakter och nätverk. De har också ofta insikt i globala trender.
Inom organisationer som är öppna för internationella experter är expertpoolen global och de har möjlighet att konkurrera om världens bästa och mest potentiella experter.
Företagen kan dra nytta av internationella experter i till exempel produktutvecklingen, inträdet på nya marknader och etableringen av kundkontakter i målländerna. Internationella experter kan hjälpa företagen och innovationsaktörerna att hitta idéer och nya internationella partner samt stärka det tänkesätt som krävs i en global affärsverksamhet. Internationella experter stärker finländska organisationers attraktionskraft också för finländska expert som vill arbeta i mångkulturella och internationella team.
Internationell arbetskraft kan dessutom avhjälpa bristen på arbetskraft.
-
Finland behöver skickligt yrkesfolk. Kompetens har en allt större betydelse för främjandet av konkurrenskraften och konkurrensen om kompetens är hård globalt sett. Världen ligger öppen och kompetenta människor har otaliga valmöjligheter. För att locka experter till Finland, och få dem att stanna i Finland, krävs ett förvaltningsövergripande samarbete och Talent Boost ger ramarna för detta samarbete.
Syftet med Talent Boost är att programmet ska locka internationella experter till Finland och göra Finland mera känt ute i världen. Visserligen finns det redan internationella experter i Finland, men deras expertis och nätverk nyttjas inte till fullo för företagens tillväxt och internationalisering eller för innovationsverksamheten. Avsikten är att programmet ska få till stånd en förändring även i detta.
Programmet Talent Boost syftar även till att väcka debatt om hur öppen den finländska arbetsmarknaden egentligen är. Attitydklimatet och principen om icke-diskriminering och mångfald i arbetslivet påverkar sysselsättningen av internationella experter, deras vilja att stanna i Finland och hur attraktivt de tycker att Finland är.
-
Syfte: Utländska experter stärker sysselsättningsgraden i Finland, internationaliseringen av högskolorna, tillväxten i företagen och i forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten, internationalisering och förnyelse samt möjligheterna att få investeringar till Finland.
Mål:
1. Finland är en internationellt attraktiv plats för arbete, studier och forskning.
2. Arbetsgivarna kan och vill rekrytera internationella experter.
3. Den sakkunskap som de internationella experterna har stärker internationalisering och förnyelse i finländska företag och organisationer.
-
Talent Boost skapar en plattform för internationellt expertarbete både nationellt och regionalt och för finländska aktörer utomlands. På det här sättet förblir utvecklingsprojekten inte bara engångsföreteelser utan de etableras som en del av den bestående verksamheten och Team Finland-nätverket som samlar finländska aktörer ute i världen. Befintliga tjänster för utnyttjande av internationell kompetens samlas ihop, eftersom servicefältet ur företagens och andra organisationers synvinkel är splittrat och oklart.
Till åtgärderna hör bland annat att
• påskynda processerna för uppehållstillstånd på grund av arbete eller studier
• rikta kommunikationen om Finlandsbilden och den globala marknadsföringskommunikationen till experter med hjälp av nätverket av beskickningar, konceptet #Finlandworks och webbplatsen Workinfinland.fi
• skapa en verksamhetsmodell för internationell rekrytering, inklusive identifiering av efterfrågan och utbud samt formulering av etiska principer
• göra etableringen i landet smidigare, bland annat genom att utveckla myndighetstjänsterna
• utveckla företags- och myndighetstjänsterna så att de stöder internationell rekrytering
• uppmuntra företag att anställa internationella experter, till exempel med hjälp av Talent Explorer-finansiering från Business Finland
• utveckla modeller för mentorskap och gemensam utveckling samt program för medföljande make eller maka
• öka arbetslivets mottaglighet och mångfald samt organisationernas interna förmåga att internationaliseras
• bekämpa grå ekonomi och utnyttjande av utländsk arbetskraft -
I programmet ligger fokus på experter som är väsentliga med tanke på företagens tillväxt och internationalisering samt spets- och tillväxtbranscherna inom forskning, utveckling och innovationer och på branscher där det råder brist på arbetskraft.
-
I programmet utvecklas åtgärder för att effektivare föra samman företag och andra organisationer och internationella experter, stödja arbetsplatsernas mångkulturella kompetens och uppmuntra företag att rekrytera internationella experter för att stödja internationaliseringen. Dessutom utvecklar programmet samordnade tjänster för tillväxtcentrumen.
-
I verksamheten deltar de ministerier som är de viktigaste med tanke på temat (ANM, UKM, IM, UM, SRK, FM, SHM), städerna, Business Finland, arbets- och näringsförvaltningen och högskolorna. Dessutom förs en kontinuerlig dialog med företag och andra berörda grupper.
Arbets- och näringsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet ansvarar för att samordna programmet. Ordförande för styrgruppen för programmet Talent Boost är arbets- och näringsministeriets kanslichef Raimo Luoma och undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen.
-
Programmet Talent Boost genomförs på olika håll i Finland i städer och kommuner av olika storlek. Utöver arbetsplatsen har den livsstil som orten kan erbjuda och att vardagen löper smidigt en stor betydelse när experter överväger att flytta till ett annat land. Stadsregionerna har varit föregångare i det utvecklingsarbete som gäller internationella experter.
-
Under beredningen har i synnerhet Sveriges och Danmarks modeller varit aktuella. Statens tekniska forskningscentral genomförde ett forskningsprojekt i statsrådets regi, Maahanmuuttajat ja innovaatiotalous (Invandrare och innovationsekonomi). I projektet kartlades god praxis i Kanada, Danmark, Holland och Österrike när det gäller utnyttjande av internationell expertis i företagens tillväxt, internationalisering och innovationsverksamhet.
För att utveckla åtgärdsprogrammet följer man den globala utvecklingen och bekantar sig med lösningar i andra länder. I slutet av 2020 slutfördes utredningsprojektet ”Talangattraktion och tillståndsprocesser – en internationell jämförelse”, vid statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet. I projektet undersöktes genom fallstudier Finlands möjligheter att locka internationella talanger samt gjordes en jämförelse mellan Finlands system för arbetsrelaterat uppehållstillstånd och motsvarande system i Danmark, Norge, Sverige och Nederländerna.
-
Finlands placering i den internationella konkurrensen om experter kan bedömas bland annat utifrån OECD:s mätare “The OECD Indicators of Talent Attractiveness” som jämför drag- och hållkraft ur högt utbildade arbetstagares (magistrar, doktorer), företagares och högskolestuderandes perspektiv.
2019 hamnade Finland på fjärde plats bland målgruppen studerande, men bland högt utbildade personer hamnade Finland på 17:e plats och på åttonde plats bland företagare. I den bredare studien Global Talent Competitivenes Index (GTCI) 2020 hamnade Finland på sjunde plats (av 132) när det gjordes en jämförelse av olika länders förmåga att frambringa topptalanger, locka dem från utlandet och få dem att stanna.Konkurrensen om internationella experter blir allt hårdare världen över. Många länder har utarbetat program som syftar till att locka experter (attraction) och att hålla dem kvar (retention). Finland har inte tidigare haft motsvarande program eller strategier på nationell nivå.
-
Våra högskolor lockar tusentals internationella talanger till Finland – såväl forskare som utländska studerande. 2019 utgjorde andelen utländska studerande 6,8 procent av alla högskolestuderande i Finland, vilket överskrider medeltalet i OECD-länderna. 2019 inledde 2 671 nya utländska studerande sina studier vid universitet och 2 796 vid yrkeshögskolor i Finland (Statistikcentralen 05/2019). Över 4 500 internationella examensstuderande avlade högskoleexamen i Finland 2019. Nästan 500 av dessa examina var doktorsexamina. För att möta behovet av arbetskraft bör allt fler som avlagt högskoleexamen i Finland få arbete i Finland. I och med Talent Boost intensifierar högskolorna samarbetet med företag och stadsregionernas företagsservice ända från marknadsföringen till studerande till främjandet av sysselsättningen efter utexamineringen.
I högskolornas internationaliseringsprogram som inleddes 2021 är Talent Boost-verksamheten den andra viktiga prioriteringen vid sidan av det globala programmet. Finansieringen av internationaliseringsprogrammet är en del av den strategiska finansiering som ingår i grundfinansieringen av högskolorna. Som Talent Boost-åtgärder utvecklas bland annat samarbetet mellan högskolor och företag, stöds integrationen av internationella studerande som kommit till Finland av olika anledningar genom att SIMHE-tjänsterna stärks samt genom att utbudet av S2-studier utvecklas och utökas. Utöver detta erhåller enskilda högskolor finansiering för att stärka och stödja den regionala Talent Hub-verksamheten.
-
Det gör det. Just nu är det cirka hälften av de internationella studerande som avlagt examen i Finland som hittar arbete i Finland, andelarna varierar mellan branscherna. Det finländska utbildningssystemet håller hög klass och det finns ett stort urval av examensutbildningar på engelska vid högskolorna. Syftet är att som en del av Talent Boost-verksamheten förbättra möjligheterna för internationella studerande att hitta arbete och bli integrerade i arbetslivet under studietiden, bland annat genom praktik och ett större utbud av utbildning i de inhemska språken. Det är bra att vara medveten om att man i många branscher behöver kunskaper i de inhemska språken för att få arbete.
-
När det handlar om att hitta arbete och bekanta sig med arbetslivet är åtgärder under studietiden viktiga. Praktikperioder och olika arbetslivsprojekt som ingår i studierna öppnar dörrar till arbetslivet och skapar mer samarbete mellan högskolorna och arbetslivet. Högskolornas karriärtjänster stöder studerandenas sysselsättning. Finländska arbetsgivare i både privata och offentliga sektorn har en viktig roll.
-
Ja, det är en förlust för Finland eftersom internationella studerande redan lockats till Finland och integrerats. Det är en förlust särskilt när en studerande har motivation att hitta arbete i Finland men inte hittar arbete som motsvarar examen trots flera försök. Enligt undersökningen Eurostudent (2020) vill 50 procent av de internationella studerande hitta arbete i Finland efter studierna och 40 procent är inte ännu helt säkra på sina planer. Internationella studerande innebär en stor potential för de finländska arbetsmarknaderna.
-
Universiteten och yrkeshögskolorna har sedan den 1 januari 2016 haft möjlighet att ta ut terminsavgifter av studerande från länder utanför Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet som inleder sina studier i utbildning på främmande språk som leder till lägre eller högre högskoleexamen. Den 1 augusti 2017 blev högskolorna skyldiga att ta ut terminsavgifter. Antalet utländska examensstuderande sjönk tillfälligt 2016–2017 med 17 procent vid yrkeshögskolorna och med 34 procent vid universiteten. Efter det ökade antalet utländska studerande vid yrkeshögskolorna igen. Inom universitetssektorn har utvecklingen varit ojämnare och till exempel 2018–2019 sjönk antalet nya utländska studerande en aning. Största delen av de utländska studerande som inleder sina studier kommer emellertid fortfarande från länder utanför Europeiska unionen/Europeiska ekonomiska samarbetsområdet: 77 procent av dem som avlägger yrkeshögskoleexamen och 71 procent av dem som avlägger högre högskoleexamen enligt statistik för 2019.