Pakolaisten vastaanotto – Tietopaketti kunnille

Muuttoliikkeet voimistuvat

Ihmiset muuttavat maasta toiseen yhä enemmän. Myös sodat ja pitkittyneet kansainväliset konfliktit heijastuvat Eurooppaan sekä Suomeen: Suomeen saapui vuonna 2015 turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Suomeen saavutaan myös työn, perheen ja opiskelun vuoksi.

Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten sujuva kuntiin sijoittuminen edellyttää kuntien sekä valtion tiivistä yhteistyötä. Tämä tietopaketti tarjoaa tietoa pakolaisuudesta ja kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden vastaanotosta kunnissa.

 

 

 

 

 

Turvapaikanhakijat 2006-2015. Lähde: Poliisihallitus ja Maahanmuuttovirasto.

 

 

Kansainvälistä suojelua saavat henkilöt merkitsevät usein vastaanoton alkuvaiheessa kustannuksia kunnille, mutta samalla maahanmuuttajien sijoittuminen kuntiin tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja elävöittää kuntia. Parhaan hyödyn maahanmuutosta kunta saa panostamalla sujuvaan vastaanottoon, laadukkaisiin kotoutumispalveluihin sekä avoimeen ilmapiiriin, jotta uusista tulijoista tulee pysyviä kuntalaisia.

 


Voit myös tutustua tietopakettiin PDF-muodossa ja tulostaa sen kotouttaminen.fi-sivustolta.


Lisätietoa maahanmuutosta sekä kotouttamisesta saat työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskuksen kotouttaminen.fi-sivustolta ja sivuston Pakolaisten vastaanotto -osiosta.

Tietopaketin on toteuttanut työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus yhteistyössä Sylvia2-hankkeen kanssa.