Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Alueiden kehittämisessä korostuvat kasvu ja tasapuolisuus

Työ- ja elinkeinoministeriö
25.2.2016 13.20
Tiedote
Hallitus päätti 25.2.2016 aluekehittämisen painopisteistä vuosille 2016-2019. Painopisteet ovat uudistumisella kasvua, elinvoimaa alueiden verkostoitumisesta ja hyvinvointia kumppanuuksilla.

- Painopisteet tukevat hallituksen kärkihankkeiden toteuttamista. On tärkeää, että kärkihankkeissa ja niiden toimenpiteissä otetaan alueiden vahvuudet ja erityispiirteet huomioon sekä sovitetaan eri hallinnonalojen toimet mahdollisimman hyvin yhteen. Biotalouden kehittäminen on hyvä esimerkki siitä missä tarvitaan monien eri toimijoiden saumatonta yhteistyötä, korostaa elinkeinoministeri Olli Rehn.

Hallituksen tavoitteena on nostaa maan talous kestävälle kasvun uralle koko Suomen voimavaroja hyödyntämällä. Suomen kilpailukyvyn rakentamisessa keskeistä on myös ihmisten hyvinvoinnin turvaaminen. Tavoitteena on, että koko maassa on myös tulevaisuudessa tasapuoliset palvelut ja elämisen edellytykset.  

- Hallitus katsoo Suomea kokonaisuutena ja huomioi eri alueiden erilaiset vahvuudet. Aluekehittämispäätöksessä on nostettu esiin alueiden kehittämisen kannalta keskeiset asiat, kuten saavutettavuus, yritysten uudistumisen tukeminen sekä yhteistyöverkostot, toteaa ministeri Rehn.

Painopisteet tukevat maakuntauudistusta

Aluekehittämispäätös ei sisällä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistukseen tai maakuntauudistukseen liittyviä ratkaisuja. Päätöksessä nostetut painopisteet ovat olennaisia huolimatta maakuntauudistuksen tulevista tarkemmista linjauksista.

Päätöksen toteutumisen kokonaisseurannasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö yhteistyössä muiden hallinnonalojen kanssa. Valtioneuvoston asettama Alueiden uudistumisen neuvottelukunta seuraa säännöllisesti tavoitteiden ja eri hallinnonalojen toimenpiteiden toteutumista.

Päätös on alueiden kehittämislain (7/2014) edellyttämä. Se on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön johdolla yhteistyössä ministeriöiden, maakuntien liittojen sekä muiden alueiden kehittämiseen keskeisesti vaikuttavien toimijoiden kanssa.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 2250
kehitysjohtaja Mari Anttikoski, puh. 029 506 4916
Sivun alkuun