Hyppää sisältöön

Kunnille maksetaan laskennalliset korvaukset pakolaisista automaattisesti

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.4.2016 15.54 | Julkaistu suomeksi 11.5.2016 klo 13.50
Uutinen

Valtio maksaa kunnille laskennalliset korvaukset pakolaisista jatkossa ilman erillistä hakemusta. Laskennallinen korvaus maksetaan pakolaisten ohjauksen, neuvonnan ja muun kotoutumista tukevan toiminnan järjestämisestä.

Valtioneuvosto esitti 28.4.2016, että tasavallan presidentti vahvistaisi kotoutumislain muutoksen. Laki tulee voimaan 1.5.2016.

Jatkossa kunta saa korvauksen kuukausittain jälkikäteen. Muutos koskee jo huhtikuun laskennallista korvausta, joka maksetaan toukokuussa. Kunnan tulee edelleen hakea laskennalliset korvaukset takautuvasti ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskukselta eli KEHA-keskukselta 31.3.2016 saakka.

Korvausten edellytyksenä sopimus pakolaisten vastaanotosta

Korvauksia maksetaan, jos kunta on laatinut kotouttamisohjelman ja tehnyt sopimuksen pakolaisten vastaanottamisesta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen eli ELY-keskuksen kanssa.

Korvaus on seitsemän vuotta täyttäneen henkilön osalta 2 300 euroa vuodessa ja alle seitsemänvuotiaan henkilön osalta 6 845 euroa vuodessa. Korvausta maksetaan pakolaiskiintiössä hyväksytyistä henkilöistä neljältä vuodelta ja turvapaikkamenettelyn kautta tulleista kolmelta vuodelta.

Muut maksukäytännöt säilyvät ennallaan

Laskennallisen korvauksen automaattisen maksatuksen ulkopuolelle jäävät teknisistä syistä ennen 1.1.2016 perheenyhdistämisen perusteella maahan saapuneet sekä henkilöt, joiden oleskeluluvan peruste on ihmiskaupan uhri. Näistä henkilöistä kunta voi edelleen hakea laskennallista korvausta jälkikäteen erillisellä hakemuksella KEHA-keskukselta.

Muiden korvausten maksukäytännöt säilyvät ennallaan. Muita korvauksia ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannukset, tulkkauskustannukset ja kunnan maksama toimeentulotuki.

Lisätietoja kunnille maksettavista korvauksista http://www.kotouttaminen.fi/kotouttaminen/pakolaisten_vastaanotto/korvaukset_kunnille

Lisätiedot:
ylitarkastaja Juha-Pekka Suomi, TEM, puh. 029 504 7122

 
Sivun alkuun