Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministeri Rehn: pk-yritysten suhdannekuvassa monia positiivisia merkkejä – hallitus vauhdittaa toteutetuilla ja tulevilla toimilla yritysten kasvua

Työ- ja elinkeinoministeriö
13.9.2016 9.14
Tiedote

– Pk-yritysten suhdannenäkymät ovat kohentuneet merkittävästi viime vuodesta. Yritysten suhdanneoptimismi on myös vahvistunut merkittävästi keväästä 2015, totesi elinkeinoministeri Olli Rehn valtakunnallisen pk-yritysbarometrin julkistamistilaisuudessa 13.9.2016 Helsingissä.

Pk-yritysbarometrin mukaan tällä hetkellä jo 40 prosenttia pk-yrityksistä odottaa parempia suhdanteita seuraavan vuoden aikana. Puolitoista vuotta sitten samaa odotti vain joka viides pk-yritys.

– Erityisen valoisat näkymät ovat voimakkaasti kasvuhakuisilla yrityksillä, joista yli 80 prosenttia uskoi seuraavan vuoden koheneviin näkymiin. Koko talouden kehityksen kannalta on erittäin myönteistä, että piristyvä suhdanne heijastuu myös henkilöstöön ja investointeihin. Voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä yli 60 prosenttia odottaa investointiensa, ja liki 70 prosenttia henkilöstönsä kasvavan seuraavan vuoden aikana, ministeri Rehn kertoo.

– Voimakkaasti kasvuhakuiset sekä ICT-tekniikan sovelluksia hyödyntävät yritykset ovat merkittäviä tienraivaajia. Työ- ja elinkeinoministeriöllä on käytössä useita työkaluja näiden yritysten kasvun vauhdittamiseen, ministeri Rehn jatkaa.

– Hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspaketit purkavat yrittäjien kasvun esteitä. Keväällä maaliin saatu kilpailukykysopimus parantaa suomalaisen työn ja tuotannon hintakilpailukykyä. Siihen liittyvät merkittävät veronalennuspäätökset tukevat kotimaista kulutusta. Tuoreet uutiset vientirintamalta antavat uskoa, että saamme myös ulkomaisesta kysynnästä vetoapua suhdanneongelmaan. Vientirahoituksesta on huolehdittu merkittävillä Finnveran Oyj:n ja Suomen Vientiluotto Oy:n valtuuksien korotuksilla, Rehn listaa.

– Yritysten rahoitustilannetta helpottamaan olemme koonneet kasvurahoitukseen jo 600 miljoonaa euroa lisärahoitusta aiemman päälle. Myös eurooppalaisten rahoitusjärjestelmien käyttöä on tehostettu. Yrittäjävähennys ja maksuperusteinen arvonlisävero helpottavat yrittäjän arkea sekä vahvistavat yritysten mahdollisuuksia kerryttää omaa pääomaa investointeja varten. Toimenpiteisiin kuuluvat myös, kotitalousvähennyksen korottaminen sekä yritysten sukupolvenvaihdosten helpottaminen. Vanhemmuuden kustannuksia tasataan uudella kertakorvauksella.

– Hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspaketin toimenpiteet vastaavat myös työvoiman saatavuuden haasteisiin. Hallitus madaltaa ensimmäisen työntekijän palkkaamisen kynnystä. Tämä on kasvun ja työllisyyden kannalta keskeinen tekijä, sillä suuri osa Suomen yrityskannasta on mikroyrityksiä. Moni pk-yritys tarvitsee osaamista ulkomailta. Tähän liittyy ulkomaisten huippuosaajien oleskelulupakäytäntöjen sujuvoittaminen.

– Lokakuussa lanseeraamme innovaatiosetelin, jolla etenkin pienet yritykset voivat hankkia tarvitsemaansa tutkimusosaamista yrityksensä kehittämiseen.

– Hallitus haluaa myös lisätä kilpailullisuutta ja alentaa siten myös yleistä kustannustasoa. Yleiseen hintatasoon vaikuttaa myös yritystoiminnan sääntely, jota puramme. Kauppojen aukioloaikojen osalta tämä on jo toteutettu, ja tämän syksyn aikana etenevät muun muassa liikennekaari ja alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus, ministeri Rehn lupaa.

Suomen yrittäjien, TEM:n ja Finnveran pk-yritysbarometri 2/2016

Suomen yrittäjien tiedote

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Hannu Väänänen, TEM, puh. 050 410 4909
ekonomisti Samuli Rikama, TEM, puh. 029 506 0150
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459 (TEM Toimialapalvelu)

 
Sivun alkuun