Hyppää sisältöön

Suomi sitoutuu tuplaamaan innovaatiorahoituksensa puhtaille energioille

arbets- och näringsministeriet
Julkaisuajankohta 28.10.2016 14.04
Tiedote

Suomi on liittynyt jäseneksi kansainväliseen Mission Innovation -aloitteeseen ja sitoutuu samalla kaksinkertaistamaan uusiutuviin energioihin ja energiajärjestelmiin suuntautuvan julkisen innovaatiorahoituksensa nykyisestä noin 50 miljoonan euron tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Mission Innovation on Pariisin ilmastoneuvottelujen yhteydessä julkistettu aloite, jonka tarkoituksena on lisätä ympäristöystävällisen energian innovaatioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja puhtaiden energialähteiden turvaamiseksi.

– Puhtaat ja uusiutuvat energiat ovat keskeisessä asemassa kunnianhimoisten ilmastotavoitteidemme saavuttamisessa. Näen, että Mission Innovation -aloite on erinomainen keino kannustaa eri maita ja kasvuhakuisia yrityksiä tulokselliseen yhteistyöhön ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn.

Ministeri Rehn korostaa, että useat Suomen hallituksen kärkihankkeiden toimenpiteistä tähtäävät juuri sen tyyppisiin innovaatioihin, joita MI-aloite peräänkuuluttaa. Esimerkiksi korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyön kehittäminen innovaatioiden kaupallistamisen vahvistamiseksi sekä hiilettömän, puhtaan ja uusiutuvan energian mahdollistaminen kustannustehokkaasti nivoutuvat hyvin MI-perusperiaatteisiin. Monet aloitteen fokusalueista löytyvät jo Team Finland -ohjelmista, kuten Puhtaasti biotalouteen, BEAM, Agrotechnology from Finland, Cleantech Finland sekä Jätteistä energiaksi ja bioenergia.

Suomen MI-jäsenyys avaa suomalaisille cleantech-yrityksille oven yhteistyöhön kansainvälisten pääomasijoittajien kanssa, jotka myös Pariisin ilmastokokouksessa antoivat lupauksensa rahoittaa puhtaan energian investointeja.  

– Tämä on erinomainen uusi mahdollisuus suomalaisille yrityksille, sillä kansainvälinen kaupallinen kilpailu puhtaan energian ratkaisuista kiristynee lähivuosien aikana keskitetymmän tutkimusrahoituksen vuoksi, toteaa ministeri Rehn.

Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä syntyneessä Breakthrough Energy Coalition -aloitteessa on mukana 28 yksityistä sijoittajaa, kuten Bill Gates ja Marc Zuckenberg, 10 eri maasta. Sijoitukset suuntautuvat uusiin puhtaan energian ratkaisuihin, joita kehitetään MI-hankkeissa.

Mission Innovation -aloite on tuore yhteistyömuoto, sillä se järjestäytyi vasta kesäkuussa 2016 Clean Energy Ministerial (CEM7) -kokouksen yhteydessä San Franciscossa. Suomi on mukana CEM-toiminnassa ja osallistuu ministeritasolla CEM-kokoukseen, mutta vasta MI-jäsenyys mahdollistaa suomalaisten yritysten pääsyn hyödyntämään BEC-rahoitusta.

Lisätiedot verkossa:
http://mission-innovation.net/
http://cleanenergyministerial.org
http://www.breakthroughenergycoalition.com
www.unfccc.int

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka, TEM, puh. 050 511 7414
erityisavustaja Markku Rajala, TEM, puh. 050 345 8490

 
Sivun alkuun