Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Yksityinen työnvälitystoiminta ja työvoiman vuokraus kasvussa

Työ- ja elinkeinoministeriö
11.11.2016 11.00
Tiedote

Työnvälitystoiminta ja varsinkin työvoiman vuokraustoiminta jatkaa kasvuaan Suomessa. Tämä käy ilmi TEM Toimialapalvelun 11.11.2016 julkistamista Toimialaraportti työnvälitystoiminnasta ja Pk-yritysbarometri Liike-elämän palveluista. Julkaisut antavat laajan ja monipuolisen kuvan toimialasta, yritysten suhdannenäkymistä ja tulevaisuuden odotuksista sekä ennakoi liiketoimintaympäristön muutoksia.

– Karkeasti voidaan todeta, että virallisessa toimialaluokituksessa olevan työllistämistoiminnan toimiala on noin 95-prosenttisesti työvoiman vuokrausta. Yksityinen työnvälitystoiminta on vain noin viisi prosenttia koko toimialasta, sanoo toimialapäällikkö Timo Metsä-Tokila Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Kokonaisuutena toimiala on erittäin merkittävä maamme elinkeinoelämän kannalta, sillä esimerkiksi toimipaikkoja koko toimialalla on yhteensä 1 405 noin 1 200 yrityksessä. Ala työllistää keskimäärin yli 35 000 henkilöä, ja liikevaihtoa kertyy noin 1,6 miljardia euroa.

Muiden liike-elämän palveluiden tavoin työnvälitystoiminta ja työvoiman vuokraus ovat voimakkaasti keskittyneet Uudellemaalle. Uudenmaan osuus on yli puolet liikevaihdon kohdalla, ja henkilöstöstäkin noin puolet koko toimialalta on Uudellamaalla. Toimipaikoista reilu 40 prosenttia sijaitsee Uudellamaalla.

Viime vuosina ala on kasvanut nopeasti, ja kilpailu alalla onkin erittäin kovaa. Kilpailun kovuudesta kertoo muun muassa se, että alalle syntyy koko ajan merkittävä määrä uusia yrityksiä, ja samalla osa yrityksistä lopettaa toimintansa. Alalle tulo on suhteellisen helppoa. Lähes kuka tahansa voi perustaa työvoimaa välittävän yrityksen. Toimiala on tehnyt myös paljon työtä sen eteen, että mielikuvat alasta muuttuisivat positiivisimmaksi.

Nuorille työvoiman vuokrayritys on tärkeä väylä työmarkkinoille

– Nuorten kohdalla yksityinen työvoiman vuokraus ja välitys on jo näyttänyt tehokkuutensa. Monelle nuorelle työvoiman vuokrayritys on väylä työmarkkinoille, kertoo Metsä-Tokila.

Pk-yritysbarometrin ja työelämän asiantuntijoiden mukaan toimialan tulevaisuus näyttää positiiviselta. Alan merkitys maassamme tulee kasvamaan. Kasvua tulee niin julkisen sektorin suuntauksesta ulkoistaa omia palvelujaan kuin siitä, että työn tekeminen muuttaa muotoaan teknologian ja digitalisaation myötä.

Toimialaraportti työnvälitystoiminnasta ja Pk-yritysbarometri Liike-elämän palveluista ovat 11.11.2016 klo 11.00 lähtien verkossa osoitteessa: www.temtoimialapalvelu.fi.

Lisätiedot:
toimialapäällikkö Timo Metsä-Tokila, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 040 750 2442
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

 
Sivun alkuun