Hallitus antoi 3.4.2025 eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi valtion vientitakuista annetun lain muuttamisesta siten, että erityisriskinoton enimmäisvastuumäärä nostettaisiin nykyisestä 8 miljardista eurosta 12 miljardiin euroon.
Valtio ja eri toimialat ovat neuvotelleet uudet energiatehokkuussopimukset kaudelle 2026–2035. Sopimukset kattavat elinkeinoelämän, kiinteistöalan ja julkisen sektorin. Ne ovat avainasemassa EU:n energiatehokkuusdirektiivin sitovien velvoitteiden täyttämisessä. Uuteen sopimuskauteen on mahdollista liittyä lokakuusta 2025 alkaen. Lue lisää TEM:n, Energiaviraston ja Motivan tiedotteesta.
Eurooppalainen yrittäjyyden edistämispalkinto (EEPA) antaa tunnustusta menestyksekkäimmille yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjille eri puolilla Eurooppaa. Palkinto nostaa esiin parhaita yrittäjyyden käytäntöjä, lisää tietoisuutta yrittäjyyden merkityksestä sekä rohkaisee ja kannustaa ryhtymään yrittäjäksi.
Kivihiilen käyttö suomalaisessa energiantuotannossa päättyy tänä keväänä, kun Helen ja Vantaan Energia sulkevat viimeiset kivihiiltä käyttävät voimalaitosyksikkönsä. Kivihiilen energiakäyttö loppuu neljä vuotta ennen lain edellyttämää vapun 2029 määräaikaa. Kehityksen myötä Suomi ottaa jälleen yhden merkittävän askeleen kohti puhtaampaa, omavaraisempaa ja ilmastoneutraalia energiajärjestelmää.
Professori Kirsi-Maria Halonen. Kuva: Elli Alasaari, Lapin yliopisto
Kilpailuneutraliteettisääntelyä ei noudateta julkisella sektorilla niin hyvin kuin pitäisi. Lisäksi neutraliteettisääntelyn ja muun lainsäädännön välinen suhde näyttäytyy toimijoiden kannalta osittain epäselvänä ja sääntelyn täytäntöönpanon tehokkuudessa on kehittämistarvetta, arvioi professori Kirsi-Maria Halonen työ- ja elinkeinoministeriölle tekemässään selvityksessä.
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyi valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille 1.1.2025.
Yritystukien julkinen tietopalvelu sisältää tiedot myönnetyistä ja maksetuista tuista y-tunnuksittain. Tarkoituksena on tehostaa yritystukien läpinäkyvyyttä ja seurantaa sekä antaa tietoa tukien kohdentumisesta ja kehittymisestä.
Suomen kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Sivuillemme on koottu tietoa TEM:n hallinnonalan rahoituskohteista mm. yrityksille suunnatuista hauista.
Työ- ja elinkeinoministeriö luo edellytyksiä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään kasvuun. Se syntyy osaavista ihmisistä laadukkaissa työpaikoissa, tuottavuuden kasvusta sekä kasvavasta työllisyydestä.
Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluu yhteensä 23 tulosohjattua virastoa. Lisäksi hallinnonalalla toimii viisi yhtiötä ja kolme talousarvion ulkopuolista valtion rahastoa.