Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Lintilä i Lappland: Turismen bör främja regional välfärd

Arbets- och näringsministeriet
5.1.2018 10.14
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä besöker Kakslauttanen, Utsjoki och Enare den 9–11 januari 2018. Syftet med resan är att ta del av aktuella frågor inom turismen i området.

Turismen hör till de viktigaste branscherna i Lappland. Den har en årlig inkomsteffekt på cirka en miljard euro och en sysselsättningseffekt på cirka 5 000 årsverken. Under 2017 (januari–oktober) ökade antalet registrerade internationella övernattningar med över 26 procent, och Lappland tar årligen emot resenärer från över 140 olika länder.

Naturturism är en av Finlands viktigaste attraktionsfaktorer på den internationella marknaden. Jag vill för egen del jobba för att det ska gå bra för turistnäringen samtidigt som principerna för hållbar utveckling iakttas, säger minister Lintilä.

Oberoende av den fantastiskt goda tillväxten bör turismen främja välfärden i regionen när det gäller såväl ekonomi, sysselsättning, miljö som kulturell hållbarhet, betonar Lintilä.

Under sitt besök bekantar sig minister Lintilä med företag i regionen. Han besöker turismföretagen Kakslauttanen Arctic Resort Oy, Kakslauttanen Arctic Resort West Village, Lomakylä Valle samt Aurora Holidays och Lohisuvannon mökit. Han besöker också företaget Länsman Oy, som tillverkar produkter av ren, och företaget Test World Oy i Enare, som utför tester av fordon och däck i vinterförhållanden.

Minister Lintilä besöker också samiska kulturcentret Sajos, där Sametinget håller sina möten, och träffar representanter för Sametinget. Han besöker också samemuseet Siida i Enare. Onsdagen den 10 januari träffar Lintilä dessutom representanter för Utsjoki kommun och kommuninvånare vid en offentlig tillställning.

Ytterligare upplysningar:
Jannika Ranta, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 340 2250

Tillbaka till toppen