Testaa, miten yrityksesi pärjää muuttuvilla työmarkkinoilla
Nykypäivän työmarkkinoilla yritysten täytyy pystyä houkuttelemaan työvoimaa ja rakentamaan työntekijöidensä osaamista, kirjoittaa erityisasiantuntija Liisa Larja.
"Muutaman viime vuoden aikana työnkuvani HR:ssä on muuttunut hakemusten arvioinnista yrityksen markkinoinniksi." "Ei kukaan sitä työvoimaan yrityksen ovesta sisään kanna, kyllä sitä ihan itse pitää mennä etsimään." Muun muassa näin HR-ammattilaiset luonnehtivat työmarkkinoiden tilannetta, kun työ- ja elinkeinoministeriön voimin kiersimme ympäri Suomea keskustelemassa Työvoimatiekartat -hankkeen tuloksista.
Työvoimatiekarttojen data-analyysi kuvaa, millaista työvoimaa Suomessa tarvitaan, sekä valtakunnallisesti että eri alueilla. Selvitys tarjoaa myös keinoja, joilla avoimet työpaikat ja työttömät työnhakijat saadaan löytämään toisensa paremmin. Keskustelimme löydöistä työministeri Tuula Haataisen vedolla Suomen jokaisella ELY-alueella paikallisten päättäjien ja yrittäjien kanssa.
Kiertueella yritysten puheenvuoroja kuunnellessa huomasi, kuinka merkittävästi työmarkkinat ovat muuttuneet. Jotta yritys voi kasvaa, sen täytyy pystyä houkuttelemaan työvoimaa ja rakentamaan työtekijöidensä osaamista. Jos tässä lajissa ei pärjää, kasvunäkymät ovat heikot. Huippuosaajille pitää pystyä maksamaan kilpailukykyistä palkkaa, tai sitten yrityksellä täytyy olla toimivat tavat rakentaa uusien työntekijöiden osaamista työyhteisössä.
Etsinnässä osaajia
Tulevaisuuden työmarkkinoilla HR on kilpailukyvyn kulmakivi. Yritykset voivat eri keinoin houkutella työvoimaa. Testaa, miten yrityksesi pärjää työmarkkinoilla, joilla osaajista on pulaa. Saat jokaisesta kyllä-vastauksesta yhden pisteen.
- Maksetaanko teillä työntekijöille palkkaa? Kyllä. Ennen oli yleistä vaatia uusilta työntekijöiltä palkattomia harjoittelujaksoja, mutta kannattavan yrityksen pitää pystyä maksamaan palkkaa kaikille työntekijöille.
- Riittääkö teillä rahkeet kilpailla työvoimasta palkalla? Kyllä, pystymme maksamaan kilpailijoita korkeampia palkkoja.
- Voiko teillä työskennellä etänä? Kyllä, varsinkin kasvukeskusten ulkopuolella tämä on rekrytointivaltti.
- Onko teillä töissä hyvä ilmapiiri? Kyllä, työntekijämme suosittelevat yritystä hyvän yhteishengen vuoksi. Työntekijöistä välitetään ja työkavereita kohdellaan kunnioittavasti.
- Voiko teillä helpottaa työn ja muun elämän yhteensovitusta esimerkiksi joustavilla työajoilla, työsuhdeautolla tai -pyörällä? Kyllä, toteutamme työaikatoiveita herkällä korvalla. Yövuoroon saa työvoimaa paremmin, kun tarjoaa työsuhdeauton.
- Oletteko yrittäneet kohdentaa rekrytointia työyhteisössä vähemmistössä oleviin ryhmiin? Kyllä, kokemuksemme mukaan hakijoita saa enemmän, kun viestintää kohdentaa suoraan jollekin aliedustetulle ryhmälle. Näin hakijat ennakoivat kohtaavansa normaalia vähemmän syrjintää.
- Voiko teille tulla töihin ilman suomen kielen osaamista? Kyllä, kehitämme työntekijöiden kielitaitoa eri keinoin.
- Voiko teille tulla töihin ilman ammattiosaamista? Kyllä, työn voi aloittaa esimerkiksi oppisopimusopiskelijana ja kerryttää osaamista työn ohessa.
- Pystytäänkö teillä työllistämään osatyökykyisiä? Kyllä, työympäristö on pääasiassa esteetön ja olemme taitavia rakentamaan työnkuvia siten, että työkyky hyödynnetään siellä, missä sitä on. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, mutta jokainen osaa jotakin. Osaamme myös hyödyntää saatavilla olevia tukia ja palveluita.
- Osaatko hoitaa ulkomaisen työntekijän palkkaamiseen liittyvän byrokratian? Kyllä, kun sen pari kertaa tekee, saa hommaan kyllä rutiinin.
Mitä enemmän kyllä-vastauksia yrityksesi sai, sitä paremmin se pystyy vastaamaan nykypäivän työmarkkinoihin. Avaimia osaajien houkutteluun löytyy kyllä.
erityisasiantuntija Liisa Larja