Finansieringsekosystem för hållbar utveckling
Finland har förbundit sig att genomföra FN:s Agenda2030 under detta årtionde både nationellt och inom det internationella samarbetet. Genomförandet styrs av FN:s 17 mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDGs).
För att målen ska uppnås förutsätts förutom satsningar av den offentliga sektorn även betydande förändringar i finanssektorns verksamhetsmiljö, för att privat kunnande och finansiering på ett målmedvetet och konkret sätt ska kunna riktas till investeringar som överensstämmer med målen för hållbar utveckling.
Finland utarbetade 2018–2019 som första land en vägkarta för SDG-finansiering i nära dialog med aktörer i den privata, offentliga och tredje sektorn. Vägkartan ger en gemensam uppfattning om hur olika aktörer i Finland kan påverka uppnåendet av FN:s mål för hållbar utveckling och i synnerhet hur en tillräcklig finansiering ska säkerställas.
Åren 2020–2022 har målet för det fortlöpande arbetet varit att uppdatera rekommendationerna i vägkartan och inleda genomförandet av dem bl.a. genom att utveckla praktiska verksamhetsmodeller och stärka partnerskap, för att de kommande investeringarna i allt högre grad ska riktas till objekt som främjar SDG-målen. Målet med projektet är att stärka det nuvarande finansieringsekosystemets funktion, avlägsna befintliga flaskhalsar och påverka genomförandet av FN:s mål för hållbar utveckling via finländskt kunnande, finländska innovationer och finländskt samarbete.
Partnerskapen har en viktig roll i genomförandet av målen för hållbar utveckling och i skapandet av ett finansieringsekosystem som stöder SDG-målen. Förutom gemensamma verksamhetssätt och samordning behövs det också starkt nationellt ägarskap, tydlig ansvarsfördelning samt fungerande finansierings- och riskfördelningsmekanismer, för att finansieringsekosystemet på ett konsekvent sätt ska möjliggöra och främja SDG-investeringar i Finland och internationellt. Syftet med projektet är att hjälpa den offentliga sektorn att identifiera och genomföra processer och approach som möjliggör fungerande finansieringsekosystem för hållbar utveckling.
Projektet främjar funktionen hos finansieringsekosystemet för hållbar utveckling genom att stödja den offentliga sektorn i bedömningen av begränsningar och möjligheter med anknytning till finansieringens tillgänglighet i fråga om identifiering av lämpliga finansieringsmekanismer samt genom att stärka det befintliga kunnandet.
Aktörerna i den privata sektorn har en central roll i skapandet och genomförandet av lösningar för hållbar utveckling. För närvarande möter inte placeringsobjekten och investeringsbehoven enligt SDG-målen i tillräcklig utsträckning det privata kapitalet. Kommersialiseringen och skalningen av innovativa lösningar för hållbar utveckling behöver ta fart.
Under projektet sammanförs de centrala aktörerna för att pilottesta verksamhetsmodeller som har konstaterats vara bra och möjliga nya finansieringslösningar, för att SDG-behoven och -investeringarna ska mötas på ett sätt som gör det möjligt att uppnå Agenda2030-målen i Finland och globalt.
Arbets- och näringsministeriet ansvarar för den nationella samordningen av projektet.
En vägkarta för Finlands hållbara finansiering har publicerats i september 2021
- Sustainable Development Goals Finance Roadmap – Finnish Roadmap for Financing a Decade of SDG Action
- EUs pressmeddelande: Finland presents its roadmap to low carbon transition
Införande av hållbar finansiering i praktiken - rekommendationer och lärdomar från fyra pilotprojekt har publicerats i februari 2022
- Införande av hållbar finansiering i praktiken - rekommendationer och lärdomar från fyra pilotprojekt
- Innovativa finansieringsmodeller för hållbarhetstransitioner – Förstudie om applikation av impact investeringsmodellen för accelererad kompetensutveckling med tanke på vindkrafts-revolutionen i Finland 2022
Hur kan Finland utveckla och bättre koordinera hållbar finansiering på nationell nivå - rekommendationer publicerats i juni 2022
Utveckling av finansieringsekosystemet för hållbar utveckling i Finland – Sammanfattning och erfarenheter, publicerats i juli 2022
Projektet genomförs med stöd från Europeiska kommissionens stödprogram för strukturreformer.
Gaia Consulting Oy ansvarar för genomförandet av projektet i samarbete med AARC Ltd och Trinomics B.V.
Ytterligare upplysningar:
Arbets- och näringsministeriet:
Sari Tasa - sari.tasa(at)gov.fi
Gaia Consulting Oy:
Mikko Halonen - mikko.halonen(at)gaia.fi
Anna Laine - anna.laine(at)gaia.fi
Vägkartan för SDG-finansiering lyfter fram fyra centrala delområden där satsningar kan göras för att utveckla och stärka ekosystemet för hållbar finansiering. För att åstadkomma SDG-effekter förutsätts i) tillräckligt många goda placeringsobjekt av tillräckligt hög kvalitet, ii) identifiering och tillräcklig anpassning av instrument som lämpar sig för riskhantering och mobilisering av privat finansiering, iii) trovärdig och transparent administration av investeringar, iv) förmåga att mäta och tydligt rapportera om eftersträvade och uppnådda SDG-effekter samt v) tillräcklig kunskap och en tillräcklig helhetsuppfattning om Agenda 2030 och SDG-målen och samspelet mellan dessa.
Ett finansieringsekosystem består av många olika aktörer, vilka tar med sig sitt kunnande, sina resurser och sitt engagemang till det gemensamma ekosystemet (de ovan beskrivna fem delområdena). Det är väsentligt att de olika aktörerna identifierar sina styrkor och roller i ekosystemet samt att varje aktör har tydliga incitament att säkerställa att det uppstår ett allt större antal investeringar som främjar SDG-effekterna. Vissa aktörer kan delta i alla delar av ekosystemet, men de flesta bidrar med mervärde särskilt till vissa delområden av ekosystemet. Att åstadkomma ett smidigt samarbete är centralt med tanke på ekosystemets funktion. För att säkerställa funktionen hos ett finansieringsekosystem för hållbar utveckling behövs det partnerskap och nära samarbete mellan den offentliga, privata och tredje sektorn.
Inom ramarna för projektet identifieras delområden med anknytning till stärkande av finansieringsekosystemet. Några av de mest centrala delområdena väljs ut för att pilottestas under projektet. De ekosystemområden som pilottestas kan ha anknytning till en viss teknik, en tjänst, ett tematiskt delområde av hållbar utveckling eller en övergripande faktor som stärker ekosystemets funktion som helhet. Här kan finländska aktörer bidra med ett klart mervärde.
Under projektet arbetar de centrala intressentgrupperna och experterna tillsammans för att identifiera konkreta finansieringslösningar och verksamhetsmodeller med hjälp av vilka investeringar enligt SDG-målen kan mobiliseras effektivare. Beroende på de utvecklingsbehov som identifierats och de teman som prioriterats under projektet kan pilotekosystemen vara inriktade på kluster som främjar till exempel kolneutralitet, ett hållbart matsystem, jämlik utbildning, hälsa, inkluderande digitalisering, hållbart skogsbruk, hållbara vattenlösningar, bioekonomi, intelligenta trafiksystem eller cirkulär ekonomi som helhet. Valet görs under projektets gång på ett transparent sätt tillsammans med de aktörer som deltar i projektet. Lärdomarna delas aktivt både i Finland och inom EU.
Projektets framgång är beroende av de finländska aktörernas beredskap och vilja att bygga upp ett fungerande finansieringsekosystem. Avsikten är att få med alla väsentliga aktörer i projektet genom att aktivt kommunicera om projektets mål samt erbjuda flera olika sätt och nivåer att delta i verkställandet av vägkartan. Kunskap och goda erfarenheter kartläggs och sammanställs under projektet med hjälp av såväl en litteraturanalys som enkäter, hundratals intervjuer och virtuella verkstäder. Intressentgrupperna får föreslå fokusområden för ekosystemen som ska pilottestas samt erbjuda sig att delta som medlemmar i finansieringsekosystemen i olika roller.