Skip to content

ESA:s företagsaccelerator inom rymdbranschen öppnas i Finland

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 30.11.2017 12.20
Pressmeddelande
Petri Peltonen, Tuija I. Pulkkinen och Jan Wörner

Arbets- och näringsministeriet, Europeiska rymdorganisationen ESA och Aalto-universitetet undertecknar den 30 november 2017 i Helsingfors ett avtal om öppnande av en företagsaccelerator i Finland som koncentrerar sig på startup-företag. Målet är att skapa 50 nya företag inom rymdbranschen i Finland.

Företagsacceleratorn för rymdbranschen stöder målet för den nationella strategin för Finlands rymdverksamhet att lyfta rymdverksamheten i Finland till världstoppen fram till år 2020.

− Finlands mål är att i betydlig grad höja omsättningen för den affärsverksamhet som uppstår tack vare rymdteknologin. ESA:s accelerator stöder för sin del starkt detta mål, säger understatssekreterare Petri Peltonen vid arbets- och näringsministeriet.

För industrin och företagen öppnar den nya acceleratorn en ny förbindelse till europeiska tillämpningar av rymdteknologin via ESA:s inflytelsekanaler och program samt stöder forskningen och undervisningen inom branschen. ESA:s generaldirektör, professor Jan Wörner besöker Finland i samband med evenemanget SLUSH.

– Rymdindustrin utvecklas snabbt ute i världen, och mycket har hänt också i Finland under de senaste åren. Vårt mål är att inom de närmaste fem åren stöda 50 finska start up-företag som har anknytning till rymdbranschen, säger Wörner.

ESA:s accelerator förläggs till Aalto-universitetets tillväxtföretagscenter A Grid som öppnas på Otnäs campusområde i Esbo efter årsskiftet.

Alla företag som har grundats i Finland och är högst fem år gamla och håller innovativ teknik till förfogande för rymdindustrin eller som i sin verksamhet använder rymddata eller ‑teknologi kan söka till företagsacceleratorn. Den första ansökningsomgången till acceleratorn startar i början av 2018.

Finland har varit full medlem i Europeiska rymdorganisationen (ESA) sedan 1995. Prioriterade områden i Finlands nationella rymdstrategi är tillämpningar för det arktiska området, tillämpning av öppna geografiska data, höjning av nivån på den vetenskapliga forskningen och utveckling av specialiseringen inom rymdindustrin.

Finlands nationella rymdstrategi 
Mer information om ESA:s företagsacceleratorer

Ytterligare upplysningar:
Petri Peltonen, understatssekreterare, ANM, tfn 029 506 3662
Stefan Gustafsson, Programme Manager, ESA, tfn +31 71 565 30 66
 

Back to top