Skip to content
Government and ministries

European Space Week 3–5.12.2019 i Helsingfors

Arbets- och näringsministerietEU2019FIKommunikationsministeriet
18.11.2019 10.58
Pressmeddelande

Den europeiska rymdveckan 3–5.12.2019 i Helsingfors är i år Europas största skyltfönster för rymdprogram. Den sammanför företag, forskningsorganisationer, beslutsfattare, internationella experter och användare av rymdtillämpningar från hela Europa.

Under evenemanget presenteras de senaste resultaten i Europeiska unionens rymdprogram Copernicus, Egnos och Galileo samt de nya möjligheter som omvälvningen av rymdsektorn (så kallade New Space) erbjuder. Huvudtemana, paneldiskussionerna, nätverksbyggandet, företagspresentationerna och branschutställningen visar hur rymdlösningarna kan främja hållbar tillväxt och en hållbar framtid.

Huvudtemana under den europeiska rymdveckan är

  1. rymdlösningar inom bekämpandet av klimatförändringar
  2. ny rymdekonomi som en faktor vid hållbar tillväxt
  3. hållbar användning av rymden
  4. rymdlösningar vid hållbart utnyttjande av Arktis.

Evenemanget ordnas i Paasitorni i Helsingfors den 3–5 december 2019 av Europeiska kommissionen som ett sidoevenemang till Finlands EU-ordförandeskap. Evenemanget är ett samarbete mellan Europeiska kommissionen och Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska byrån för GNSS (GSA), företaget AZO Anwendungszentrum GmbH Oberpfaffenhofen, arbets- och näringsministeriet, kommunikationsministeriet, Meteorologiska institutet, Traficom Transport- och kommunikationsverket, Teknologiska forskningscentralen VTT Ab och Spetsforskningsenheten för hållbar rymdvetenskap och rymdteknik. Läs mer om arrangörerna.

Rymdveckans politikseminarium öppnas av president Tarja Halonen. Den första panelen sammanför Europeiska kommissionens, ESAs, den franska rymdbyrån CNES, GSAs, Europacentret för medellånga väderprognosers (ECWMF) och Meteorologiska institutets generaldirektörer, som diskuterar rymdlösningar för bekämpande av klimatförändringar.

Andra huvudtalare är verkställande direktör Hasan Malik, Cloud Asset Oy, strategidirektör och grundare Pekka Laurila, ICEYE Oy, professor Minna Palmroth, Centre of Excellence for Sustainable Space Research, direktör Ruth Pritchard-Kelly, OneWeb och direktör Jouni Pulliainen, Meteorologiska institutet. Rymdveckan avslutas av näringsminister Katri Kulmuni. Panelisterna är ledande namn från företags- och forskningsfältet inom sektorn. Läs mer om talarna.

Anmäl dig till evenemanget senast den 1 december

Alla som är intresserade av europeiska rymdprogram är välkomna att delta i evenemanget. För att delta krävs en anmälan senast den 1 december 2019: https://euspaceweek.eu/

Även deltagande journalister ska registrera sig via evenemangets anmälningslänk.

Du kan följa evenemanget och diskutera ämnet i sociala medier

Du kan också följa och kommentera den europeiska rymdveckan i sociala medier. På Twitter är hashtaggen #EUSW2019. Evenemanget finns på hemsidan för https://euspaceweek.eu/ och arbets- och näringsministeriets kanaler för sociala medier: på Twitter @TEM_uutiset och på Instagram @tyojaelinkeinoministerio.

Mer information

Maija Lönnqvist, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 331 3791
Tuija Ypyä, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 431 6510
Janne Mänttäri, regeringssekreterare, kommunikationsministeriet, tfn. 040 069 3544
Johanna Keskitalo, kommunikationsexpert, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 438 3692

Back to top