Skip to content
Government and ministries

Jakamistalous voi kasvaa kymmenkertaiseksi lähivuosina

Työ- ja elinkeinoministeriö 10.2.2017 15.03
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaiseman selvityksen mukaan jakamistalous voi kasvaa Suomessa lähivuosina hyvinkin nopeasti.

Kasvuarvion mukaan jakamistalouden alustojen kautta tehtävien ostotapahtumien arvo voi yltää vuonna 2020 jo 1,3 miljardiin euroon, kun jakamistalousmarkkinoiden yksittäisten ostotapahtumien kokonaisarvo oli Suomessa vuonna 2016 hieman yli 100 miljoonaa euroa.

Selvityksen mukaan jakamistalous voi saavuttaa Suomessakin pysyvän ja taloudellisesti merkittävän jalansijan markkinoista uudenlaisella toimintakulttuurillaan, jossa korostuvat palvelujen saavutettavuus, valinnanvapaus, sosiaalisuus sekä resurssien tehokkaampi hyötykäyttö.

– Meillä on nyt ensi kertaa arvioita siitä, minkä kokoisesta toiminnasta on kysymys ja millaista kasvupotentiaalia jakamistalouteen Suomessa liittyy, iloitsee työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

– Koska kasvumahdollisuudet ovat näinkin merkittävät, meidän kannattaa nyt miettiä, miten pystymme parhaiten tukemaan alan kasvua, Gustafsson jatkaa.

– Jakamistalouden yhteydessä puhutaan usein sääntelyyn liittyvistä haasteista. Tavoitteena on taata tasapuoliset olosuhteet kaikille toimijoille jarruttamatta markkinoiden uudistumista ja kehittymistä liian tiukalla sääntelyllä, sanoo Gustafsson.

Kansliapäällikön mukaan jakamistalouden kasvunäkymät ovat hyvä uutinen monille. Jakamistalous tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia startupeille ja muillekin yrityksille. Kansalaisille se tarjoaa uusia palveluvaihtoehtoja, mahdollisuuksia omien kykyjen hyödyntämiseen ja lisätulojen ansaitsemiseen. Työttömille jakamistalouden piiristä saattaa löytyä uusia mahdollisuuksia.

Alan voimakas kasvuarvio perustuu muun muassa jakamistalouden alustojen omiin näkymiin ja alan kasvuvauhtiin muualla maailmassa. Euroopan jakamistalouden edelläkävijämaissa kasvu on ollut markkinoiden kypsyttyä nopeaa. Muutaman seuraavan vuoden aikana Suomella on mahdollisuus kiriä Euroopan markkinoiden etumatkaa umpeen jakamistalouden ostotapahtumien arvon jopa yli kaksinkertaistuessa vuosittain.

PwC selvitti työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta jakamistalousmarkkinoiden nykytilaa ja arvioi jakamistalouden kasvumahdollisuuksia Suomessa. Selvityksessä jakamistalous määriteltiin ilmiöksi, jossa yksittäiset henkilöt tai toimijat, kuten mikroyrittäjät tai pienyritykset, jakavat vajaakäytöllä olevaa resurssiaan (tuote, aika tai osaaminen), jonkin digitaalisen alustan kautta. Tarkastelun ulkopuolelle jäivät esimerkiksi perinteinen alustoja hyödyntävä B2C-liiketoiminta ja alustojen välityksellä tapahtuva käytetyn tavaran myynti.

Selvitys on luettavissa täältä: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/79253

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Anu Laitinen, TEM, p. 029 504 7164, [email protected]

norminpurku
Back to top